Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Temat: Z serii pogromcy mitów - sonda lambda, czy na pewno tylko oryginał?

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Użytkownik Rowerzysta Avatar Shavo
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

Jak obecna padnie w szybkim czasie to na bank decyduje się na zamiennik ale firmowy.
    A z podzespołami boscha jest jak z olejem, rzekomo ma być selenia i koniec.
    Zresztą firmy tj. Marelli, denso, ntk itp produkują podzespoły do innych aut, i tam się sprawdzają bez zarzutu RÓWNIEŻ z komputerem Boscha m 1.5.5. (opel, volvo i VW m.in)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar enliven
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Auto
    156 1.9 JTDm '03

Domyślnie

Czesany, jak zachowuję się Twoja nowa sonda, po dalszych dniach użytkowania wszystko ok? Ja także muszę wymienić u siebie, tylko różne opinie krążą i się waham.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar blandor
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Auto
    BYŁA ALFA ROMEO 147 2.0 TS 2002r JEST TOLEDO 2 2.3 v5

Domyślnie

to sie nie zastanawiaj, kupuj uniwersalną, będzie hulać

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kurów
    Auto
    156 1.8TS 12.2000 ME 7.3.1

Domyślnie

Witajcie koledzy, przestudiowałem cały katalog bosch i powiem tyle sonda 4-przewodowa o nr258 do alf powinno byc 006 , czyli sonda z ceramiczną grzałką i o końcowych 3 cyfrach xxx , które oznaczają tylko długość przewodu i rodzaj wtyczki. Środkowe cyfry 003, a nie 006 oznaczają tylko , że sonda trochę wolniej się nagrzewa , ale poza tym działa identycznie (po przetestowaniu byłem zdumiony ponieważ alfa zbierała się nadzwyczaj żwawo). W zasadzie nie ma to znaczenia, ponieważ komputer zaczyna z nich korzystać dopiero po osiągnięciu właściwej temp. płynu , a to i tak dużo później niż obie sondy osiągną właściwą temperaturę do prawidłowego działania.Wnioski-Jeśli szukam sondy do mojej alfy(miło jest gdy trafię na właściwą wtyczkę) pytam zawsze o sondę bosch o nr początkowym 258 xxx xxx! Po zmianie wtyku na właściwy, używając zacisków bo je posiadam i tak jest łatwiej, sondy chodzą całkiem normalnie. Integrator sond jest w normie. Sondy zmieniałem ostatnio dość często ponieważ miałem mocno rozregulowany gaz i każda jedna padała bez względu na to czy dorabiałem wtyczkę czy był to oryginał. Mam nadzieję , że co niektórzy pomyślą chwilę. Naprawdę mam ubaw jak czytam , że jak już to tylko oryginał za kupę kasy bo inne(czyt te same z inną wtyczką i dł. kabla) się nie nadają.
    AR 156 1.8TS ME7.3.1

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Do JTS'a też podejdą uniwersalne ?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kurów
    Auto
    156 1.8TS 12.2000 ME 7.3.1

Domyślnie

Cytat Napisał matezoma Zobacz post
    Do JTS'a też podejdą uniwersalne ?
    Tak.
    AR 156 1.8TS ME7.3.1

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

Minęły prawie 2 lata i prawie 15tyś km, sonda "moto equip" o której mowa od początku działa tak jak na początku czyli bardzo dobrze.

Mam nadzieję , że co niektórzy pomyślą chwilę. Naprawdę mam ubaw jak czytam , że jak już to tylko oryginał za kupę kasy bo inne(czyt te same z inną wtyczką i dł. kabla) się nie nadają.

Ja również mam taką nadzieje albo to co słyszałem już też w tym temacie:

Jak większość użytkowników AR mam inne doświadczenie z zamiennikami.
    Opisz swoje doświadczenia, bo jak na razie żadnych konkretów.

Ja mam dużo zamienników w swoim aucie i spisują się bardzo dobrze, po 2 latach nie wykazują zużycia ( nie wspominam o zaoszczędzonej kasie)

No to rzeczywiście już kilometrów narobiłeś i możesz wiele powiedzieć jak się spisuje.Śmieszne.
    Czytaj wyżej, "mistrzu"

Widzę że nie potrafimy czytać ze zrozumieniem i czepiamy się czego tylko można, nie doczytałeś początku tematu w którym pisałem że na oryginalnej sondzie łapało błąd! na kompie, po wymianie na tą błąd zniknął, siłą rzeczy nie mogłem przejechać więcej km w tak krótkim czasie, więc twoje zarzuty są co najmniej śmieszne.

Nie wiem co próbujesz osiągnąć swoimi wymysłami i brakiem konkretów, dalsze twoje wypociny:

Sądzisz że jesteś najmądrzejszym pogromcą mitów?Rady w stylu-jak sonda to tylko boscha,przepływomierz także nie wzięły sie z mitologi Kolego.Rady takie dają ci którzy parę latek tymi autami smigają, trochę kilometrów przejechali i doświadczyli na własnej skórze a właściwie portfelu takich"oszczędności".Więc zanim nazwiesz coś mitem pomyśl popytaj albo sam nabierz doświadczenia.

Sądzę że mam rację i właśnie to udowodniłem, dlaczego piszesz o przepływomierzu w temacie o sondzie?
    Ogarnij się i sam nabierz doświadczenia chłopcze bo się ośmieszasz a twoja wiedza jest mizerna, powtarzasz to co powiedzieli "inni" i się tego trzymasz, a jak widzisz wcale tak nie jest, przetestuj sam i wtedy wyraź swoją opinie.

Co do oszczędności to na samej sondzie zaoszczędziłem 250zł! nie mówiąc o wielu zamiennikach które mam w aucie, dość długa lista, na oryginałach i broń Boże w aso koszt części i robocizny przekroczył by wartość auta, czyli 8tyś, a tak dzięki zamiennikom (oprócz sprzęgła itp) i zaufanemu mechanikowi koszt zamnknął się w 3tyś zł za wszystko!

Opisuje tylko swój punkt widzenia, nie każe nikomu kupować zamienników

I tak obala się mity że sonda to tylko oryginał, a "guzik" prawda

Dziękuje za uwagę.

Ostatnio edytowane przez Alfa156bb ; 17-04-2013 o 09:57

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Pochwal się jeszcze ile kucy ci zostało z tych nominalnych 144 (najlepiej wykres z hamowni) i wszystko bedzie jasne
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Do autora tematu:
    możesz podać jakis aktualny link bo strony na allegro albo nick sprzedawcy??
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo