Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Temat: żółta kontrolka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

To stwierdzenie:
    Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    ....Podczas jazdy do serwisu ( silnik chodził juz tylko na 3 cylindrach ) auto zostawiało za sobą białą chmurę spalonego oleju, ubytek na bagnecie potwierdził że to był olej który przez uszkodzony aktywator dostawał się do komory spalania ...
    nie daje mi spokoju, bo przez aktywator olej nie maszans dostać się do komory spalania, więc serwis coś ci ściemnia. O wiele bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie uszczelniacza zaworu (a właściwie jego zsunięcie, jeśli był źle załozony podczas montażu - częste w TSach - to akurat stawiałoby cię na innej pozycji w stosunku do serwisu), zalanie świecy olejem (stąd brak zapłonu w jednym cylindrze), który następnie trafił do wydechu (stąd biała chmura za autem). Jak już nie było oleju w układzie to i aktywator mógł stanąć, bo to urządzenie oparte na hydraulice. Skoro wystepował błąd to rozumiem że do serwisu jechałeś z palącą się "marchewą"? Kasowałes błędy przed jazdą?
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    To stwierdzenie:

nie daje mi spokoju, bo przez aktywator olej nie maszans dostać się do komory spalania, więc serwis coś ci ściemnia. O wiele bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie uszczelniacza zaworu (a właściwie jego zsunięcie, jeśli był źle załozony podczas montażu - częste w TSach - to akurat stawiałoby cię na innej pozycji w stosunku do serwisu), zalanie świecy olejem (stąd brak zapłonu w jednym cylindrze), który następnie trafił do wydechu (stąd biała chmura za autem). Jak już nie było oleju w układzie to i aktywator mógł stanąć, bo to urządzenie oparte na hydraulice. Skoro wystepował błąd to rozumiem że do serwisu jechałeś z palącą się "marchewą"? Kasowałes błędy przed jazdą?
    To nie tak. Napewno nie ma to żadnego związku z uszczelniaczem zaworu . Silnik dotąd nie brał ani grama oleju,ile było wlane przy wymianie to taki poziom się utrzymywał (Uniair na pewno nie pracował bez oleju ponieważ poziom miałem zawsze pod max a bezpośrednio przed wymianą było jeszcze 3/4 na bagnecie). Dzień i dwa dni wcześniej świeca po wykreceniu była ewidentnie zalewana samym paliwem -silnik nie kopcił ale skoro ten cylinder nie dostawał powietrza to nie dziwne ze nie palił . Dopiero w ostatni dzień jadąc na wymianę aktywatora juz na 3 cylindrach zauważyłem porządną jasna chmurę za sobą- zostało mi juz tylko kilkaset metrów do celu( pewnie dlatego oleju nie ubyło wiecej). Marchewa nie zapaliła się choć po czytaniu błędów był błąd spowodowany wykryciem oleju w spalinach. Byłem na bieżąco w kontakcie z serwisem wiec napewno nic wiecej nie było wymienione (wiem tez dokładnie jakie części zostały użyte do naprawy) a nawet serwis robił wszystko żeby się obeszło bez wymiany (tym bardziej wiedząc że to sprawa kosztowna a auto jest po gwarancji) bo sprawdzano i wykluczono wcześniej wszystkie inne rzeczy które mogły by paść i powodować ten efekt. Nie ma powodu dla którego serwis miał by cos ściemniać. Moduł padł mechanicznie, porobiły się luzy na elementach co było widać porównując stary i nowy aktywator. Skoro to urządzenie jest napędzane olejem pod ciśnieniem to ten olej mógł dostawać się wszędzie wiec moim zdaniem nie mogło być innej przyczyny ubytku oleju jak przez ten moduł. Auto wjechało na stanowisko na 3 cylindrach a po wymianie pierwsze odpalenie i silnik pracuje od razu na 4 i nic nie kopci. Ja nie jestem ekspertem i absolutnie za takiego się nie uważam ale wszystko świadczy o tym że ten moduł sie u mnie po prostu posypał się mechanicznie . Tutaj jest rewelacyjnie opisany uniair,jego budowa i zasada działania,warto poczytać http://www.motofaktor.pl/warsztat-24...air,380,w.html
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 03-05-2013 o 21:52

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie ma fizycznej możliwości aby olej z aktywatora dotarł do komory spalnia - tam może się dostać (a właściwie byc zassanym) tylko przez uszkodzone uszczelnienie zaworów, albo pierscienie (to raczej niemożliwe przy praktycznie nowym silniku) - w silniku z turbiną jeszcze przez uszczelnienia turbiny. Luzy nie robia się tak z niczego, albo elementy współpracowały ze sobą bez smarowania, albo smarowanie było ale jakość oleju była kiepska (np. olej rozcieńczony paliwem). Ja po jakiś 7 tys km miałem taką sytuację że po zawieszeniu centralki wtrysku paliwo dostawało się do oleju nadmiernie go rozcieńczając - poziom wzrósł znacznie ponad stan max - na szczęście w porę to zauważyłem i olej został wymieniony, a w centralce zmienione oprogramowanie. Może pierwotną przyczyną samej awarii była po prostu wadliwa świeca zapłonowa, stąd wypadanie zapłonów, a niespalone paliwo podawane przez wtryskiwacz spowodowało degradację oleju i w konsekwencji uszkodzenie aktywatora. Przy jakim przebiegu się to stało?
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Przy jakim przebiegu się to stało?
    Przy przebiegu 29 kkm . Świece były nowe wymienione może z miesiąc wcześniej ale juz po wystąpieniu pierwszych objawów . Wadę świecy wykluczam ponieważ po 1 świeca była podmieniana w pierwszej kolejności a po 2 po naprawie cały czas na nich jeżdżę i pracują dobrze. Raczej mało prawdopodobne żeby tak się zbiegły dwie usterki na raz w tym samym momencie a gdyby wyszło cos wiecej pewnie musiałbym za to zapłacić,zresztą ja nawet nie mówiłem im ze ubyło oleju ,czekałem co będzie po wymianie. Byłem prawie pewien że będzie ok i ze to normalne (u kolegi o którym wspomniałem moduł chyba uszkodził sie w bardzo podobny sposób bo też zauważył wtedy ten jasny dymek) i wymiana modułu rozwiąże problem. Jak mówisz że nie możliwe to sam juz nie wiem skąd ten olej mógł się tam wziąść. Może przez jakaś uszczelkę (wymieniono ich 3 przy naprawie). Jak będę w serwisie to przy okazji pogadam z mechanikiem który to wymieniał i spróbuje cos się jeszcze dowiedzieć. A swoją drogą, którędy u Ciebie paliwo dostawało się do oleju? Przez cylinder? Były jakies problemy ze spalaniem? Bo chyba musiało niezłe go zalewać
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 05-05-2013 o 00:05

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Przy zawieszonej centralce wtrysku wtryskiwacze podawały zwiększoną dawkę paliwa w stosunku do ilosci zasysanego powietrza. Silnik pracował na wzbogaconej mieszance (coś jak ssanie w układach gaźnikowych), paliwo sciekało po gładzi cylindrów do miski olejowej
    AR156 1.6TS 2000