Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Temat: Dźwięk układu wydechowego Ragazzon

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

A jak u was wyglądają końcówki wydechu od środka? U mnie jest po prostu czarno i często muszę doczyszczać krawędź. Czy to normalne?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Też się nad tym zastanawiałem, katalizator czysty a końcówki zapieprzone jak w dieslu. To jest efekt jazdy w mieście, przed długą trasa myłem końcówki i na odcinku 600km nadal były czyste.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0 RWD MY'20

Domyślnie

Hej,

jako ze przerobilem od zakupu julki w 2012 r. rozne warianty modyfikacji wydechu opisze po krotce jak sie jezdzi na poszczegolnych wariantach, jesli ktos planuje jakies zmiany bedzie mial odniesienie

Wariant 1: oryginalny kat, oryginalny tlumik srodkowy, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
    oprócz wyglądu dzwięk praktycznie bez zmian lub zmiana dzwieku ledwo slyszalna, moze troche na wyzszych obrotach ale to wszystko

Wariant 2:
    oryginalny kat, rura bez tlumika srodkowego, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
    wyraznie zmieniony dzwiek, ostry rasowy ale nie przesadnie glosny, nadaje sie do codziennej jazdy w szczegolnosci w miesci (jezdzilem z tym wariantem ponad rok), na trasie przy pelnym przyspieszeniu przy obrotach 3-4k troche juz meczacy. Bardzo fajnie pracuje na niskich obrotach, w szczegolnosci w zamknietych pomieszczeniach typu parking podziemny, przy lekkim "tapnieciu" w gaz z wydechu wydobywa sie fajne, glebokie "pierdniecie" dzwiek N-grupowy, podobny do rajdowek tylko cichszy. W kwestii osiagow jest wrazenie troszke wiekszej zwawosci oraz szybsza reakcja na gaz

Wariant 3:
    downpipe Raggazzona zastepujacy kata, rura bez tlumika srodkowego, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
    bardzo glosny i malo przyjemny dzwiek, na niskich obrotach wydaje sie jakby przez wydech lecial strumien gwozdzi im wyzsze obroty tym mniej nieprzyjemnie ale wciaz bardzo glosno, do codziennej jazdy absolutnie sie nie nadaje, jednak oryginalny kat, ktory jest wielka pucha duzo tlumi, jezdzilem tak jeden dzien

Wariant 4: downpipe Raggazzona zastepujacy kata, oryginalny tlumik srodkowy, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
    chyba najprzyjemniejszy dzwiek do jazdy na codzien, inny charakterem od wariantu 2, o wiele bardziej basowy, za to generalnie troszeczke cichszy, bez kata przy odpuszczeniu gazu lub lekkim tapnieciu z wydechu czasem wydobywa sie delikatny bulgot, mniej slyszalny rowniez przy wyzszych obrotach i przyspieszaniu pelnym butem
    W kwestii osiagow przy niskich, srednich obrotach podobnie jak w wariancie 2, wydaje sie ze troszke mu sie lepiej "oddycha" powyzej 5k ale czy sa jakies zyski w konikach trzeba sprawdzic na hamowni (sprawdze gdy bede robil chipa).

celowo pomijam odcinek 2 wydechu tj. tzw flexible pipe, w ktorym znajduje sie ostatni port dla sondy lambda, we wszystich wariantach jest on oryginalny bo zamienianie rury na taka sama rure za 800zl mija sie z celem. W wariancie 3 i 4 sonda jest podlaczona poprzez tzw. lambda faker zeby komputer nie wywalal bledu kata i nie przechodzil w tryb awaryjny uniemozliwiajacy przelaczenie w tryb "D"

Byc moze zamiast oryginalnego tlumika srodkowego (ktory wstawialem z mysla o chwilowym wyciszeniu bo na wariancie 3 nie dalo sie jezdzic) bede rozwazal wspawanie w zamiennikowa rure przelotowego uniwesalnego raggazzona (45cm) + ewentualnie kata awg polonez (oba sprawdzalismy sie zmieszcza jeden po drugim). Wydaje mi sie ze ragazzon powinien byc mniej restrykcyjny jesli chodzi o przeplyw spalin natomiast jesli chodzi o dzwiek nie wiem czy nie bedzie juz za cicho a obecne wrazenia dzwiekowe mi odpowiadaja, zobaczymy
    Ostatnio edytowane przez method ; 21-07-2014 o 13:12

