Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: [146] Moje wielkie boje z Alfą

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    Jeżeli masz kwitek ze sklepu, to spokojnie idziesz i prosisz o wymianę na wolny od wad.
    3 miesiące to przesada. Pechowo trafiłeś.
    Kwitek mam, ale są dwa problemy:
    1. najpierw trzeba ten cholerny czujnik zdemontować
    2. w sklepie są wycwanieni i wisi kartka, że reklamacje części są rozpatrywane jedynie po przedstawieniu dowodu montażu z warsztatu samochodowego, a ja robię takie rzeczy sam, więc żadnej fakturki nie posiadam.

Natomiast co do roli i możliwości wpływu na wolne obroty czujnika spalania stukowego, to się nie wypowiem, bo nie jestem fachowcem w tej dziedzinie.
    W tej kwestii mogę tylko doradzić, żebyś zapytał kolegę bubu 321 - on na pewno będzie wiedział.

QBUS
    Gość

Domyślnie

Dalsze moje boje .

Jakiś miesiąc temu zmieniłem wariator (na Saskiej). Niestety goście źle ustawili rozrząd (pomimo blokad!!). Zanim do tego doszedłem auto rano strzelało w kolektor, było ospałe itd. Parę dni po wymianie rozrządu zmieniłem moją martwą lambdę na nowiutki oryginał Boscha.
    Jeździłem tak koło tygodnia zanim w końcu inny mechanik (do którego pojechałem, bo do Saskiej mi ręce opadły) z blokadami porządnie go ustawił. Zniknęło strzelanie, auto się już ładnie wkręca, ale ospałość auta nie minęła (nie pisałem o tym, bo myślałem, że już fiksuję z tą ospałością ).

Dzisiaj coś mnie tknęło i na chwilę odpiąłem lambdę - ospałość minęła jak ręką odjął. Auto zaczęło jeździć jak dzikie. Wykręciłem lambdę (3 tygodniowa!!) - CAŁA CZARNA od sadzy. Odczyściłem obudowę, odpaliłem i pomierzyłem woltomierzem jakie daje wartości. Nie jest dobrze: od 0,4 do 0.6 V (a powinno od 0.1 do 0.9). Czyli sonda jest na wykończeniu.

Czy złe ustawienie rozrządu dać jej w kość? A może ja po prostu reanimuję trupa (w sensie silnik mówi papa). Ta sadza to nie dopalona mieszanka, więc wszystko jest możliwe - nawet to, że miałem pecha i sonda była zwalona od nowości. Mój błąd, że nie zrobiłem pomiarów zaraz po jej założeniu.

Poradźcie co robić - kupić zamiennik za stówkę i badać czy co?

PS Auto od tygodnia mi nie zafalowało .

Panowie

J@rek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Cytat Napisał J@rek
    Jeżeli masz kwitek ze sklepu, to spokojnie idziesz i prosisz o wymianę na wolny od wad.
    3 miesiące to przesada. Pechowo trafiłeś.
    Kwitek mam, ale są dwa problemy:
    1. najpierw trzeba ten cholerny czujnik zdemontować
    2. w sklepie są wycwanieni i wisi kartka, że reklamacje części są rozpatrywane jedynie po przedstawieniu dowodu montażu z warsztatu samochodowego, a ja robię takie rzeczy sam, więc żadnej fakturki nie posiadam.

Mogą sobie ten kwitek o montażu wsadzić w brudną doopę.
    Idź do sklepu, zgłoś reklamację a w przypadku odmowy powiedz, że żądasz tego na piśmie.
    Nie dajmy się zwariować.
    Ta kartka wisi od wczoraj, a Ty to kupiłeś dwa tygodnie temu.
    Lecą sobie w gumy i tyle.
    Wcisnęli bubel, niech dają wolny od wad.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał QBUS
    Dalsze moje boje .

Jakiś miesiąc temu zmieniłem wariator (na Saskiej). Niestety goście źle ustawili rozrząd (pomimo blokad!!). Zanim do tego doszedłem auto rano strzelało w kolektor, było ospałe itd. Parę dni po wymianie rozrządu zmieniłem moją martwą lambdę na nowiutki oryginał Boscha.
    Jeździłem tak koło tygodnia zanim w końcu inny mechanik (do którego pojechałem, bo do Saskiej mi ręce opadły) z blokadami porządnie go ustawił. Zniknęło strzelanie, auto się już ładnie wkręca, ale ospałość auta nie minęła (nie pisałem o tym, bo myślałem, że już fiksuję z tą ospałością ).

Dzisiaj coś mnie tknęło i na chwilę odpiąłem lambdę - ospałość minęła jak ręką odjął. Auto zaczęło jeździć jak dzikie. Wykręciłem lambdę (3 tygodniowa!!) - CAŁA CZARNA od sadzy. Odczyściłem obudowę, odpaliłem i pomierzyłem woltomierzem jakie daje wartości. Nie jest dobrze: od 0,4 do 0.6 V (a powinno od 0.1 do 0.9). Czyli sonda jest na wykończeniu.

Czy złe ustawienie rozrządu dać jej w kość? A może ja po prostu reanimuję trupa (w sensie silnik mówi papa). Ta sadza to nie dopalona mieszanka, więc wszystko jest możliwe - nawet to, że miałem pecha i sonda była zwalona od nowości. Mój błąd, że nie zrobiłem pomiarów zaraz po jej założeniu.

