Kolejne pytanie.... co jest z zapalniczką?
Silnik zapalony, chcę np. zapalić papierosa, więc wciskam zapalniczkę i po kilku sekundach powinna wyskoczyć nagrzana, prawda? Niestety ale po kupnie nowej/używanej zapalniczki również ona nie blokuje się na te kilka minut celem nagrzania. Poprzednia też te same objawy. Podświetlenie tej ramki wokół zapalniczki też nie działa (tak ma być czy żaróweczka się zjarała?).
ja tez licze sie ze zdaniem innych ale na temat wymiany termostatu mam swoje zdanie.. mi tez nagrzewal sie silnik max do 80st wymienilem na Verneta i nagrzewa mi sie do 90st i tyle utrzymuje.... i wg mnie tak powinno byc bo silnik przy takiej temperaturze najlepiej pracuje... olej z reszta tez przy takiej temp najlepiej sie sprawuje... a tez wtedy slyszalem ze JTD slabo sie nagrzewa bo malo ciepla produkuje... teraz moge smialo powiedziec ze gó..o prawda po 3km mam 70st przy obecnej pogodzie... mam wrazenie ze te mity pisały osoby które nie tak jak my wymienily termostat tylko zostawiły stary termostat albo kupiły ten co otwiera nie jak Vernet przy 88st tylko ten co otwiera chyba przy 82st jesli dobrze pamietam bo sa takie 2 rodzaje termostatow do JTD
- - - Updated - - -
to zobacz moze czy dochodzi prad do zapalniczki moze masz ja odlaczona skoro sie nie nagrzewa ani nie swieci
nie bardzo wiem co to ma do otwierania się termostatu ale 1 bieg załącza się przy 92st... wiec przy pełnym otwarciu termostatu... a tak z ciekawości jakie błędy powielam??
pisząc otwierają miałem namyśli pełne otwarcie na Vernecie pisze 88st a chyba oryginalny termostat dawany na 1 montaż ma temp otwarcia albo 82 albo 85st nie pamiętam
Ostatnio edytowane przez RoBeRt 147 ; 14-11-2012 o 11:06
Olej silnikowy i w skrzyni wymieniony. Wszystkie filtry również. Płyn chłodzący również. Górna rura od IC stalowa z silikonowymi łącznikami (niedługo dolna do wymiany bo dziurawa przy opasce). Czujnik poziomu oleju przeczyszczony - w końcu wskazuje prawidłowo. EGR czysty i zaślepiony, klapa gasząca i reszta wokół niej też czyściutka. Do wymiany niestety kompletne zawieszenie :/
Kolejne pytania:
1. Jak wyjąć gniazdo zapalniczki? Rozumiem, że przez mieszek, ale jak wyjąć mieszek?
2. Może ja się nie znam, może ma tak być ale mam wrażenie, że auto do ok. 3 tyś nie ma mocy. Zbierać się zbiera ale nie jest to jakoś efektowne. Dopiero od ok. 3 tys. zaczyna wciskać w fotel. Nie czuć po prostu tego momentu i mocy. Wczoraj dostałem kabel, w weekend jak się uda to podłączę auto do kompa i zeskanuje jednostkę.
3. Czy alfa 147 ma podgrzewaną przednią szybę? Zaznaczam, że nie kopci, nie wcina oleju silnikowego a turbina hałasuje jak w wielu fabrycznych silnikach.
4. Czy na zimnym silniku pierwszy i drugi bieg ma wchodzić dość ciężko? Nie to żeby sie siłować ale jest opór. Po rozgrzaniu to już jak w masło (nowy Total 75W90 z masą dopuszczeń, to samo było przed wymianą)
5. Na zimnym silniku przy ruszaniu czuć jak trzęsie budą - podczas puszczania sprzęgła, na ciepłym nic a nic. Tak ma być?
6. Jak zdjąć podszybie? chciałbym oczyścić brud który nazbierał się w odpływach. Dumałem ale do tego trzeba zdjąć ramiona wycieraczek - jak?Szarpać, podważać?
W ogóle to auto czuć, że jest stworzone raczej na ciepły klimat.
Dziękuję za odpowiedzi![]()
Ostatnio edytowane przez LukaSS ; 04-12-2012 o 10:41
1. ?
2. do sprawdzenia zmienna geometria, zawór overboost, szczelność układu podciśnienia
3. ma tylko nawiew na szybę
4. a wraca bez problemu na luz, czy z 1,2,5,6 musisz w tym pomagać?
5. to raczej normalne jeżeli nie jest to mocne
6. u mnie ramiona są przykręcone każde śrubą, na wielowpust, ukrytą pod plastikowym korkiem
a jak podszybie w 147 to dokładnie nie wiem
Jestem Ci wdzieczny
1. Chodzi o gniazdo, w ten element w który się wkłada zapalniczkę. Wyrywać to z tapicerki siła czy po zdjęciu mieszka - od spodu jest dojście (do np. zaczepów). Jak mieszek najpierw - to też jak go zdjąć by nic nie uszkodzić.
2. Układ podciśnienia jest w miarę szczelny. Dwie rury były pęknięte całkiem sporo, po ich wymianie nie ma jakichś dużych różnic w pracy (ale też nie oczekiwałem nie wiadomo czego). Nad overbostem się też zastanawiałem i pewnie niedługo pójdzie do rozkręcenia (ten z metalowym pierścieniem). Rozumiem, że można go przenieść w lepiej dostepne miejsce? Jakie są średnice węzyków do niego? chciałbym kupić by po wyjęciu zaworu ie latac po sklepach (a zapewne będzie to niedziela). Pod blokiem nie mam możliwości zrobienia pomiaru. O zmiennej geometrii poczytam jeszcze i może sam się pobawie w czyszczeie lub w ostateczności oddam do speca. Jakby co to grucha (sztanga) pracują.
3. A ja się łudziłem i podniecałem tym patentem....
4. Wraca bez problemu na położenie neutralne. Najgorzej na zimno jest z dwójką.
5. Mocne nie jest czyli zapominam o temacie
6. Sprawdzę i będe się siłował.
więc to może być coś z linką wybieraka
jak będziesz wężyki podciśnienia wymieniać to kup silikonowe, ja brałem fi 5mm, ale to uśredniona wartość- w niektórych miejscach zastosowałem opaski zaciskowe, a w innych z trudem wciskałem- także musisz sobie pomierzyć wszystkie króćce i to uśrednić, ale pewnie ktoś tu wie jaki w 147 będzie pasował najbardziej...
a podgrzewanie szyby... jest tak zrobione i trzeba to zaakceptować![]()
typowa 147 ;d