Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 150

Temat: Gulietta 1.4 tb - do bani?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał alfabravoII Zobacz post
    Witam.......
    Mam zamiar zamowic julke 1.4 170 koni turbo benzyne. .....Koles ma 150 koni w bravoII w wersji dynamic.Fakt ze na kolana nie powala ale pozwala spoko ciagnac do 210 km. Przyspieszenie cos okolo 8 sekund na setke a julka w benzynie 170 koni tylko 7.7 s. Roznica dla mnie niewielka.
    .....
    To dla ciebie miarą jakości samochodu jest czas przyspieszania do setki i Vmax? Ktos już tu kiedyś napisał jak nie czujesz/widzisz różnicy to po co przepłacać - kupuj Bravo i nie zawracaj głowy...
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Twoje stwierdzenie można skrócić do zdania "nie podobają mi się silniki benzynowe "
    zdecydowanie sie nie zgodze z tym benzyna to benzyna, pod nosem mam 2.5V6 wiec spokojnie, to po pierwsze, a w drugiej kwestii jesli chodzi o turbo benzyne to jak wyzej, 1.4 detka potezna jesli turbo, to poczciwe juz, ale szalencze 20VT no i to na tyle
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie nowe technologie

Nie można porównywać 1.4 MA to silników V6 ani 2 litrowych doładowanych bo były to swego czasu najmocniejsze silniki w gamie Alfa Romeo. Multiair to średnia półka, następca twinsparków i w tej roli idealnie się sprawdza. Niektórzy marudzą że normy emisji spalin, nie ma silników v6 itp. Miejmy nadzieję, że silnik v6 znów zawita do Alfy ale nie ma co się oszukiwać - na pewno nie do kompaktu bo obecnie nie stosuje się takich rozwiązań. Samochody muszą się coraz lepiej prowadzić a ciężkie V6 w tym nie pomaga. Giulietta ma obecnie tylko 235 koni ale pamiętajmy że to dopiero początek istnienia modelu a producenci nigdy nie wprowadzają najmocniejszych wersji na starcie. Mój znajomy z FPT który pracował jakiś czas we Włoszech mówił że trwają prace nad następcą 1750 TBI - nowy silnik ma być lżejszy i mocniejszy Można tylko przypuszczać, że projektują go pod Alfę 4C ale jak już będzie gotowy pewnie zawita też do Giulietty Ciekawe jaka moc wycisną z 1750...
    Ja się bardzo cieszę z postępu technologicznego i podnoszenia norm emisji spalin - dzięki temu mam szybki samochód którym w trasie mogę spokojnie zejść do 6 litrów a średnio pali mi 7 z obcinkiem i nie jestem skazany na diesla Moja psychika i wysokie ceny paliw nie pozwoliły by mi jeździć samochodem który ma problem zmieścić się w 10 litrach i pewnie dalej jeździłbym słabą benzyną lub kupił mocnego diesla. Dzięki postępowi 500tka ma silnik dwucylindrowy który pali mniej od malucha a osiągi ma lepsze od mocnych, wolnossących 1.4. Cieszę się też z dpf-ów i Egr-ów w dieslach gdyż dzięki temu trochę mniej kopcą i są bardziej awaryjne, przez co mniej ludzi decyduje się na ich zakup Wszystko zmierza w dobrym kierunku

Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

oj ciezko sie z Toba rozmawia, zupelnie nie chcesz albo nie potrafisz czytac ze zrozumieniem nigdzie, doslownie nigdzie nie porownalem 1.4 do Vki albo 2.0T - przeczytaj dobrze jeszcze raz. Odnioslem sie tylko do Twojego cytatu, wyniklo z tego ze lubie benzyny normalnie jak kazdy - TYLKO ze konkretne i jezdzace jak benzyna

projektują go pod Alfę 4C
    we Frankfurcie ja zaprezentowali i pewnie tez z 1750 TBI i chyba tym lekko mocniejszym

dzięki temu mam szybki samochód
    polemizowalbym, to jest indywidualne podjescie i Twoje odczucie, mam nadzieje ze wiesz

Dzięki postępowi 500tka ma silnik dwucylindrowy który pali mniej od malucha a osiągi ma lepsze od mocnych, wolnossących 1.4
    okej, tylko chodzi to jak SDI po 400 tys km, a osiagi tez sa takie sobie - 500tke tez pod nosem mam, wole 1.3 mjeta w niej, radzi sobie dopiero wtedy

