A jak u was wyglądają końcówki wydechu od środka? U mnie jest po prostu czarno i często muszę doczyszczać krawędź. Czy to normalne?
A jak u was wyglądają końcówki wydechu od środka? U mnie jest po prostu czarno i często muszę doczyszczać krawędź. Czy to normalne?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Też się nad tym zastanawiałem, katalizator czysty a końcówki zapieprzone jak w dieslu. To jest efekt jazdy w mieście, przed długą trasa myłem końcówki i na odcinku 600km nadal były czyste.
Hej,
jako ze przerobilem od zakupu julki w 2012 r. rozne warianty modyfikacji wydechu opisze po krotce jak sie jezdzi na poszczegolnych wariantach, jesli ktos planuje jakies zmiany bedzie mial odniesienie
Wariant 1: oryginalny kat, oryginalny tlumik srodkowy, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
oprócz wyglądu dzwięk praktycznie bez zmian lub zmiana dzwieku ledwo slyszalna, moze troche na wyzszych obrotach ale to wszystko
Wariant 2: oryginalny kat, rura bez tlumika srodkowego, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
wyraznie zmieniony dzwiek, ostry rasowy ale nie przesadnie glosny, nadaje sie do codziennej jazdy w szczegolnosci w miesci (jezdzilem z tym wariantem ponad rok), na trasie przy pelnym przyspieszeniu przy obrotach 3-4k troche juz meczacy. Bardzo fajnie pracuje na niskich obrotach, w szczegolnosci w zamknietych pomieszczeniach typu parking podziemny, przy lekkim "tapnieciu" w gaz z wydechu wydobywa sie fajne, glebokie "pierdniecie"dzwiek N-grupowy, podobny do rajdowek tylko cichszy. W kwestii osiagow jest wrazenie troszke wiekszej zwawosci oraz szybsza reakcja na gaz
Wariant 3: downpipe Raggazzona zastepujacy kata, rura bez tlumika srodkowego, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
bardzo glosny i malo przyjemny dzwiek, na niskich obrotach wydaje sie jakby przez wydech lecial strumien gwozdziim wyzsze obroty tym mniej nieprzyjemnie ale wciaz bardzo glosno, do codziennej jazdy absolutnie sie nie nadaje, jednak oryginalny kat, ktory jest wielka pucha duzo tlumi, jezdzilem tak jeden dzien
![]()
Wariant 4: downpipe Raggazzona zastepujacy kata, oryginalny tlumik srodkowy, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
chyba najprzyjemniejszy dzwiek do jazdy na codzien, inny charakterem od wariantu 2, o wiele bardziej basowy, za to generalnie troszeczke cichszy, bez kata przy odpuszczeniu gazu lub lekkim tapnieciu z wydechu czasem wydobywa sie delikatny bulgot, mniej slyszalny rowniez przy wyzszych obrotach i przyspieszaniu pelnym butem
W kwestii osiagow przy niskich, srednich obrotach podobnie jak w wariancie 2, wydaje sie ze troszke mu sie lepiej "oddycha" powyzej 5k ale czy sa jakies zyski w konikach trzeba sprawdzic na hamowni (sprawdze gdy bede robil chipa).
