Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Temat: Nerwowe zachowanie tyłu - brak luzów w tylnym zawieszeniu - co to jest???

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

U mnie tyłek też nerwowo się zachowuje, zwłaszcza jak szarpnę energicznie kierownicą, żeby dziurę ominąć. Myślałem, że to poprzeczne wahacze nawaliły i je zmieniłem, po ich wyciągnięciu z belki powypadały tulejki, wymieniając dokręciłem wahacze kiedy auto było w górze(wiem błąd :/) i po tej zmianie mam głupie wrażenie, że tył jest jeszcze bardziej narwany mogło mieć na to wpływ to, że zostały one dokręcone kiedy auto było podniesione?

Użytkownik Świeżak Avatar barteksm
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    156 SW 1.9 JTD 115 KM 2002, 159 SW 1.9 JTD 150 KM 2008, Giulietta 2.0 JTDM, Spider 916

Domyślnie

Dzięki Bugatti. Zadanie domowe na dwa długie weekendy. Lista do ręki i trzeba posprawdzać. Pytałem o geometrię w ADF Wrocław. Mówią o 120 złotych. Chyba będę musiał odżałować i ostatecznie powymieniać inne elementy. Obawiam się tylko konkretnego naciągania ze strony mechaników - rachunek może być konkretny. Dzięki jeszcze raz.Pozdrawiam.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

Moja 156 też myszkuje na studzienkach, jeśli tylko tylne zawieszenie jest ustawione zgodnie z parametrami. Więc zawsze potem muszę wrócić do warsztatu i lekko rozregulować ustawienia, by były na końcach dopuszczalnego zakresu. Wtedy auto już nie myszkuje i co dla mnie ważne, nie niszczy też opon. Podejrzewam, że musiała być bita w tył, stąd takie problemy.

Użytkownik Świeżak Avatar barteksm
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    156 SW 1.9 JTD 115 KM 2002, 159 SW 1.9 JTD 150 KM 2008, Giulietta 2.0 JTDM, Spider 916

Domyślnie

Jestem po rozmowie z szefem serwisu ADF. Człowiek twierdzi że jest to uroda tego modelu. Wrażenie potęgowane jest w Sport Wagonie poprzez cięższy tył. Efekt jest mniej odczuwalny przy mniejszej feldze. Ale mówi że jeśli jestem na to wyczulony to tematu to nie załatwi. Twierdzi że jeździł takim samochodem kilka lat. Powiedział również żeby nic już nie wymieniać. Sugeruję że tak pracuje nadwozie - auto wiadomo że nie przeskakuje ale... Będę drążył. Twierdzi że w GTA zestrojenie zawieszenia jest inne i uskakiwanie tyłu jest niemal niewyczuwalne jednak dalej istnieje. Odpowiadał na moje pytania bez zająknięcia - mam wrażenie że wie co mówi. Pozdrawiam.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Przeczytełem kiedyś temat, myslałem ze mnie nie dotyczy, a tu dzisiaj tak zauważyłem, ze na nierównościach np studzienki, po wjechaniu jednym kołem tył auta delikatnie ucieka na bok i wraca.

Czy też tak macie? i w końcu to wina zbierzności czy stanu zawieszenia?

Zmieniałem sprężyny z tyłu na te od SW i ponoć po takiej zmianie są problemy ze zbierznościa? dobrze słyszalem? Czy można to jakoś skorygować? bo zadowolony jestem z tych spreżyn bo w końcu tył mi nie siedzi, jak wożę wiecej osób lub ładunku, butla LPG tez swoje waży.
    Równocześnie mechanik mi robił wahacz i przekładnie wiec zbierzność była robiona, tylko nie wiem własnie czy cała czy tylko przód.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Domyślnie

Chłopy, mam 156 sportwagona utwardzonego na 17" feldze i tej urody nie posiada, mieszkam w JG więc i Karpacz i przełęcz Okraj, zakręty do Bolkowa, naprawdę uwierzcie, to auto nie myszkuje tyłem. Nie sądzę żeby VDC maczało palce bo kontrolka się nie zapala. W GTV natomiast mam ten sam objaw, powód banalny, prawy tylny amor skończony, czeka na wymianę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Amorki z tylu mam półroczne, i nie jest tak że myszkuje, tylko jak wpadnie w dziure ( np studzienka) jednym kolem to tył delikatnie uskakuje w bok, po czym wraca. W sumie to nie przeszkadza tylko troche drażni. A zauważylem to po przeczytaniu tego tematu wiec może jestem przewrażliwiony. Na zakrętach tego nie ma, tylko na prostej.
    Pytanie czy ktoś jeździ na spręzynach od SW, i czy zauważył ze na tych sprężynach jest sztywniej troche i taki efekt delikatnego uciekania tyłu na dziurach.

I własnie przypomniał mi sie kiedyś temat ze to może być coś ze zbierznością. i pasuje podjechac, ale 100 zł zeby rozwiać wątpliwości czy jestem przewrażliwiony to troche sporo wiec wole tu zapytać wcześniej
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Jesli ktos twierdzi ze jest to normalne zachowanie to powinien przestac byc mechanikiem...
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Bugatti
    Gość

Domyślnie

Po ustawionej geometrii NIE nalezy od razu płacić mechanikom!
    Bierzesz gościa do auta jako pasażer i samemu jeździsz ekstremalnie (na granicy przyczepności z piskiem opon) na placu po "owalu"...
    Jeśli nie ma placu i mechanik nie ma prawa oddalać się z miejsca pracy to bierzesz kierownika i jeździsz tam gdzie są dziury (już wtedy spokojnie - bez piszczenia opon ;-) )
    Po jazdach znów sprawdzenie geometrii. Jeśli parametry się rozjadą to znaczy że są luzy w zawiasie i na nic się zdaje ponowne ustawiane geometrii. Umawiasz się z szefostwem że jak Ci wykryją luzy i wymienią wadliwe elementy, ustawią geometrię, test na drodze (lub owalu), znów sprawdzenie parametrów i jeśli wszystko będzie ok, to WTEDY płacimy za poprawnie wykonaną usługę.

Sami sobie robicie łajno wśród mechaników bo płacicie za wszystko żeby się później pochwalić ludziom (m.in na forum) ile kasy już wydaliście - sorry za szczerość ale posty mówią same za siebie.

Pozdr.

Bugatti

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    Jesli ktos twierdzi ze jest to normalne zachowanie to powinien przestac byc mechanikiem...
    Ostrożnie z takimi kategorycznymi stwierdzeniami.
    Mam sportpacka, żadnych luzów, geometria OK, opony od trzech lat ścierają się równiuteńko, amory (oba) 75% i sobie uskakuje
    Nie "fizycznie" tylko takie wrażenie jak by myszkował. Ostrożnie przychylam się do stwierdzenia że ten typ tak ma....
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...