jak tam kolego? jakieś postępy z silnikiem?
poczytałem trochę i powiedz, wymieniana była może cewka? na jakim oleju jeździsz?
mam ten sam problem na benzynie ;p ale na gazie chodzi jak igła ;p
prawdopodobnie wtryski. Nalej STP do wtrysków i zalej do pełna bak powinno pomóc![]()
i co pozniej cały bak musze wyjezdzic zeby przeczysciło wtryski??
Nie ma innej opcji, trzeba pojeżdzić na benzynie, jeśli "czyściki" nie pomogą, to tylko profesjonalne czyszczenie i regeneracja wtrysków może pomóc. W najgorszym wypadku wymiana wtrysków na nowe. Sprawdź też czy czasem regulator ciśnienia paliwa nie szwankuje podając za duże lub za małe ciśnienie na listwę. Jeśli pełny bak to za duży wydatek w tym momencie, to zalej połowe lub 2/3 i proporcjonalnie dodaj "czyścika".
tzn przy wiekszych iobritach jedzie ale poali jak smoczyca :p na benzynie ;p
narazie postępów brak z braku czasu. W przyszłym tygodniu jestem umówiony z jednym z forumowiczów w Lublinie (pozdro Rzmudzior) , ma podpiąć pod swojego kompa moją alfe a z kolei jego znajomy ma mi zmierzyć kompresje na cylindrach i będzie coś wiecej wiadomo...
tutaj miałem kilka porad i jeszcze lepiej opisany problem. Po tym jak sprawdzimy świece może się coś nowego okaże i będzie można coś działać.
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...1_7_boxer.html
też miałes identyczne objawy ? troche boje się przy takich objawach wlewać coś do baku (chodzi mi tu o STP) na bank nie zaszkodzi wlanie tego specyfiku ?
Kolego Tomakt a jak Twoja alfa? już na chodzie?
- - - Updated - - -
Aha i poszukuje klocków hamulcowych do mojej alfuni bo obecne już prawie nie hamują:
takie mogą być ?? słyszałem ze trw to całkiem solidna firma ? a tarcze chciałbym zregenerować... Co do oleju to musze sprawdzić ale i tak mam plan wymienić w najbliższym czasie olej+filtry ale musi mi wpaść troche gotówki .
- - - Updated - - -
to stp to takie :
http://allegro.pl/stp-do-czyszczenia-wtryskow-benzyna-200ml-poznan-i2867764722.html
tak dokładnie takienie zaszkodzi na 100% ile czytałem i pytałem różnych mechaników zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi. Jeżeli byś miał bardzo zapieczony wtrysk to najwyżej zacznie lać, ale i tak i tak byś musiał wymienić.
ja niestety do lutego nic nie zrobie :/ ale czytałem gdzieś, że dużo aut tak ma jak u nas i niektórym pomaga wymiana cewki zapłonowej, ale uwaga! tylko na oryginalną i nową. Taką z jaką alfa z fabryki wyjechała.
bo jeszcze na jakim oleju jeździłeś? u mnie np jest dużo oleju w dolocie, bo był mineralny zalany (katastrofa) i mogło by być tak, że na świece leci ten olej, ale nie wiem...
jeszcze proponuję kupić jakiś preparat do czyszczenia przepustnicy i wyczyścić... przepustniceale również silnik krokowy, zobacz jakiś manual od BMW bo u nich krokowy wygląda podobnie (poprawna nazwa to Zawór/Regulator biegu jałowego)
nie wiem co to za olej jest zalany, jutro sprawdze....
a mógłbyś mi powiedzieć gdzie ja ewnetualnie mogę kupić taką nową oryginalną cewke zapłonową i jaki jest jej koszt??
no o tej przepustnicy słyszałem ale to trzeba bawić się zdaje w wykręcanie i ręczne czyszczenie, tak ?