Ja na swoich kobyłkach to juz różna cuda wyprawiałem :d W 166 na lewarku cały zawias z przodu wymienisz. Z doświadczenia tył znacznie lepiej mi sie robiło jak cały tył był w górze. Odkręcałem 4 śruby od sanek dwie od amorów I po 3 na str od wahacza dolnego i cały zawias zrzucałem na podłogę razem z belką. A amory zostawały na aucie i można dłubać![]()
Co do części których producentów polecacie, a których odradzacie?
Do wyboru jak na razie: 4MAX, DELPHI, FEBI BILSTEIN, FORTUNE LINE, LEMFÖRDER, MOOG, OCAP, RUVILLE, SASIC, TRW, TED-GUM, ORIGINAL IMPERIUM, KYB, MAGNETI MARELLI, MONROE, SACHS, EIBACH
Producentów wymieniam z katalogu InterCars.
Przeglądam tu ceny i części, no i szczerze mówiąc rozbieżność cenowa jest gigantyczna. Patrząc na taniochę to i za "złotówkę" można wszystko skompletować, zaś wybierając najdroższe zestawienie, to same sprężyny Eibach'a przebiją podstawowy komplet ;-)
Odnośnik do katalogu: http://sklep.intercars.com.pl/#/dyna...upyS¬itle=1
Po pierwsze allegro. Po drugie skoro nie masz kasy to po co się pytasz? Kupuj najtańsze. Jak będziesz dbał to i tak długo pojeździsz. A z tego co piszesz "nie stać" Cię na porządne = drogie. Żaden wstyd kupić najtańsze jak się nie ma kasy.
ja zrobiłem u siebie taki zestaw na tył: tuleje wahaczy dolnych poliuretany(160 zł kpl 2 lata gwarancji) tuleja zwrotnicy LEMFÖRDER (60zł szt) reszta była w porządku więc zostawiłem. na przód dolne wachacze FAST (180 zł szt 2 lata gwarancji) a do górnych wstawiłem poliuretany (150 zł kpl). i to by było na tylezrobiłem już 10k km i wszystko gra
@marek230482: Wiem, że żaden wstyd, ale wstawić szajsu nie będę. Poza tym, zawsze powtarzano mi "Co tanie to drogie". Wolę poczekać, jeszcze trochę pojeździć i kupić choć trochę lepsze. Takie które wytrzymają choć trzy kwartały.
@majkel_dg: Dobre zestawienie
Teraz muszę przeanalizować wszystko, kupić brakujące narzędzia i części. Nastawić się i wziąć do roboty. Mam nadzieję, że weekendowe popołudnie wystarczać będą na jedną oś![]()
Wiesz..... idąc tym tropem wracasz do punktu wyjścia - oryginał. Ja kupiłem tanie gumki na tył z przodu zamienniki. Nalatałem ładnych kilka dych i poza jedną tulejką przedniego dolnego wahacza wszystko w idealnym stanie. Jednak też sobie sam szczerze odpowiedz na pytanie jak ty frunąłeś po tych dziurach...........
To musisz coś z dwóch rzeczy zmienić.
- zapierda.....nie
- samochód
Naucz się pokory. Do zapierda....nia jest autostrada.
Poza tym już sporo dróg w kraju jest dobrych więc mogłeś się trochę opanować jadąc tymi gorszymi. Jak sam spędzisz kilka dni pod autem i znowu zabulisz to może następnym razem będziesz patrzył pod koła.
Znacznie taniej jest przejechać przez torowisko 15km/h a potem co poniektórych pozdrowić środkowym palcem niż co rok albo pół robić remont zawiasu.
spójrz na mój poprzedni post, jeżeli wystarcza ci 50 tyś km na jednym zestawie to zainwestuj na przód TRW i może lepsze amory niż ja, natomiast tył jest do remontu tzn. tuleje do wymiany , ja zrobiłem to w pod poznańskim Skórzewie firma nazywa się Regum. naprawdę polecam . zamiast tej tulei pływającej włożyli jakąś tuleje z cinqecento na takich siateczkach metalowych bo mają inne średnice. na tylnym zawiasie mam już ponad 60tyś km. i zero problemów . ten zakład polecają złotówki, a oni liczą każdą złotówkę . ponoć ich wyroby są lepsze niż oryginalne tuleje.