Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Temat: 1,9 jtdm 16v metaliczne stuki w głowicy

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał godol Zobacz post
    Ja bym szukał używanego silnika o tym samym kodzie. Te silniki zasadniczo są bardzo trwałe i przypadki jak u Ciebie należą do rzadkości. Poszukaj czegoś bo jest sporo tego z wysp w dobrym stanie po dzwonach. Tańsze niż generalka.

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2
    spoko.. wywalić kasę i obrazić się na mój silniczek to łatwa sprawa..sądzę że najpierw należy się dowiedzieć co się stało , a więc zdjąć ,, czapkę " i sprawdzić co go boli ,akt zgonu można wystawić później .Nie bierze oleju,przebieg też nie powinien być przesadzony 126 tys. sądząc po stanie wnętrza..dlaczego nie dać mu szansy.Auto już odstawione do mechanika. A czy przypadki należą do rzadkości ?..już z dwóch źródeł słyszałem że jeśli coś się dzieje to właśnie na 4 garze / ponoć najbardziej narażony na brak smarowania.???./.Mechanik sugeruje albo pierścienie albo tłok / może rzeczywiście lał ten wtryskiwacz i wypalił tłok ? /..zobaczymy. Dzięki koledzy za zainteresowanie i podpowiedzi..myślę że temat zakończę w przyszłym tygodniu...obiecuję że opiszę.Miłego weekendu
    Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 29-04-2012 o 10:55

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

i takie podejscie jest prawidłowe, weryfikacja i ocena sytuacji, warto naprawiac-czy inny silnik

powodzenia w naprawie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

głowica zdjęta..korbowód rozpięty i tłok na wierzchu...okazuje się że cały pokruszony i popękany.Mechanik wstępnie stwierdził że może wystarczy ręczne honowanie cylindra.
    Ciekawe dlaczego tak ten tłok popękał.Jutro dokładne pomiary cylindrów i określenie co dalej.Miło by było aby nie wyciągać bloku..z honować ręcznie 4 cylinder wsadzić nowy tłok i pierścienie. Czy wymieniać pierścienie na wszystkich cylindrach ? Głowica wiadomo do sprawdzenia i planowania, wygląda ok.
    Pytanie ..czy tłok może się tak pokruszyć od lejącego wtrysku ?

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

lejacy wtrysk powoduje ze paliwo zle rozpylone zamiast natychmiast sie spalic w komorze, spala sie czesciowo w komorze i czesciowo w wydechu, znacznie podnoszac tem spalin, sprawdzcie równiez natrysk oleju na na tłok, zatkana dysza równiez moze byc powodem pekniecia tłoka, byc moze tlok nie był bobrze chlodzony
    reczne honowanie nie jest najlepszym pomusłem, mam nadzieje ze za bardzo nie rozjedzie wymiaru.

pzd.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Zgodnie z tym co powiedział kol. george11...nie było ręcznego honowania a była wymiana tulei na nominał.Dziś silnik będzie skręcany.Przy okazji został wymieniony zimering
    / ciekło pomiędzy silnikiem a skrzynią i parę innych pierdołków.Gwoli ciekawostki...tak wyglądał mój tłok
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20120518303.jpg
Wyświetleń:	214
Rozmiar:	75.8 KB
ID:	56156Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20120518304.jpg
Wyświetleń:	772
Rozmiar:	75.8 KB
ID:	56157Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20120518305.jpg
Wyświetleń:	517
Rozmiar:	70.0 KB
ID:	56158
    Temat uważam za zakończony..może będzie pomocny innym kolegom bo ,, zwroty akcji " były bardzo dynamiczne.Zaczęło się od dzwonienia w głowicy..lejących wtrysków aż po wybór czy nowy / stary / słupek czy naprawa tego co mam. Podsumowanie:głowica ma dotarte gniazda i jest planowana i sprawdzona..ok
    Blok ma nową tuleję..sprawdzony..ok.Zimmering wymieniony..tłok wymieniony wraz z pierścieniami.Wymienione panewki na wale..te już miały inny kolor niż białe uszczelki wiadomo itd.Ostatecznie mechanik..młody chłopak ale już z dużym doświadczeniem / mogę polecić na priva / wycenił całość wraz z częściami na 2 tys. z całą robocizną.
    Wydaje mi się że nie jest to wygórowana kwota.Dzięki wszystkim kolegom za cenne uwagi i podpowiedzi a w szczególności kol.george11 który posiada dużą wiedzę techniczną i praktyczną .Ps. lejący wtrysk jest wtedy uszkodzony/ lejący / gdy kompresja na cylindrze jest prawidłowa.. to takie motto tego tematu .
    Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 18-05-2012 o 19:34