Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Temat: [155] stuki podczas skrętu w lewo

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

Cytat Napisał rekwir
    przeguby zmienione, polosie zmienione, wachacze zmienone, koncowki drazka kierowniczego zmienione, cos pominolem jak tak to i tak bylo zmienione i stuka dalej
    to może sprawdź mocowania tłumików bo może one wydają te stuki :mrgreen:
    Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    Stawiałbym jednak na przegub.

jazda na wprost - cisza, skręcone koła - stuki.
    Gdybys miał napęd na 4 łapy i przy skręcie by Ci coś wyło z tyłu - to byłby to mechanizm różnicowy.
    Stuki aż się prosi szukać przy przegubach.
    Duży plac. Otwarta maska i ktoś obok samochodu i robimy kółka.
    Niby tak , ale u mnie też przegub zmieniony to primo , a duo to to , że to nie brzmi jak stukanie przegubu , a trio to to , że nie stuka przy małych prędkościach obrotowych , tylko przy dużych - przegub jak jest wys.rany to stuka zawsze przy maksymalnym skręcie , i to zazwyczaj w dwie strony , a nie jak skręcisz tylko w jedną i tu w dodatku nie dużo. Jeszcze nie widziałem przegubu , który by wydawał taki odgłos i to przy małym skręcie i dużej prędkości. No i na końcu - to nie jest charakterystyczne grzechotanie przegubu tylko taki stukot jakbyś wjechal na tarkę , która jest nakładana na białe linie przy poboczu.

No i twoje określenie , że gdyby wyło to byłby to mechanizm różnicwoy z tyłu jest mocno nie trafione . Bo mogłoby to być (tak na szybko liczone) 6 innych rzeczy (a pewnie i więcej , ale wykończony jestem i nie che mi się myśleć)

Użytkownik Ogier Avatar rekwir
    Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

wiecie co nagram wam to i bedziecie sami slyszec to chyba bedzie najlepiej jestem zielony poorstu juz
    Amor patriae nostra lex
    Była 155 1,8 TS
    Była 156 SW 1,8 TS
    Jest 166 2,0 TS

Korczu
    Gość

Domyślnie

a moze ktos kto wymienial przeguby nie włozył w ktorys smaru?! i nawet nowy sie szybko posypie.

Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

jest wszystko zasmarowane ze tak powiem
    Amor patriae nostra lex
    Była 155 1,8 TS
    Była 156 SW 1,8 TS
    Jest 166 2,0 TS

J@rek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Zun
    No i twoje określenie , że gdyby wyło to byłby to mechanizm różnicwoy z tyłu jest mocno nie trafione . Bo mogłoby to być (tak na szybko liczone) 6 innych rzeczy (a pewnie i więcej , ale wykończony jestem i nie che mi się myśleć)
    No cóż, znam temat z autopsji.

Napęd na 4 koła, mocno skręcone koła. Wycie z tyły - mechanizm różnicowy. Częsta przyczyna - źle dobrany olej przekładniowy.
    Lekarstwo - spuścić olej, zalać odpowiednim olejem,rozgrzać mechanizm,spuścić olej,zalać ponownie odpowiednim.

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    Cytat Napisał Zun
    No cóż, znam temat z autopsji.

Napęd na 4 koła, mocno skręcone koła. Wycie z tyły - mechanizm różnicowy. Częsta przyczyna - źle dobrany olej przekładniowy.
    Lekarstwo - spuścić olej, zalać odpowiednim olejem,rozgrzać mechanizm,spuścić olej,zalać ponownie odpowiednim.
    Może by tak , ale może wiele innych rzeczy powodowa ten sam efekt . Poczynając od łożyska na ataku , idąc przez nadmierne luzy na elementach dyferencjału kończąc na łożyskowaniu wyjścia na półośki (nie wiem jak to jest rozwiązane we włoszczyźnie w tym miejscu). A wycie może byc spowodowane nawet problemem z mechanizmem centralnym (ma on jakąś szpere w tych modelach ?). No pomijając już sprawe taką , że gdy skręcasz to obciążasz po stronie przekątnej od skręconego koła z przodu na zewnątrz koło tylnie , i jeśli tam jest łożysko zmęczone to wycie jak najbardziej się pojawi

pozdrawiam

Ferrari-1
    Gość

Domyślnie

Założyłem nowy temat - Półoś - ciekawostka.

Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

ok a wiec wrocilem z wojaży po swiecie zrobilem ponad 1000km ze stukami i w weekend jak znajde chwile wyciagam skrzynie biegow i posprawdzam lozyska
    Amor patriae nostra lex
    Była 155 1,8 TS
    Była 156 SW 1,8 TS
    Jest 166 2,0 TS

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Ferrari-1
    Założyłem nowy temat - Półoś - ciekawostka.
    Gdzie ten topic ? Nie moge znaleść ??