celowo pomijam odcinek 2 wydechu tj. tzw flexible pipe, w ktorym znajduje sie ostatni port dla sondy lambda, we wszystich wariantach jest on oryginalny bo zamienianie rury na taka sama rure za 800zl mija sie z celem. W wariancie 3 i 4 sonda jest podlaczona poprzez tzw. lambda faker zeby komputer nie wywalal bledu kata i nie przechodzil w tryb awaryjny uniemozliwiajacy przelaczenie w tryb "D"
Byc moze zamiast oryginalnego tlumika srodkowego (ktory wstawialem z mysla o chwilowym wyciszeniu bo na wariancie 3 nie dalo sie jezdzic) bede rozwazal wspawanie w zamiennikowa rure przelotowego uniwesalnego raggazzona (45cm) + ewentualnie kata awg polonez (oba sprawdzalismy sie zmieszcza jeden po drugim). Wydaje mi sie ze ragazzon powinien byc mniej restrykcyjny jesli chodzi o przeplyw spalin natomiast jesli chodzi o dzwiek nie wiem czy nie bedzie juz za cicho a obecne wrazenia dzwiekowe mi odpowiadaja, zobaczymy
Ostatnio edytowane przez method ; 21-07-2014 o 13:12
A można by jakąś próbkę dźwiękową odsłuchać?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
co najwyzej z obecnego wariantu, poprzednich nie nagrywalem niestety. Tyle tylko zeby nagranie bylo w miare wierne trzeba miec czym a ja posiadam jedynie bezlusterkowca (nex-5) bez dodatkowego mikrofonu, moge sprobowac i zobacze co wyjdzie. Smarfonem raczej nie ma sensu
probka dzwiekowa, jakosc jaka jest taka jest ale cos tam slychac
http://youtu.be/48LSoIxtDYk
pierwsza czesc w garazu na zimno, druga na rozgrzanym po krotkiej trasie
odwiedzilem dzisiaj rowniez hamownie, 2 lata temu bylo 173, jak widac po decacie rumakow nie ubylo
wykres: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...6/IMAG1032.jpg
Panowie czy zakladajac takie cos bedzie glosno ,cz bardzo glosnohttp://www.kapaza.be/nl/tuning-en-au...-100822567.htm
Dobrze widzę, że to jest rura zamiast tłumika końcowego? Reszta seryjna? To nie będzie bardzo głosno, ani głosno. Ewentualnie trochę głośniej. Na głośność największy wpływ mają elementy blisko silnika w kolejności - im bliżej tym bardziej.![]()
Najprostszy/najtańszy sposób na "grubaśny" dźwięk? Zastąpić tłumik środkowy rurą. Bawienie się końcowym to kosmetyka/lans dwururką.
Zamiana kata na rurę też jest super, ale wtedy (teoretycznie) nie spełniasz norm emisji + sonda lambda za katem będzie płakać - zdecydowanie więcej problemów dla samego dźwięku...
No to teraz dales mi do myslenia ,bo kiedys w starej bravie jak odpadl mi ostatni tlumik i musialem kilka dni jezdzic bez niego to w srodku bylo bardzo glosno ,dlatego tez przy tym tlumiku z ogloszenia spodziewalem sie podobnego efektu ,a tego nie chce gdyz raczej zalezy mi na efektach wizualnycha ,nie na ryczacym wydechu
To może mamy inne poziomy "głośno".Zwróć uwagę na post #33 w tym wątku. Podobne odczucia do tych, które ja mam (z innych samochodów, ale jednak).
Ja też jeździłem kilka dni bez końcowego tłumika (w 1242 FIRE) i było.. spoko. A gazu nie oszczędzałem.![]()
Dramat przyszedł jak pewnego dnia poszła flansza przy łączu giętkim, ale tak całkowicie. Wtedy - mój układ wydechowy kończył się na kacie i NIC nie leciało w tłumik środkowy i tylny. Było głośno. Na zimnym silniku było mnie słychać nie wiem, może na kilometr. Pod dom nie podjeżdżałem, żeby ludzi nie bulwersować. W samochodzie (przy zamkniętych szybach) nie dało się rozmawiać. Krzycząc.
Myślałem sam o wymianie na podwójny tylny tłumik (tyle, że ten QV'kowy), ale jak wyszło mi z przemyśleń, że cała operacja będzie kosztować kilka tysięcy (chyba szacunki były ok. 3) TYLKO za to, aby mieć drugą rurkę w zderzaku, czyli 100% estetyka, z tym samym dźwiękiem i osiągami, to odpuściłem sobie.
Myślę, że tłumik z ogłoszenia na efekty wizualne się doskonale nadaje (tylko wiadomo, jeszcze ten plastik pod zderzakiem do zmiany jeśli masz standardowy 1 dziurowy).