Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Temat: [156] Swiała przód, wymiana żarówek

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał vito100
    I teraz pytanie:
    Alfa sygnalizuje mi przepaloną żarówkę... Widać diody nie przepuszczają prądu w taki sposób jak żarówki. Odkryłem Amerykę :-) Czy jedynym sposobem na zgaszenie lampki kontrolnej jest jej wyjęcie???
    sprawdź najpierw czy za świecenie kontrolki jest faktycznie odpowiedzialna dioda a nie np podświetlenie tablicy rej. z tyłu.

Cytat Napisał vito100
    Druga sprawa... Musiałem wczoraj zostawić auto na poboczu i chciałem sobie zapalić światła pozycyjne.
    Jak to rozwiązać? Przerabiać układ u elektryka?
    zanim weźmiesz lutownice do ręki, przeczytaj instrukcje gdzie jest napisane, żeby przy wyłączonym motorze, wcisnąć lekko kluczyk w stacyjce i przekręcić w kierunku odwrotnym do zapalania auta

Korczu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał vito100
    Hello :-)

Musiałem wczoraj zostawić auto na poboczu i chciałem sobie zapalić światła pozycyjne. Okazało się, że działają one dopiero po włączeniu zapłonu! Co za bzdura! Tak jak przy światłach drogowych jest to bardzo dobre (nie trzeba pamiętać o włączeniu świateł), to w przypadku pozycyjnych jest to do bani...
    Jak to rozwiązać? Przerabiać układ u elektryka?

pozdrawiam
    nic nie trzeba przerabiac!! da sie zostawic 156 stke na postoju zostawic z wloaczonymi postojowkami bez potrzeby wlaczenia zaplonu.

mianowice przy stacuyjce masz taki podłuzny czarny przycisc ktory musisz wcisnac przy zalaczonym zaplonie i jak go juz wcisniesz i zablokujesz (automatycznie sie blokuje)to wylacz zaplon i wycagnj kluczyk i gitara swiatla postojowe swieca!tak sabie wlosi wymyslli nawet w fiacie bravo tak kiedys mialem!

adasco
    Gość

Domyślnie

zeby zmienic kierunkowosc diorek, opiluj im obudowe. Usun ten czubek na koncu (wyciecie V) opiluj na "kulke" i zmatow powierzrzcnie boczna. Zacznie swiecic na boki, choc swiatlo bedzie mniej intensywne - bo mniej skupione.
    A kup sobie moze postojowki blue vision - tylko bedziesz musial jeden ten cycek z boku utracic.

vito100
    Gość

Domyślnie

Faktycznie! :-)
    Pozycyjne się włącza kluczykiem :-)
    A jeśli chodzi o lampkę kontrolną stanu żarówek, to jednak z diodami nie funkcjonuje dobrze... Wsadziłem zamiast diod normalne żaróweczki i jest OK - tzn kontrolka gaśnie. Po założeniu diod zapala się sygnalizując awarię żarówki :-(

vito100
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    system diagnozuje zbyt mały pobór przy samych diodach
    Faktycznie. Proste rozwiązanie jeśli chodzi o diagnozowanie przepalonej żarówki. Pomiar obciążenia... Tylko mało funkcjonalny. A dlaczego? Zaraz napiszę.

Cytat Napisał marcins737
    bardzo łatwo to ominąć - jesli założysz diody a dodatkowo wyprowadzisz przewody i podłączysz do nich 2 żarówki które będą ukryte
    Łatwo. Tylko gdzie sens takiego rozwiązania?
    Diody założyłem z dwóch powodów:
    1. Są duuuużo trwalsze niż żaróweczki, więc odpada częsta wymiana. Jeśli wepnę w obwód ukrytą żarówkę, to jej trwałość będzie taka jak by była zamontowana na swoim miejscu. Czyli dioda niepotrzebna.
    2. Diody pobierają mniej prądu, a co za tym idzie mamy zmniejszone zużycie energii. Planowałem z czasem wymienić wszystkie możliwe żarówki na odpowiedniki diodowe. Wszystkie oprócz reflektorów... Tam raczej przy standardowym kloszu się nie powojuje :-)
    Jeśli wstawię dodatkową, ukrytą żaróweczkę, to zużycie prądu będzie jeszcze większe (powiększone o "prądożerność" diody :-).

Pojawia się pytanie. Czy można jakoś przerobić układ sprawdzający żarówki na inny zakres poboru prądu? A jeśli tak, to czy pobór prądu przez diody nie jest za niski, aby można było wykrywać awarię jednej z diod?

pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Podłącze sie do tematu i zapytam o oswietlenie zegarow oraz konsoli srdkowej:
    Otoz: padla mi zaroweczka od podswietlania srodkowej gałki nawiewu, oraz oswietlenie zegara obrotomierza. Tak sobie pomyslalem ze moze aby zapobiec nastepnym przepaleniom wymienic oswietlenie przyrzadow na LEDy?
    I tutaj moje pytanie: jakie zaroweczki wchodza w podswietlenie zegarow oraz konsoli?
    Czy sa ta zarowki z koncowka T5/R5 z cokolem:
    http://www.allegro.pl/item192060105_...d_tuning_.html
    lub bez:
    http://www.allegro.pl/item192060089_...d_tuning_.html
    Czy tez moze czesc takich, czesc takich? A moze jeszce jakies inne??
    czy ktos wie moze??
    Z gory dzieki!

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

1etnies1
    Gość

Domyślnie

co do wymiany zarowek opisze w tym tygodniu w dziale zrob to sam bo jak sie okazuje nie taki wilk straszny przynajmniej w moim dieslu

zarowki polecam hella blue vision duzo trwalsze sa od phillipsow a za caly komplet h1+h7 * 2 zaplacilem 60 zł

kurcze nie mogę znalesc do 2,4 jtd czerwonych europejskich zegarow nie orientujecie sie czy to jest kwestia koloru zarowek czy wkladka papierowa??

Madnes7
    Gość

Domyślnie

spoko z tymi zaroweczkami tylko ze jak ostatnio wymienialem od nawiewu to byly zupelnie inne i nie moglem takich dokupic ;// ;// wiec musialem sporo nakombinowac i powalczyc troche z lutownica :twisted: ale sie udało :mrgreen: :mrgreen: bo w malych zegarach na konsoli sa juz standardowe (na szczescie :? )

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Madnes7
    spoko z tymi zaroweczkami tylko ze jak ostatnio wymienialem od nawiewu to byly zupelnie inne i nie moglem takich dokupic ;// ;// wiec musialem sporo nakombinowac i powalczyc troche z lutownica :twisted: ale sie udało :mrgreen: :mrgreen: bo w malych zegarach na konsoli sa juz standardowe (na szczescie :? )
    Buu - to niedobrze - a pamietasz moze jakies szcegoly dot tej zarowki do nawiewu?
    Albo moze masz ta przepalona zeby dac jakis namiar albo foto...?