Mój Spider jest na felgach AnteraFelgi są ciekawe ale moim zdaniem nie pasują do Spidera. Kiedyś (w 2003) mój kumpel kupił nówkę 156 FL 1.9 JTD 16V i namówiłem go na te felgi. Koszt z oponami 8 tys zł. Wtedy dla mnie to był majątek ale 156 wyglądała super. Jest jakiś sentyment ale uparłem się na Zender Sieny 18.
Przy takich felach trzeba go posadzić na glebie, co?
Zglebienie i dystanse to moim zdaniem jedyne sensowne poprawki fabryki. Pomijam malowanie progów i lusterek to kwestia gustu. Ale auto stoi w serii trochę za wysoko a koła są za bardzo schowane w nadkola.
Radzę 10 razy się zastanowić nad zglebianiem...
1. Obniżasz to zawieszenie pracuje w bardzo małym zakresie i od razu dobija
2. Od razu masz przeorane/urwane wszystkie nadkola od wewnątrz
3. Jeśli zawieszenie nie pracuje to na nierówności na zakręcie może podbić i auto leci jak gokart i bardzo można się zdziwić jak szybko się obróci - nieprzyjemne
4. Jeśli usztywnisz dodatkowo -to patrz wyżej oprócz tego buda Spidera jest masakrycznie wiotka i jeśli usztwynisz to zamiast zawieszenia pracuje buda czyli bardzo niedobrze.
5. Szykuj fortunę na miski olejowe bo rozwalisz pewnie nie jedną.
Wszystkie wnioski znam z doświadczenia bo auto kupiłem z Eibachami -30mm i bardzo szybko zmieniłem na serię. Spider się do tego nie nadaje w Polsce - ale GTV to co innego.
Spider to nie auto robocze moim zdaniem. Chyba ze ktos faktycznie robi bardzo duzo km. Ja tam mam twardo. Auto obnizone. Duze felgi. I autem fajnie sie jezdzi. Bardzo sportowo i to sprawia frajdę. Auta dwuosobowe raczej nie slużą jako auta typowo rodzinne czy na dalekie wyjazdy. To samochod bardziej do rozrywki. A wiec takie auto powinno dawac frajde z jazdy na ostrych zakretach. Ja polecam obnizac i usztywniac![]()
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
Ale nie chcę się czepiać - co chcesz usztywniać i jak? Karoserię? Jak usztywnisz zawieszenie to i tak nic nie da bo karoseria pracuje i tak nie masz zysku na prowadzeniu. Oczywiście będzie odczucie że auto się fajnie prowadzi bo nisko i jak gokart w zakręcie ale nie ma to wiele wspólnego z faktycznym prowadzeniem. Jeździłem spiderem po torze i wiem o czym mówię. Po prostu uważam że na obniżeniu zysku niewiele a duża strata na komforcie. Włosi zrobili GTV a później odcięli po prostu dach
Jak chcesz mieć dobrze prowadzące się auto bez dachu to jedynie MX5.
Ja mam Spider do jazdy w zasadzie samemu i też dla przyjemności. Też lubię pojeździć szybko, ale do naprawdę ostrej jazdy Spider się nie nadaje - GTV albo GT to co innego.
Ale to tylko moje zdanie i odczucia.
Ostatnio edytowane przez DominikWrc ; 03-02-2016 o 18:51
Mam GT w JTD wszystko w standardzie. I jak dla mnie Spider bije na leb GT pod wzgledem prowadzenia i pokonywabia zakrętow. Ale GT u mnie sluzy jako dupowóz wiec nie wymagam od niego tego co od Spidera. Ma mnie dowiezc do celu komfortowo i szybko jak na jtd. Zawieszenie na dolach daje rade. Trzyma w zakretach. Ma fajne fotele przednie. Lepsze niz w Spiderze. Gdybym chcial GT zrobic na sportowo to pewnie zrobilbym nisko i szeroko i tylko 3.2 w benzynie. I zastanawiam sie jakby to sie zachowywalo na drodze.
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
Potwierdzam opinię Dominika. Już niejeden płakał i wracał do serii po obniżeniu Gtv![]()
Ma ktoś z Was fotki spidera czy GTV na 18 przed obniżeniem?