Tempo uzywam do felg i daje fajnie rade. Ogólnie tempo to dosc twarda pasta i wg producenta ma wlasc. lekko scierne wiec mozesz na ryski sprobowac. Mam znajomego któy woskuje tym całe auto po dokladnym glinkowaniu i mówi ze jest ok. Ja uzywam megsa do GT. Wosk koloryzujący tylko od turtle wax colour magic- a potem dlugo dlugo nic.![]()
czyli co? drogne ryski na czarnym lakierze zniweluje sam wosk koloryzujący dobrej firmy? Czy wcześniej muszę przejechać pastą polerska?
moglem zrobic zdj wczoraj bo mialem 2 ryski na drzwiach i samym turtel waxsem do czarnego przejechalem i ladnie zniknely
Jeżeli mówimy o półce marketowej czyli wszystki turtle waxy itp to one przykryją tylko rysy a nie usuną ich. Po 1-2 myciach rysy wyjdą od nowa. Taki sam tylko trwalszy efekt uzyskamy stosując lepsze kosmetyki np. Poorboys, Megiuar's. Jeżeli chodzi o usunięcie rys to tylko pasta polerska - jeżeli nie masz maszyny i chcesz to robić ręcznie to najlepiej Meg's UC i pad tricolor.
a tą glinkę, to jaką polecacie ?
doradźcie mi co lepsze Dodo Juice Purple Haze Pro Hybryda czy meguiars deep crystal polish step?
efekt fajny ale 70 zl to troche sporo za wosk mysle tak do 45max
Damian156JTD Deep Cristal Polish to raczej politura a nie wosk i dobrze by było czymś później lakier zabezpieczyć. Jeżeli chodzi o Puple Haze to są woski naturalne i raczej polecane są na lato ze względu na swoją krótką trwałość. Przy dobrym przygotowaniu czyli glinka+cleaner (też Dodo Juice najlepiej) to ok. miesiąca. No ale cleaner + tester wosku to ok.100zł. Polecany tu PB Blue/Red będzie na pewno trwalszy od Dodo. Jeżeli zależy Ci żeby to był jeden środek który oczyści, odżywi i zabezpieczy lakier to jest coś takiego jak AIO np. AF Tripple, Cherry Glaze lub Autoglym SRP. Ale oczywiście główną wadą takich produktów znowu jest trwałość. Zawsze po tym można zastosować wosk który ją zwiększy. Jeżeli chodzi o wosk na zimę który może nie wygląda tak ladnie jak Dodo czy Poorboy's to najlepiej Coli 476 lub jak ma być taniej to tester Hi Temp. W tamtym roku Coli położony w listopadzie wytrzymał u mnie do lutego może marca a auto cały czas na dworze stało. Tylko wtedy zamiast AIO lepiej czysty cleaner zastosować bez żadnych politur bo to tylko skróci żywotność wosku.