Moja dzisiaj ożyła
Jutro wymiana oleum+filtr... i filtr paliwa![]()
A czy podczas jazdy idzie wyłączyć silnik przyciskiem stop? Czy jest jakaś blokada. Może ktoś próbował, ja się boje :-P
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Możesz sobie przyciskiem klikać, nic się nie stanie, no chyba, że jedziesz 5km/h to wtedy wylaczysz silnik.
Witam.
Odgrzeję temat.
Miałem dziś nieciekawą sytuację na trasie.
Zjeżdżałem z autostrady, na szczęście nie jechałem szybko, samochód zgasł.
Nie wiem czy na biegu czy luzie, chyba luz, ale głowy nie dam, nie zauważyłem żadnego komunikatu, może był, może nie.
Zjechałem na parking, szczęście zaraz była stacja paliw. Po chwili odpaliłem, złapał bez problemu.
Mocy chyba nie stracił, ale do końca trudno mi ocenić jeżdżąc teraz po mieście, w trasie będę dopiero w przyszły weekend.
Pojawił się natomiast niepokojący dźwięk, gdy np zmieniam bieg, powyżej 2,5 tys obrotów.
Trudno mi go jakoś nazwać, jakieś uuu czy coś, musiałem wyłączyć radio by się lepiej wsłuchać.
Ostatnio wymieniany był map sensor, samochód odzyskał wigor.
Co to może być?
Cześć wszystkim.
Odświeżę temat, bo u mnie też ten problem się pojawił.
Podczas dojeżdżania do skrzyżowania ustawiłem skrzynię biegów na bieg jałowy (fajnie wtedy płynie, nawet mam wrażenie że przyśpiesza) i gdy chciałem skręcić w prawo, okazało się że muszę użyć więkrzej siły niż zwykle. Pierwsza myśl która mi przyszła do głowy, to awaria wspomagania ale po chwili się zoriętowałem że auto zgasło. Po wciścnięciu przycisku start/stop auto odrazu odpaliło.
Chcę dodać że auto mam od nie dawna i na początku jeździłem na innym kluczyku niż teraz. "Teraz" oznacza w tym tygodniu zmieniłem kluczym.
Czy ktoś coś sugeruje, bo z tego co widzę to ten temat nie jest do końca wyjasniony.
Ja sugeruję podpiąć komputer w celu sprawdzenia, czy nie zapisał się jakiś błąd. Jeśli nie, to wymień czujnik położenia wału korbowego. Nie gwarantuję, że to jest rozwiązanie Twojego problemu, bo nie znam stanu auta, ale w większości takich przypadków pomaga.
Dzięki magil za odpowiedź. Nie przysło mi do głowy by ten czujnik mógł przesyłać sygnał do kompa by wyłączył silnik. Bardziej kierowałem się w stronę jakiegoś czujnika który odpowiada za przycisk start/stop. Wezmę ten czujnik położenia wału korbowego pod uwagę.
A macie może jakieś dobre programy do diagnostyki auta?
Multiecuscan.net
Do podstawowej obsługi silnika wystarczy wersja demo.