Panowie
    Jeżeli sonda jest nowa, to raczej powinna być sprawna, chyba że kupiłeś jakiegoś bubla niewiadomego pochodzenia z przeceny, albo na allegro. Teoretycznie nie zbadasz poprawności jej pracy inaczej niż na komputerze. Sam pomiar napięcia zwykłym woltomierzem nie jest miarodajny, chociaż może pokazać orientacyjnie co się dzieje. A jeśli okaże się faktycznie, że sonda jest niesprawna to spróbuj reklamować. A możesz napisać jaki ma numer ta sonda i ile kosztowała.

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Cytat Napisał QBUS
    Dalsze moje boje .

Panowie
    Jeżeli sonda jest nowa, to raczej powinna być sprawna, chyba że kupiłeś jakiegoś bubla niewiadomego pochodzenia z przeceny, albo na allegro. Teoretycznie nie zbadasz poprawności jej pracy inaczej niż na komputerze. Sam pomiar napięcia zwykłym woltomierzem nie jest miarodajny, chociaż może pokazać orientacyjnie co się dzieje. A jeśli okaże się faktycznie, że sonda jest niesprawna to spróbuj reklamować. A możesz napisać jaki ma numer ta sonda i ile kosztowała.
    Oryginal Boscha wg numerow z Epera na pudelku byl nawet hologram. Dalem za nia 300zl w sklepie internetowym Tani Fiat czy cos takiego. To nie jest zaden zamiennik ani sonda uniwersalna, tylko dedYkowana czesc dO mojego auta. Zastanawia mnie tylko skad po 3tygodniach sadza na niej - musi bYc zle spalanie (za bogata mieszanka).

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Tak naprawdę wszystkiego o spalaniu dowiesz się na analizie spalin. To, że trochę sadzy było na sondzie jeszcze o niczym nie świadczy - ważne, żeby sonda działała sprawnie.

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Tak naprawdę wszystkiego o spalaniu dowiesz się na analizie spalin. To, że trochę sadzy było na sondzie jeszcze o niczym nie świadczy - ważne, żeby sonda działała sprawnie.
    Cholera wie czy działa dobrze . Wczoraj jak podpiąłem znowu miernik to bylo jak w pysk strzelił 0,46. Jak przegazowałem to skoczyło do ponad 0,6, potem spadło do 0,3 i i tak zaczęło oscylować z coraz mniejszym odchyłem, aż znowu doszło po jakiś 30 sekundach do 0,46...

Z tego co wiem to sonda powinna dawać zmienne napięcie cały czas - chyba komputer nie ma szans ustawić tak parametrów spalania, żeby cały czas było 0,46 (czyli idealna mieszanka stechiometryczna). Ale może się mylę :roll: .

Auto od półtorej tygodnia przestało gasnąć (hura!), ale jeszcze jest problem taki, że raz na parę dni jak silnik gorący i samochód stoi to lekko przez 10 sekund falują obroty tak mniej więcej 1100-800. Przypuszczam, że może przepustnica się przycina, ale jako, że postanowiłem niedługo kupić inny samochód (i niestety raczej nie planuję kupić Alfy) to przestałem się tym przejmować.

QBUS
    Gość

Domyślnie

Mam nadzieje, że to już ostatni post w tym wątku, tzw. post podsumowujący :mrgreen: .

Auto zaczęło jeździć jak złoto - nic nie faluje, żadnego mulenia.

Oto lista tego co musiałem rzeczywiście wymienić (bo dawało czadu):

1. Sonda lambda (palił 15 po mieście, obecnie około 10,5-11 ostrego stania w korkach). Kupiłem oryginał Boscha nówkę dedykowaną do mojej Alfy za 280 złotych.

2. Przepływomierz (to on odpowiadał za mulenie). Kupiłem w Krakowie na miejscu używany oryginał, po uprzednim zamontowaniu i sprawdzeniu u mnie w aucie - 200 złotych.

3. Wtryskiwacze - były zasyfione i robiły jakieś jazdy, dawały za dużo mieszanki, co owocowało okopconą lambda. Kupiłem na allegro całą listwę używaną za 160 złotych i teraz jest gitarka.

4. Ostatnia rzecz, będąca powodem przygasania - CZUJNIK SPALANIA STUKOWEGO. Tydzień jeździłem z odpiętym - było ok, potem kupiłem zamiennik EPS za 110 złotych, zamontowałem. Przez pierwsze parę godzin lekko falował (jak później wyczytalem komputer też się adoptuję do "pinging sensora" ), a od półtorej tygodnia jest super. Żadnego falowania, obroty równo na 900 na jałowym, przy dojeżdzaniu spada do 1200 dosyć szybko, a potem powoli, aczkolwiek jednym cięgiem schodzi do 900. Po prostu cud miód i orzeszki ...

Teraz to co zrobiłem niepotrzebnie:
    1. Elektrozawór sterujący wariatorem. Kupiłem używany, sprawny - typ chybiony.
    2. Czujnik położenia wałka rozrządu. Kupiłem na Allegro używany, ale nawet go nie podmieniałem, bo dużo z tym roboty.
    3. Typ - uszkodzony wariator również się nie sprawdził.

Po przygodzie zostało mi do sprzedania:
    1. Elektrozawór sterujący wariatorem (pasuje do każdego TS 16 zaworowego) - kupiłem go za 100 złotych i za tyle chcę go sprzedać.
    2. Czujnik położenia wałka rorządu (niebieska wtyczka, 4 piny) - używany, ale sprawny, cena 150 złotych.

Na części oczywiście daję gwarancję rozruchową, zainteresowanych zapraszam na priv, a wszystkim, którzy starali się mi pomóc i podtrzymywali na duchu serdecznie dziękuję i pozdrawiam .

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to faktycznie trochę powalczyłeś, ale za to teraz masz dobry samochód, więc może lepiej nie sprzedwaj i ciesz się jak najdłużej bezawaryjną jazdą. :mrgreen:
    Pozdrawiam