Nie da się raczej jego sprawdzić,wymienia się cały,a co usunąłeś wyciek i dalej kłopoty ze sprzęgłem?
Nie da się raczej jego sprawdzić,wymienia się cały,a co usunąłeś wyciek i dalej kłopoty ze sprzęgłem?
No tak i jak odkręcę odpowietrznik na wysprzęgliku to z niego nie leje się tylko delikatnie poci tak jakby... Muszę dość głęboko sprzęgło wciskać
Wiesz co to może być że pompa pod pedałem nie daje ciśnienia,a to będzie chyba trochę roboty z jej wymianą,ale nie radzę Ci żeby jedżdzić ze zgrzytającą skrzynią bo ją uszkodzisz.
Ostatnio edytowane przez NOE ; 31-10-2012 o 14:01
Malina164 czy twoje kłopoty zostały rozwiązane czy coś innego się podziało bo nie dajesz znaków życia.
Ostatnio moja Alfa 164 2.0 TS stała 2 dni przy około minus 15 stopniach i przy odpaleniu dziś mega ciężko było wrzucić 1 i dalsze biegi.
Podejrzewam że to gęsty olej chociaż pokręciłem się trochę po mieścinie i mimo że silnik złapał 70 stopni(o ile wskaźnik dobrze pokazuje) to nadal biegi wchodziły tak samo.
Powiedzmy że z 10 km po mieście się pokręciłem.
A jak było na plusie nie było żadnych problemow przy wrzucaniu biegów oprócz tego że czasami przy wciskaniu zapiszczy pedał sprzęgła(pewnie plastik o plastik trze i trzeba użyć WD-40).
Dziś jeszcze spróbuję podczas jazdy przy 60 km/h wrzucić 5 bieg i zobaczę przy przyspieszaniu czy ślizga się sprzęgło.
Przy tak niskiej temperaturze to naturalnie, ze olej gęstnieje i powoduje zwiększone opory.
U mnie jednak biegi wchodziły bardzo ciężko do czasu gdy... napsikałem WD40 na wybierak na górze skrzyni. Zwyczajnie moja 164 stała 2 lata, niemal w ogóle nie jeżdżąc.
166 2.4 JTD '00 - była
164 2.0 V6 TB '91 - była
156 1.9 JTDm '04 - już nie
156 1.8 TS '00 - juz nie ma
164 2.0 V6 TB '93 - jest
Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...
Z olejem to znam temat.
Sprzęgło na pewno jest ok bo przy przyspieszaniu od 60 km/h w górę na V biegu było ok.
Winnym jest wysprzęglik tylko nie wiem czy się zapowietrzył czy coś innego.
Np jak odpalam auto i jest na biegu a trzymam pedał sprzęgła w podłodze to auto i tak powoli rusza.
Dziś kilka km z miejsca na miejsce jechał tylko na 3 i 4 biegu bo żadnych innych nie mogłem wrzucić.
A jeśli można jechać, ale nie można normalnie wrzucić biegów to ewidentnie nie działa wysprzeglenie.
Jeszcze wjadę na noc do ogrzewane garażu i zobaczę czy coś się zmieni po 1 dniu jak auto już się ogrzeje i zajrzę co się dzieje.
Nie wysprzęgla, więc masz do sprawdzenia wysprzęglik, pompę lub... docisk. Na drodze między pompą a wysprzęglikiem jest amortyzator. Można go bezkarnie usunąć, ale nie sądzę, żeby on powodował niewysprzęglanie. Raczej nie może on mieć wpływu na ilość przepompowanego płynu a jedynie jego szybkość, co zwykle skutkuje ciężkim pedałem.
166 2.4 JTD '00 - była
164 2.0 V6 TB '91 - była
156 1.9 JTDm '04 - już nie
156 1.8 TS '00 - juz nie ma
164 2.0 V6 TB '93 - jest
Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...
Pedał mam praktycznie w podłodze i mogę go wcisnąć na 2-3 cm. Przy takim wciśnięciu na postoju można wrzucić tylko 3 bieg a potem podczas jazdy 4 a jak auto się toczy bardzo powoli to można na hama wbić 2 bieg reszta biegów nie da rady(bez zgrzytu).
Praktycznie 1 i wsteczny to jedynie mogę włożyć jak auto jest zgaszone i tak dziś wjeżdżałem na warsztat.
Jutro zajrzę co się dzieje.
Nie chciałbym żeby to był docisk.
Ogólnie dziś jak jechałem do warsztatu to nie było problemu z jazdą na 3 i 4.
Na pewno sprzęgło nie ślizga się.
Najbardziej dziwi mnie że to się stało tak nagle po kilkudniowym postoju na mrozie.