Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: Ropa w paliwie- jeździć czy wylać?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Co się rzecze, kiedyś pomyliłem kanistry i właśnie dolałem 5l ropy do baku, musiałem się baniaków pozbyć i kolory mi się pomieszały, a nie wąchałem bo byłem pewien. Dolałem zwykłej 95 do pełna i nic się nie stało, tylko trochę z rury świeczką jechało. Wyjeździłem połowe, znowu dotankowałem i było juz ok.

Gorzej jak ktoś zrobi w drugą stronę, wtedy nawet 5l PB na bak ropy może zatrzeć pompę CR albo uniemożliwić rozruch na zimnym.

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Nie róbcie z TSa cudu techniki, co to potrzebuje paliwa lotniczego przebadanego przez NASA. To jest wolnossąca benzyna, więc kiepskie paliwo, czy takie z domieszką co najwyżej spowoduje opóźnienie zapłonu. Jeśli już się zastanawiać nad trwałością to bałbym się o katalizator, ale nie zabije go raczej 5 litrów ON.
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Alexandrex Zobacz post
    kolega zalał to niech poniesie koszty czyszczenia...a Panowie,którzy radzą wyjeździć może niech najpierw sami zaleją sobie ropki i potem zreferują...;-}
    Cytat Napisał Damian1989 Zobacz post
    Albo przy kazdym tankowaniu pb do pelna niech leja po kilka litrow ropy bo przeciez ropa tansza
    To podajcie parametry PB i ON, zapewne macie inne niż ja badania, w których różnica jest miażdżąca , potem w proporcji 1/12 to rozlejcie i wychodzi gówno. Ile misie oktanów lejecie do baku chociaż wiecie, ja leję 103 oktany, czyli coś czego nie ma w Polsce
    Może i kogoś uraziłem, ale się należy, bo ja trochę w tym siedzę, a tu widzę że sami znawcy tematu, tu jest zalanie 5 litrów, co jest rzadkie, najczęściej się wali za 100 zyli, albo pod korek i wtedy laweta i czyszczenie, a nie 5 litrów czyli 28 złotyszy. Się ktoś historyjek nasłuchał i teraz powiela
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 18-12-2012 o 21:40

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał radek-j Zobacz post
    Dzieki za dobra rade

Poniewaz jestes obeznany w temacie, napisz ile wynosi liczba oktanowa mieszanki ON z benzyna, o ktorej mowa. Podpowiem, ze liczba ta bedzie spadac wraz ze wzrostem ilosci ON wymieszanego z benzyna.

Moze zamiast krzyczec glosno "Bzdura!" - niczym poslowie opozycji do premiera - wyjasnilbys dlaczego kolega nie powinien jezdzic na ww. mieszance. Uwazam, ze na pewno byloby to bardziej pozyteczne niz wyglaszanie tez w rodzaju "To jest amelinium! Tego nie pomalujesz!"

Przy tak niewielkiej ilosci ON w benzynie nie powinno byc problemow. Oczywiscie 100% pewnosci daje zlanie paliwka - kazdy silnik jest inny, generalnie im bardziej wyzylowany tym bardziej podatny na spalanie stukowe.

Zeby nie byc goloslownym:
    Miedzy liczba oktanowa i cetanowa istnieje nastepujaca zaleznosc:
    LO = 120 - 2LC
    Sprzedawane w Polsce oleje napedowe powinny miec liczbe cetanawa rowna przynajmniej 51. Tak tez jest w rzeczywistosci - http://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/Pa...eselUltra.aspx
    Wiec LO oleju napedowego wynosi 18 (a nie zero).

Teraz zeby obliczyc LO mieszanki 10% on 90% benzyny wykorzystamy metode (najprostsza, ale do takich obliczen powinna wystarczyc)
    LO_miesz = v_on*LO_on + v_benz*LO_benz
    czyli
    LO_miesz = 0,1*LO_on + 0,9*LO_benz = (w zaokragleniu) 5 + 85 = 90
    a gdy z olejem zmieszana jest benzyna o LO 98
    LO_miesz = 0,1*LO_on + 0,9*LO_benz = (w zaokragleniu) 5 + 88 = 93
    No mądralo moja wiedza w przeciwieństwie do twojej nie pochodzi od profesora gogle a z doświadczenia.Debilizmy które piszesz są mało istotne.10% ON w benzynie powoduje spalanie stukowe(poszukaj w necie co to jest)Układ wyposażony jest w czujnik spalania stukowego ale ECU nie jest w stanie tak opóźnić zapłonu.Wyguglaj sobie mądralo do czego prowadzi spalanie stukowe.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147 jtdm, Fc 20vt LE, Punto

Domyślnie

a skad wiadomo ze 10% ropy w tym wozie spowoduje lub nie spalanie stukowe ?... i ze motor ecu nie ogarnie cofajac zaplonem ?... i Przy jakim obciazeniu beda te stuki ?

Jesli w baku jest malo paliwka, masz garaz i czas/checi, to spusc to w taki badz inny sposob i zalej paliwem, kolega niech kupi 4ropak i pomaga i bedzie przyjemne z pozyteczym.

Jesli nie masz garazu, zona marudzi.. i musisz szukac choinki, dolej do pelna 98 wlej sobie ew jakis uszlachetniacz i bez zbytniego obciazania silnika wylataj nic nie POWINNO sie stac.

Oczywiscie gwarancji nikt ci nie da, ale z praktyki znam kilka wozow ktore i gorszy procentowo sklad pb/on przepalily bez widocznych skutkow ubocznych.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    No mądralo moja wiedza w przeciwieństwie do twojej nie pochodzi od profesora gogle a z doświadczenia.Debilizmy które piszesz są mało istotne.10% ON w benzynie powoduje spalanie stukowe(poszukaj w necie co to jest)Układ wyposażony jest w czujnik spalania stukowego ale ECU nie jest w stanie tak opóźnić zapłonu.Wyguglaj sobie mądralo do czego prowadzi spalanie stukowe.
    Ciebie kolego chyba nawet profesor "gogle" nie nauczy...

Cytat Napisał wilkuw
    a skad wiadomo ze 10% ropy w tym wozie spowoduje lub nie spalanie stukowe ?... i ze motor ecu nie ogarnie cofajac zaplonem ?... i Przy jakim obciazeniu beda te stuki ?

Wystapienie spalania stukowego zdeterminowane jest przez stopien sprezania, kat wyprzedzenia zaplonu i LO paliwa. Ale jak widac na poczatku postu, niektorzy tego nie rozumieja.
    Ostatnio edytowane przez radek-j ; 19-12-2012 o 16:06

Użytkownik Alfa i Omega Avatar gechu
    Mieszka w
    konin,bełchatów
    Auto
    156 1.8ts

Domyślnie

kolego i tak sam musisz podjąć decyzję sam,bo tu nikt ci nie zagwarantuje ze jak dolejesz do pełna benzyny to będzie ok,ja bym to wylał i miał spokojną głowę

Alfa, czyli walka serca z rozumem

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Zawsze tak agresywnie się wypowiadasz? uspokój bo żyłka pęknie.
    Tym bardziej, że podajesz zero konkretów a wypowiedzi innych za debilizm. Twoja racja jest twojsza i chu.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Ale o co chodzi

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

ile kosztowała usługa czyszczenia baku? i gdzie robiona?