Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Temat: [156] 1.8 TS Uszkodzony silnik po zerwaniu paska rozrządu

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał olo156
    u mnie pasek nie pękł, po prostu wyrwało z niego kilkanaście zębów ... klasyka gatunku, sądząc po minach mechaników
    Ciekawe co jest przyczyną skoro to już klasyka. Zęby ścina wtedy gdy jakieś koło sie blokuje. Koło na wale w tym czasie ciągnie za pasek kosząc zęby na tym kole co hamuje i w ułamku sekundy rozrząd jest załatwiony.Może to przez wariator tak jak pisałem. Ale można tylko gdybać.
    Sądzę w każdym razie, że to nie jest wina pasków, skoro inne samochody dłużej jeżdzą, tylko wad w silniku i trzeba rozrząd wcześniej wymieniać dla spokoju.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Ciekawe co jest przyczyną skoro to już klasyka. Zęby ścina wtedy gdy jakieś koło sie blokuje. Koło na wale w tym czasie ciągnie za pasek kosząc zęby na tym kole co hamuje i w ułamku sekundy rozrząd jest załatwiony.Może to przez wariator tak jak pisałem. Ale można tylko gdybać.
    Sądzę w każdym razie, że to nie jest wina pasków, skoro inne samochody dłużej jeżdzą, tylko wad w silniku i trzeba rozrząd wcześniej wymieniać dla spokoju.
    Raczej nigdy nie zdarza się tak, by zerwał się pasek, tak tylko potocznie się mówi, natomiast wystarczy, że wyskoczy jeden ząbek na pasku, a reszta leci jak domino. Zazwyczaj jest to spowodowane zużyciem samego paska, złą wymianą rozrządu, albo niekompletną wymianą rozrządu, mam tutaj na myśli sytuację, kiedy któraś z rolek ma już spory przebieg i zaczyna podcinać zęby na pasku, dlatego należy ją również co jakiś czas wymieniać. Ja np. mam teraz przebieg 105.000km i rolka jest jeszcze oryginalna, powiedziano mi jednak w serwisie, że następnym razem dobrze byłoby ją wymienić, coby nie podcinała ząbków na pasku.
    Inną przyczyną może być niewłaściwa eksploatacja silnika (żyłowanie na na zimnym motorze), często zbyt agresywna jazda (dobry mechanik rozpozna to po pasku), zużyty napinacz, źle dobrany pasek, bo i to się zdarza.
    Nasłuchałem się już sporo w tym temacie
    Jednak nie spotkałem się z opinią by za uszkodzenie rozrządu był odpowiedzialny wariator...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

olo156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Cytat Napisał olo156
    u mnie pasek nie pękł, po prostu wyrwało z niego kilkanaście zębów ... klasyka gatunku, sądząc po minach mechaników
    Może nie tyle wad silnika, co konstrukcji silnika. Ja w każdym bądź razie jestem bogatszy o kolejne doświadczenie. Poprzednio myślałem, że wystarczy zmienić pasek przed upływem 5 lat lub 60 000 km, dzisiaj wiem, że najlepiej zmienić pasek przed upływem 50 000 km, lub po 3 latach używania.

Co nie zmienia faktu, że nadal twierdzę, że zapisy w instrukcji obsługi AR z silnikiem TS wprowadzają użytkownika w błąd. Zwłaszcza, że jeśli pasek ma wytrzymać 5 lat albo np. 60 000 km, to już w tym jest zawarty pewien margines bezpieczeństwa, wynoszący zapewne kilka procent.

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

"Naprawiam w ASO, o dół się spytałem, powiedzieli, że jest OK. Naprawa na oryginalnych częściach Alfy Romeo. Dwa lata gwarancji na naprawę ..."
    No ja bym z ta gwarancją był ostrożny, bo dostaniesz gwarancję tylko i wyłącznie na części, które zostanły wymienione, z pewnością, nie będzie tam mowy, że dół jest dobry i nie trzeba go przez najbliższe 2 lata robić :? A jak rzeczywiście masz walnietą którąś panewkę, czy korbowód, to za jakiś czas możesz mieć taki sam problem jak kolega ANDRO34(oby nie). Cos mi się nie chce wierzyć, że rozwaliło Ci 16 zaworów i 6 popychaczy, a tłoki, korbowody, panewki nic na tym nie ucierpiały :?
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

olo156
    Gość

Domyślnie

Popychacze są wymieniane niejako w zestawie, co do zaworów to są niektóre są bardziej a niektóre mniej wygięte, tłoki z góry wyglądają OK, co do reszty, to w sumie zobaczymy jak będzie .... zawsze pozostanie mi droga sądowa jak by się okazało, że w ASO nie zrobili czegoś co zrobić powinni.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Bielik
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD

Domyślnie

Z pewną nieśmiałością spróbuję podczepić się pod wątek rozrządu, ale w silnikach 1,9JTD. Naczytałem się, że zbyt wczesne "wyrywanie zębów" w pasku jest bolączką TSów.
    Mam pytanie, a mianowicie: jak sprawa wygląda w w/w przeze mnie silniku?
    Jaki jest okres wymiany, wiem, że składa się na to wiele czynników, ale potrafiliście określić, że co 3 lata, albo 60tys. km. w TSkach...
    "Przyczajony coupe, ukryty sedan - Alfa Romeo 156 1,9 JTD"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Bielik,
    Ja mam JTD i zrobiłem 55 tyś na pasku (Contitech a napinacz Ruville) i nie wykazywał żadnych śladów nadmiernego zużycia. Z racji przykrych doświadczeń z silnikiem T.S. zmieniałem jednak przy tym przebiegu. Ważna jest tutaj również zmiana pompy wody, która choć nie jest napędzana ząbkami a stroną płaską paska, to jednak można sobie narobić kłopotów gdy stanie ( pompa jednak nie musi być zmieniana wtedy co i pasek z reguły 120- 150 tyś wytrzymuje a jej stan może łatwo ocenić dobry mechanik). Oczywiście chodzi mi o silnik 1,9 JTD 8v.

W razie konkretnych pytań pisz na PW.

Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jak już pisałem wielokrotnie nie popadajcie panowie w paranoję - JTD to nie TS
    W silnikach JTD 8v i 10v wymiana rozrządu co 100-120tys km (lub 5 lat), a w silnikach 16v i 20v co 80-100tyskm (lub 5 lat)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

TREMOR
    Gość

Domyślnie wymiana rozrządu w określnym czasie ? jaka zależność

Witam, posiadam alfę 156 1.8 TS rocznik 99 - mam ją od nowości. Przebieg 55 tyś km. i paska rozrządu nie wymienialem. Zrobie to po 90-110 tyś. km. !!!! może ryzykuje ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

TREMOR,

Jak sam napisałeś ryzykujesz nie zmieniając go po tylu latach mimo, iż nie robisz dużych przebiegów. Koszty wymiany są tutaj naprawdę "symboliczne" w porównaniu z kosztami naprawy silnika w razie uszkodzenia paska (pomijając już sam fakt czy ta naprawa nie przyniesie innych szkód w przypadku gdy weźmie się za nią ktoś niezbyt czujący temat..). Pozdrawiam