Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Temat: Przepływomierz problem (błędy check engine: P0101 i P0111 w 2,4jtdm)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał t0ma5h Zobacz post
    Na początku wyeliminuje problemy z przepływomierzem a póxniej zobaczymy co z tym P2455.
    Tak zrób, poprawne działanie przepływomierza jest szalenie istotne w prawidłowej pracy układu że tak rzeknę
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 150KM 2005r.

Domyślnie

I zrobiłem tak jak napisałem. Przepływomierz zlokalizowałem, styk odłaczyłem, napięcie zmierzyłem, 0 zobaczyłem! W końcu natrafiłem na wszystkiemu winny bezpiecznik F35:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20130829_185339.jpg
Wyświetleń:	865
Rozmiar:	86.8 KB
ID:	107382
    PO wymianie napięcie 12V wróciło na pinie 1 (co dziwne na stykach 3 i 4 nadal było 5V przy przepalonym bezpieczniku..).
    Po wykasowaniu wszystkich błędów lista zrobiła się pusta . Mam tylko nadzieje że P2455

znowu nie wróci a sam czujnik różnicy ciśnień jest OK.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Problem z wymienionymi wcześniej błędami powrócił po ponad pół roku. Wymieniłem bezpiecznik F35 i wszystko działa. Problem powrócił po myciu samochodu. Nie działały również tylne czujniki parkowania. Prawdopodobnie też są podpięte pod ten bezpiecznik.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Odświeżę temat

Podobna sytuacja jak u Mariusza. Błędy pojawiły się po umyciu samochodu (nie wiem czy może mieć to jakiś związek). Po skasowaniu odnawiają się od razu. Prawdopodobnie przepływka nie ma zasilania. Ma ktoś może schemat elektryczny instalacji przepływomierza?. Pierwszy błąd to prawdopodobnie zanieczyszczony czujnik położenia pedału hamulca.

Przedstawiam logi z FES-a
    READING ERROR CODES:
    1: P0504 - Wylaczn. hamulca
    Brake switch A/B match
    Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymała nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce nie została aktywowana przez ten błąd.
    2: P0101 - Sygnal przeplywomierza
    Mass or Volume Air Flow Circuit Range/Performance Problem
    Powodem tego błędu jest to, że ECU nie otrzymywał sygnału z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.
    3: P0111 - Sygnal temp. powietrza przeplywomierza
    Intake Air Temperature Circuit Range/Performance Problem
    Powodem tego błędu jest to, że ECU nie otrzymywał sygnału z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.
    Problem został rozwiązany przez przypadek. Od jakiegoś czasu przestała działać lampa na tylnej klapie od biegu wstecznego. Początkowo obstawiałem żarówkę, potem czujnik w skrzyni biegów odpowiednicy za włączenie lampy a okazało się,że przyczyną były połamane kable na łączeniu tylna klapa i karoseria. Te, które biegną w gumowej osłonie. Połamały się w wyniku otwierania i zamykania klapy bagażnika. Okazało się również że to właśnie one robiły zwarcie i przepalały bezpiecznik powodujący wyżej wymienione kody błędów i brak tylnych czujników parkowania.
    Niestety wydaje mi się , że prędzej czy później taka sytuacja możne spotkać każdego kto ma Alfę w wersji sedan . Kwestia tylko jak często używamy bagażnika.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Niestety jakość izolacji wiązek jest coraz gorsza. NIe dawno "sztukowałem" wiązki na tym załamaniu w cordobie z 2008 roku z przebiegiem 67 tys km. Auto normalnie użytkowane a izolacja popękała jak zapałki.

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

Dzisiaj z ciekawości chciałem sprawdzić czy przepływomierz działa prawidłowo i odłączyłem go , przejechałem kilka kilometrów , podłączyłem przepływomierz i wyskoczył błąd CHECK ENGINE który świeci się cały czas . Czy to normalne przy tej operacji czy coś uszkodziłem :/ ?

Apropo przepływki , jeśli nie widze różnicy z odłączoną i wpięta to znaczy że jest do wymiany ? Po odłączeniu wydawało mi się że troche chętniej reagował na wciśnięcie gazu ale możliwe że to tylko subiektywne odczucie .

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Nitro Zobacz post
    Dzisiaj z ciekawości chciałem sprawdzić czy przepływomierz działa prawidłowo i odłączyłem go , przejechałem kilka kilometrów , podłączyłem przepływomierz i wyskoczył błąd CHECK ENGINE który świeci się cały czas . Czy to normalne przy tej operacji czy coś uszkodziłem :/ ?

Apropo przepływki , jeśli nie widze różnicy z odłączoną i wpięta to znaczy że jest do wymiany ? Po odłączeniu wydawało mi się że troche chętniej reagował na wciśnięcie gazu ale możliwe że to tylko subiektywne odczucie .
    Jak błąd świeci cały czas to poleciał Ci bezpiecznik. Sprawdź w instrukcji, który to i zmień. Prawdopodobnie zrobiłeś zwarcie przy zabawie z wtyczką.

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Moim zdaniem jesli po odpieciu przeplywki nie czujesz roznicy to znaczy ze dziala dobrze.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał Nitro Zobacz post
    , podłączyłem przepływomierz i wyskoczył błąd CHECK ENGINE który świeci się cały czas
    Odpiąłeś przepływkę to błąd wyskoczył, jeżeli błędy nie są już aktywne, to po kilku - kilkunastu odpaleniach check znika, niekiedy trzeba kasować komputerem, ale przecież to też żaden problem

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

sprawdziłem i bezpiecznik nie był przepalony , dzisiaj po około 200km pojawił się jakiś komunikat i rysunek tyłu samochodu z kluczykiem i check engine zniknął. Sama się psuje to i sama się naprawia ;P

Zapytałem ponieważ czytałem że po odpięciu kostki od przepływki nie powinien wyświetlić się żaden komunikat

Z kolei po odpięciu uszkodzonego przepływomierza powinno auto się lepiej zbierać , spalanie powinno się zwiekszyć , a jeśli jakieś problemy z falowanie czy odpalaniem występowały to powinny ustąpić . Jeśli u mnie jest tak samo z podpiętym i odłączonym to znaczy że działa prawidłowo tak ? Poprawcie jeśli się mylę