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

A można by jakąś próbkę dźwiękową odsłuchać?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0 RWD MY'20

Domyślnie

co najwyzej z obecnego wariantu, poprzednich nie nagrywalem niestety. Tyle tylko zeby nagranie bylo w miare wierne trzeba miec czym a ja posiadam jedynie bezlusterkowca (nex-5) bez dodatkowego mikrofonu, moge sprobowac i zobacze co wyjdzie. Smarfonem raczej nie ma sensu

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0 RWD MY'20

Domyślnie

probka dzwiekowa, jakosc jaka jest taka jest ale cos tam slychac
    http://youtu.be/48LSoIxtDYk
    pierwsza czesc w garazu na zimno, druga na rozgrzanym po krotkiej trasie

odwiedzilem dzisiaj rowniez hamownie, 2 lata temu bylo 173, jak widac po decacie rumakow nie ubylo
    wykres: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...6/IMAG1032.jpg
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG1032.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	37.7 KB
ID:	139452  

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Belgia
    Auto
    AR Giulia

Domyślnie

Panowie czy zakladajac takie cos bedzie glosno ,cz bardzo glosno http://www.kapaza.be/nl/tuning-en-au...-100822567.htm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Dobrze widzę, że to jest rura zamiast tłumika końcowego? Reszta seryjna? To nie będzie bardzo głosno, ani głosno. Ewentualnie trochę głośniej. Na głośność największy wpływ mają elementy blisko silnika w kolejności - im bliżej tym bardziej.

Najprostszy/najtańszy sposób na "grubaśny" dźwięk? Zastąpić tłumik środkowy rurą. Bawienie się końcowym to kosmetyka/lans dwururką.

Zamiana kata na rurę też jest super, ale wtedy (teoretycznie) nie spełniasz norm emisji + sonda lambda za katem będzie płakać - zdecydowanie więcej problemów dla samego dźwięku...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Belgia
    Auto
    AR Giulia

Domyślnie

No to teraz dales mi do myslenia ,bo kiedys w starej bravie jak odpadl mi ostatni tlumik i musialem kilka dni jezdzic bez niego to w srodku bylo bardzo glosno ,dlatego tez przy tym tlumiku z ogloszenia spodziewalem sie podobnego efektu ,a tego nie chce gdyz raczej zalezy mi na efektach wizualnycha ,nie na ryczacym wydechu

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

To może mamy inne poziomy "głośno". Zwróć uwagę na post #33 w tym wątku. Podobne odczucia do tych, które ja mam (z innych samochodów, ale jednak).

Ja też jeździłem kilka dni bez końcowego tłumika (w 1242 FIRE) i było.. spoko. A gazu nie oszczędzałem.

Dramat przyszedł jak pewnego dnia poszła flansza przy łączu giętkim, ale tak całkowicie. Wtedy - mój układ wydechowy kończył się na kacie i NIC nie leciało w tłumik środkowy i tylny. Było głośno. Na zimnym silniku było mnie słychać nie wiem, może na kilometr. Pod dom nie podjeżdżałem, żeby ludzi nie bulwersować. W samochodzie (przy zamkniętych szybach) nie dało się rozmawiać. Krzycząc.

Myślałem sam o wymianie na podwójny tylny tłumik (tyle, że ten QV'kowy), ale jak wyszło mi z przemyśleń, że cała operacja będzie kosztować kilka tysięcy (chyba szacunki były ok. 3) TYLKO za to, aby mieć drugą rurkę w zderzaku, czyli 100% estetyka, z tym samym dźwiękiem i osiągami, to odpuściłem sobie.

Myślę, że tłumik z ogłoszenia na efekty wizualne się doskonale nadaje (tylko wiadomo, jeszcze ten plastik pod zderzakiem do zmiany jeśli masz standardowy 1 dziurowy).