Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Temat: Nie opadające obroty

criss
    Gość

Domyślnie

o tu masz kompletną przepustnice z nastawnikiem http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-14...260271548.html

Użytkownik Romeo Avatar Wicked
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Jeśli potrzebujesz przepustnicę, to mam na zbyciu, za niską cenę. Sprawdź jeszcze ten krokowy. Po włączeniu zapłonu powinno spod maski być słychać jak buczy. Otwórz maskę i przyłóż do niego ucho, a druga osoba niech włączy zapłon.

criss
    Gość

Domyślnie

proponuje żeby kolega zrobił zdjęcie silnika i je wstawił na forum bo jedni piszą o nastawniku przepustnicy a inni o silniku krokowym a to są różne elementy

Zlomi
    Gość

Domyślnie

jutro bede robił przy alfie bo i drzwi od kierowcy mi sie poluzowały nie wiem czemu i nie wiem gdzie mam dokręcic aole poszukam w internecie. Wydaje mi sie że mam niestety ten nastawnik i wydaje mi sie że mogłem niechcacy go uszkodzić przyklejając uszczelkę do niego znajdyjącą sie miedzy nim a przepustnicą. Zobacze jutro i jak nie da rady naprawić to bede pisał do ciebie Wicked w sparwie te przepustnicy.

criss
    Gość

Domyślnie

pisałeś ze sprawdzałeś pod kompem alfe jak masz jeszcze raz taką możliwość to ściągnij rure ssącą wraz z przepływomierzem i sprawdź czy porusza ci sie przepustnica przy adaptacji jak to tam pisze ,,siłownika biegu jałowego'' jeśli tak to szukał bym winy w nieszczelności układu dolotowego. Najpierw sprawdź bo widze ze nie masz pewności czy to nastawnik.

Zlomi
    Gość

Domyślnie

Rozebrałem dzisiaj (a raczej wczoraj bo pisze po północy) ten silnik krokowy poniżej zdjęcia.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00167.jpg
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	58.2 KB
ID:	54373Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00168.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	65.3 KB
ID:	54374Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00170.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	85.3 KB
ID:	54375Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00171.jpg
Wyświetleń:	138
Rozmiar:	81.4 KB
ID:	54376
    Myślałem że dobiore się do tego nastawnika biegu jałowego. Są tam jakieś zatrzaski ( nawet jeden udało mi się wyłama ) lecz nie ma żadnego dostępu. No chyba że młotkiem ale stosowałem tego rozwiązania. Zmieniłem tylko zepsutą uszczelke na zwykła gumkę do włosów ba żadnej innej w tym rozmiarze nie miałem
    Po włożeniu spowrotem do alfy nagrałem filmik jak sie zachowuje przepustnica po włączeniu zapłonu i po jego wyłączeniu.
    http://youtu.be/D7TK5WQBdMk
    Jak widać na filmiku przepustnica calibruje się nie po włączeniu zapłonu lecz po jego wyłączeniu. Niestety i tak musze kupic nową (używaną). Wolałbym jednak nabyć sam ten nastawnik biegu jałowego, jeśli ktoś ma na sprzedaż to pisać na PW.

Użytkownik Romeo Avatar Wicked
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

To jest nastawnik, jest on nie rozbieralny. Teoretycznie, ja go rozebrałem, łamiąc wszystkie zatrzaski, ale to i tak nic nie zmienia, bo ten nastawnik się wymienia, a nie czyści. Jest on ewidentnie uszkodzony. Tydzień temu miałem takie dwa na sprzedaż, ale szybko się rozeszły.

http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...302999834.html Taniej nie znalazłem, ponegocjuj, może sprzeda sam nastawnik.

Zlomi
    Gość

Domyślnie

Odgrzeje swój temat bo dopiero wziąłem się za samochód. A właśnie jak komus zaczyna ten nastawnik szwankować a nie ma jak narazie kupic nowego to można troche podreperować stary. Wierząc w moje amatorskie umiejetności i wielki zapał do pracy postanowiłem sam go naprawic. Faktycznie ta część jest nierozbieralna (chyba że młotkiem ale potem ciężko złozyc ) ale jest inny sposób na jego naprawe. Mianowicie w miescu gdzie nastawnik łączy sie z przepustnicą ( takie kółeczko w które trzeba trafić bolcem od przepustnicy) jest uszczelka którą trzeba wymienic na nową. Nalałem też tam troche oleju maszynowego i przejeździłem na tym jeszcze miesiąć. Problem oczywiscie nie zaniknął ale był o wiele mniej uciażliwy. Niestety przyszła pora na wymiane i szukając na alledrogo znalazłem taki zamiennik http://allegro.pl/meyle-czujnik-prze...382845648.html I tu nasuwa się pytnie, czy to bedzie działać w mojeje Belli?? Kształt jest troche inny ale niby powinno pasować. Znalazłem takze używaną z przepustnicą http://allegro.pl/alfa-romeo-145-1-4...369787079.html ale nie wiem czy nowy zamiennik bedzie lepszy od używanego oryginału.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tymin
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    była AR 145 1.4 boxer, jest AR 156 1.8 TS '99

Domyślnie

Cześć
    Obserwuje temat, bo też mam problem z obrotami w 145. Natomiast mam inny silnik BOXER oraz LPG. U mnie kłopot polega na tym, że obroty falują co jakiś czas od 600 - 2500 i czasem w korku lub na wstecznym potrafi zgasnąć. I teraz też mam dylemat dlaczego? Sonda lambda? przepływomierz? Źle ustawiony rozrząd (był wymieniany). Silniczej krokowy - wymieniłem na nowy. Podłączam sie pod temat, bo widzę,że kolega Zlomi - z okolic Rzeszowa jest. mam pytanie : czy mógłbyś polecić kogoś z komputerem do sprawdzenia mojej Alfy w okolicach Rzeszowa?
    Pozdrawiam
    Tymek

Zlomi
    Gość

Domyślnie

Oczywiście, ja byłem u kolegi marcnow. Tylko musisz najpierw się dowiedzieć gdzie masz wtyczke do komp w bokserze. W ts-ie jest nad zbiornikiem z płynem chłodzącym.