Cieszę się też z dpf-ów i Egr-ów w dieslach gdyż dzięki temu trochę mniej kopcą i są bardziej awaryjne, przez co mniej ludzi decyduje się na ich zakup
    Mi tez one nie przeszkadzaja bo u siebie dpfa i Egra juz nie mam i w Cromie to samo, poszly az zahuczalo widze ze o dieslu masz wiedze dosc marna w takim razie, bo oba te auta wczesniej jak i teraz nie kopca zupelnie, "tradycyjny dymek" tylko przy jakims tam wiekszym bucie, doslownie szczegoly, mjety na przelotach nie kopca jak by sie wydawac moglo nawet, takze to tak dla Twojej informacji

po prostu chcialbym zobaczyc kiedy fiat w koncu zrobi TURBO BENZYNE bo poki co takiej nie ma, a szkoda

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Każdy ma inne pojęcie szybkiego samochodu. Dla mnie to wóz który ma 8 sekund do setki lub mniej, dla ciebie to auto które wgniata w fotel z dużym przeciążeniem choć przez chwilę podczas przyśpieszania, czyli pewnie większość diesli które mają około 10 sekund lub mniej. Ty jesteś zadowolony ze swojego wozu bo spełnia te wymagania, ja też ze swojego Dla Ciebie lepiej chodzi 500tka w 1.3 jtd bo bardziej "szarpie" na trasie na ostatnim biegu, dla mnie twinair bo silniczek płynnie przyspiesza od dołu, nie ma turbodziury wielkiej jak pałac kultury który przeszkadza podczas jazdy po mieście a przecież to miejski samochód. Tobie bardziej podoba się klekot 1.3, mnie pierdzenie 0.9. I wszystko fajnie, bo są różne silniki dla różnych odbiorców. Każdy wybiera co mu się podoba.
    Ja nie pakuję się na dział 156 i nie marudzę, że silniki jtd klekoczą i są do bani. A ty w stosunku do dzisiejszych benzyn wysnuwasz daleko idące wnioski nie porównując ich do bezpośredniej konkurencji u innych producentów tylko do swojego widzimisię. Prawda jest taka, że obecnie Fiat ma dobre zarówno silnika diesla jak i benzynowe a każdy wybiera to czego charakterystyka mu bardziej odpowiada Ja kupiłem benzynę, ty byś pewnie kupił Giuliettę w dieslu. Oba wybory są słuszne bo to Alfy

Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

Ja kupiłem benzynę, ty byś pewnie kupił Giuliettę w dieslu.
    mysle ze tyle wystarczy

Użytkownik Rowerzysta Avatar treboR L
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    AR Stelvio pełna opcja

Domyślnie

Uff... Daliście chłopaki jazzu .

TheRealDeal
    Gość

Domyślnie

Niedokładnie postawione pytanie w temacie, brakuje tam sformułowania "za te pieniądze". Czy można kupić szybszy i ogólnie lepiej jeżdżący nowy samochód za 80k ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MK22
    Mieszka w
    Ch-ce
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 m-jet 150 KM Q2

Domyślnie

Zdecydowaną wadą silników 1.4 TB jest ogromne spalanie. Jeździłem kilkoma od Giulietty po Bravo i Grande Punto i każdy z nich palił równo dużo. Nie było to zależne od dynamiki jazdy i przebiegu. Spalanie potrafiło osiagnąć nawet 16 ltr w mieście ; ).
    Swoją drogą na dynamikę tego silnika nie można narzekać, w każdym samochodzie zbiera się równie dobrze. I jest najbardziej elastycznym i dynamicznym silnikiem w swojej klasie (1.4 >~120 km).
    1.4 MA 170 KM w trybie N nie powala osiągami, natomiast w D jeździ świetnie. Dzięki multiairowi na N potrafi spalić bez problemu w cyklu mieszanym ok 7 litrów paliwa.
    Przykro to stwierdzić, ale do VAGowskich turbobenzyn Fiatowi wiele brakuje. Te silniki zużywają bardzo mało paliwa i są dynamiczne. Sam miałem Passata 1.8 TSI i od kiedy go sprzedałem baaaaaaardzo tęsknię za swoim TSI. Ostatnio jadąc służbową Giuliettą zostałem objechany przez Scirocco 1.4 TSI, coż trochę wstyd, ale jak juz wspominane było wcześniej Fiat idealnej turbobenzyny jeszcze nie wymyślił.

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Czytają pierwsze dwie strony mam wrażenie, że Polacy wcale nie są tacy rozmarzeni w nowych samochodach. Prawda jest taka, że nowe produkcje celują w Kowalskiego niwelując wrażenia z tych 9-sekund, żeby się nie przestraszył. To co kiedyś było dla hardkorów dziś jest dla każdego, bo tego nie czuć! Motoryzacja idzie w tym kierunku od 20 lat. Jednym się to podoba, drugim nie. Tu nie ma nic dziwnego, ale myślałem, że to ja jestem dziwny, że wolę rupiecie, a jednak chyba nie jest ze mną tak źle

Właścicielom Julek życzę, żeby te samochody sprawiały im radość, a sobie życzę 3.0 z lat 80-tych