www.5turbo.com
Nowe natchnienie Promot 76/84
Nowsze Dallara F393
159 1.9 280 F40 inside
159 ti 2.4 210
Fiat Barchetta 131
Fiat Coupe 2.0 20VT 220
Petronas jak najbardziej konfekcjonuje Selenię WR 5w30 PE w 5l baniaki, większość olejów Selenia jest dostępna w opakowaniach 5l. W przyszłym tygodniu będzie nowa dostawa to ci prześlę zdjęcia fabrycznych kartonów z olejami w bańkach 5l. Generalnie WR PE to bardzo dobry olej oparty o zmodyfikowane bazy grupy III i bardzo nowoczesne dodatki, jednak wymiana co 35 tysięcy nie jest dobrym pomysłem. Prawie wszystkie współczesne oleje niskopopiołowe (ACEA C1-C4) są na nowoczesnych bazach HC/GTL, ponieważ dość specyficzne dodatki potrzebne w takich olejach dużo lepiej "współpracują" z bazami grupy III, niż IV (PAO) i/lub V (estry). Podam jako ciekawostkę, że wszystkie obecnie produkowane oleje Motul z serii 8xxx to oleje na bazach HC, także nowe formulacje flagowej serii 300V zawierają estry tylko jako dodatek do baz HC.
Mobil już od ładnych kilku lat nie robi olejów opartych o PAO i estry - wszystkie Mobil 1 to nowoczesne HC/GTL. Wejdź sobie na niemiecką stronę Mobila i zobacz co jest napisane w opisie i na niemieckich bańkach.
Niepodważalną zaletą Selenii jest brak podróbek na rynku, ze względu na zbyt małą grupę odbiorców.
Pozdrawiam
Wracając do tematu wymiany oleju, sam mam dylemat, co jaki przebieg go wymieniać. Ja od chwili wymiany w listopadzie zrobilem 14 tys z czego 10 tys to 10 razy trasa jednorazowo po 1000 km z NL do PL i po tygodniu powrót (10 X 1000 km = 10 tys km.) a pozostale 4 tys to przebieg lokalny w NL (nie miasto) i bez stania w korkach. FES pokazuje degradacje oleju na poziomie 70%, średni dystans ostatnich 5 wypaleń dpf to 1450 km. Zastanawiam się czy jest sens wymiany teraz i następnie zawsze co 15 tys km (tak jak robilem to benzynowym polo i astrze), czy przy takim moim użytkowaniu auta mogę to robić np. raz w roku co 20 tys km. Alfa ma już 251 tys, jak kupiłem miała 236 tys.
Przy takim trybie jazdy nie ma sensu jeszcze wymieniać. Poczekaj aż wskaźnik degradacji dobije do 50%/20 tysięcy, co nastąpi wcześniej. Silniki diesla z DPF są właśnie projektowane do takiej eksploatacji, niestety niektórzy tego nie rozumieją i zabijają je jazdą miejska na krótkich odcinkach. Miałeś tylko 9-10 wypaleń, które degradują olej i jeździsz zapewne po autostradach co skutkuje w dwojaki sposób. Po pierwsze DPF wypala się pasywnie, co wydłuża okresy między wypaleniami. Po drugie olej jest dobrze rozgrzany przez długi okres czasu, co skutkuje samoistnym odparowaniem ON z oleju silnikowego.
Koledzy, gdzie sprawdza się degeneracje oleju?
Nie degeneracjętylko degradację. Można to sprawdzić programem FiatEcuScan lub examinerem. Dodam jeszcze, że 100% oznacza olej nowy a 0% olej nie nadający się już do pracy. Skasowanie serwisu olejowego nie kasuje wskaźnika degradacji oleju, należy to zrobić osobno! Są to dwa niezależne liczniki.
Podłączę się pod temat, FES pokazuje mi "średni dystans ostatnich 5 wypaleń dpf" 150 km. Czy oznacza to że DPF mam do wymiany?
U mnie regularnie sie wypala co 170km, nic sie nie dzieje niepokojącego poza tym, sprawdzane w Aso i u Tomka, zero sugestii pod kątem ze cos jest nie tak. Poki co jeżdze tak od 2 lat i spokój. Z tego co kojarze to kolega Khropek, ten sam model co moj, ma taką samą czestliwośc wypalania.
A jak użytkujesz auto? Trasy czy miasto?