Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 87

Temat: Prawie właściciel 159-ki...zdementujcie lub potwierdzcie

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Pekal Zobacz post
    Odświeżam temat Panowie. Jak napisałem jestem przed zakupem i na 100% to już sie nie zmieni. Za jakiś czas (mam nadzieję) będę pojawiał się na forum już jako posiadacz. Cały czas zastanawiam się jednak nad silnikiem? Wiem że truje...ale teraz to jest najważniejszy. Nie chcę tu rozpisywać się o budzie która jak na mój gust jest ewenementem wizualnym i drugiej takiej nie znajdziesz w takim segmencie . Mam teraz opcje dwie: 1,9 JTDM - który spalanie ma dość ciekawe - ponoć trasa - 5,5/6,5...miasto max 8...powiedzmy, przy czym ten silnik chciałbym od razu "zchipować" do 190km. Z tego co się zorientowałem to spalanie nie musi wzrosnąć oczywiście jak nie krecisz wysoko. Druga opcja to własnie 2,4 JTDM...kuszą mnie opinie które mówią o tym że wiekszość posiadaczy ma wrażenie posiadania V6-ki a spalanie jest na poziomie auta które własnie sprzedałem...wiec jestem przyzwyczajony. Pytanie które kołacze mi sie w głowie: słabszy, podkrecony z mniejszym spalaniem czy 2,4 i spalanie które nie boli (z przyzwyczajenia).
    Rozwiążę Ci ten problem w mig. Ile na tą swoją wymarzona Alfę masz pieniędzy? to pozwoli szybko określić, czy stać Cię na sensowne 2.4 JTDm.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Pekal
    Gość

Domyślnie

Do 35 tysi

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

Nie stac cie. Wez fajna 1.9 150KM i bedziesz mial dobre auto.

@Tomek_KRK - masz pelna skrzynke PW.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    jest: 159 sw 1.9 jtdm 8v by TTC ( 170ps@ 358NM ) HIGH, były: 156 SW V6, 156 SW 2.0 TS

Domyślnie

Zapomnij o 2.4 albo jeszcze Odłóż kilka tys. Może ewentualnie trafić się coś z 2006 roku, ale może być ciężko. Ja wiem, że pełno poniżej 3 dych jest 159, ale niestety za dobry samochód trzeba nieco więcej dać. Twój budżet starczy na przyzwoite 1.9.

Pekal
    Gość

Domyślnie

Zależy mi na przyzwoitości a z 2,4 rzeczywiście cieńko do tej kwoty. Wygląd swoją drogą ale żeby cieszyc sie wyglądem i jazdą musi być technicznie "przyzwoite" jak piszecie. W sumie to kwestia tysiaka (koleś w pobliskim Szczecinie bawi się w chipowanie Alf) i jak bedzie trzeba to można uruchomić juz 190 km. A co sądzicie o tej Alfie z linka powyżej?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Pekal Zobacz post
    Do 35 tysi
    No to o takim 2.4, który nie będzie Cię wkrótce wkurzał kosztownym usuwaniem fabrycznych niedociągnięć, możesz raczej zapomnieć. Bez 40 tysięcy nie ma co podchodzić do tematu.
    Za 35 - kupić sensowne 1.9 JTD 16V, potem sobie machnąć pakiet chip+DPF i będzie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Dzixon
    Mieszka w
    Oseredek / Affoltern a A
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

a czemu nie benzynke? jak dla mnie 2,2 jest sensownym motorem koni grzdylu pisal ze nie czuc ja osobiscie mam inne zdanie napewno nie ma tyle co 2.4 diesel ale te 185km wystarczy zreszta nie ma problemu z wymiana paskow bo jest łancuch....

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

@Dzixon: A jaki masz przebieg? Czy łańcuch Ci się nie rozciąga? I czy ogólnie z tym silnikiem jest u Ciebie wszystko OK?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Dzixon
    Mieszka w
    Oseredek / Affoltern a A
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał c5tourer Zobacz post
    @Dzixon: A jaki masz przebieg? Czy łańcuch Ci się nie rozciąga? I czy ogólnie z tym silnikiem jest u Ciebie wszystko OK?
    Mój przebieg to 300k łańcuch od nowości ten sam w silniku nie robiłem nic jedynie wymiany olek filtrów raz robiłem rozrusznik...

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dzixon Zobacz post
    Mój przebieg to 300k łańcuch od nowości ten sam w silniku nie robiłem nic jedynie wymiany olek filtrów raz robiłem rozrusznik...
    Tak więc mamy kolejny dowód na "powszechnie złą opinię" o silnikach JTS - pozdrawiam benzynożerców