Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Temat: Korozja podwozia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomasz159
    Mieszka w
    Polska Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm, 16V, 150km, 2008, Distinctive

Domyślnie

Aro. Najpierw jest mycie podwozia. Potem autko schnie. jeśli masz coś mocno skorodowane to i wydrapać je trzeba. Po wyschnięciu miejsca które mi się "nie podobają " maluję Cortaninem. Czekam aż wyschnie(czasami i 24 h lub dłużej). Po wyschnięciu miejsca pomalowane zmieniają kolor na brązaowy, czarny, rudy. Poprawiam jeszcze raz Cortaninem (wysycha) i maluję następnie środkiem antykorozyjnym ( jutro Ci napiszę jaka nazwa bo nie pamiętam- muszę zajrzeć do garażu). Ten akurat schnie dosłownie za pędzlem (kolor szaro-biały). Na sam koniec powłoka "gumowa" w sprayu w moim przypadku "Bolix" pokrycie x2. Pozostaje powłoka czarna, która chroni przed wodą, solą, piaskiem, kamykami i nie rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury.

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Cytat Napisał Tomasz159 Zobacz post
    Wiosny mineły już dwie. Nie wiem o czy miał bym sie przekonać, ale jesli kolega się o czymś faktycznie przekonał to niech podzieli się z innymi na tym forum bo po to ono jest.
    Cortaninem malowałem duze fiaty,maluchy ,polonezy i gnily dalej w tempie podobnym jak po pomalowaniu wodą.2 warstwy brunoxu,pomalowane żywica epoxydową jakos dały rade przez zime przy ostatnim poldku.Niewiele rudej wylazło.Moze to też wina tego,że te auta gnija juz na zdjęciu,czy w katalogu

Mieszka w
    Polska Legionowo
    Auto

Domyślnie

Aro. Sprawdziłem i ten drugi środek który używałem to podkład epoksydowy (dwuskładnikowy- trzeba samemu wymieszać w proporcjach podanych na opakowaniu). Ważne jest to, że jest on środkiem silnie penetrującym i można go kłaśc nawet bezpośrednio na zardzewiałe elementy/punkty. Mogę pokusić się o stwierdzenie, że środek ten wręcz wżera się w rdzę. nNa koniec najważniejsze. Musisz się trochę znać się na chemii aby wiedzieć, czy użycie konkretnych różnych środków jeden na drugi nie zaszkodzi biorąc pod uwagę ich składniki, bo efekt będzie nie tyle co krótkotrwały co wręcz odwrotny. (patrz post powyżej).

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Głównie mi chodziło o zmywanie cortaninu - bo jedni piszą, że należy inni że nie zmywają... ja po oczyszczeniu z luźnej rdzy chyba przejadę tylko podkładem reaktywnym, a na to podkład akrylowy i dopiero środki do zabezpieczenia podwozia.

Mieszka w
    Polska Legionowo
    Auto

Domyślnie

Życzę powodzenia przy pracy. Tylko daj każdej warstwie wyschnąć.

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Ja właśnie dzisiaj usuwałem rdzę i malowałem wahacz tylny lewy. Był cały rudy, farba odlazła z 90% powierzchni elementu (prawy odziwo OK).Wszystko odpadało grubymi płatami. Zdarałem ile się dało, potraktowałem odrdzewiaczem, a potem hamerszajs na to. Zaraz pewnie Adams napisze że za miesiąc nie bedzie śladu po hamerszajsie, ale rok temu malowałem całe przednie sanki bo były w podobnym stanie i farba się trzyma elegancko.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Czy jest coś lepszego niż Cortain F i Brunox epoxy do zabezpieczenia "rdzy" w trudno dostępnym miejscu? Małym pędzelkiem dojde. Cena nie gra roli

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Giulietta

Domyślnie

Jak wszystko bedzie gotowe nasikaj wosku w sanki dziury tam tez sa. Jak wygalo na zewnatrz tak moze byc w srodku sanek
    Pozdro

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

Czy ktoś z kolegów zlecał zabezpieczenie antykorozyjne jakiemuś warsztatowi? Coś z profilami zamkniętymi ala Rust Check itp. Jak to wygląda w praktyce, ile kosztuje i na ile jest warte?

Mieszka w
    Polska Legionowo
    Auto

Domyślnie

Majster. Zamiast pędzelka proponuję cienki mały wężyk (można taki o odpowiedniej długości, średnicy i sztywności kupić w jakimkolwiek akwarystycznym) do tego na koniec strzykawka ze środkiem i działasz dalej.