Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Temat: "Cykanie" w silniku 3.0 V6

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Racja Marek, przeoczyłem jakoś Twoją wypowiedź, bo posta pisałem akurat z telefonu i umknęło mi to uwadze. Nie ma żadnych popychaczy, a na pewno nie 24 jak to ktoś tam wcześniej napisał. To tak jeszcze raz w gwoli wyjaśnienia.
    Myślicie koledzy, że jak przeciągnie po obrotach to ciśnienie przeczyści szklanki? Na moje oko, to tam teraz nie ma luzu, tylko wszystko się zapiekło, nagar się nazbierał i dlatego to cyka. Nie jestem pewien, mogę się mylić bo nie znam się na tym aż tak dobrze.
    Jeżeli autem jeździsz dużo po mieście, wyjedź czasami za miasto i daj porządnie w palnik. Oczywiście pamiętaj o uprzednim nagrzaniu silnika, żebyś nie pałował na zimnym. Paliwa troszkę weźmie, ale za to wszystko ładnie się przepali i przeczyści.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krispl
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Ford Focus MK2

Domyślnie

To odbieram auto od "zlodzieji" i sprawdze co i jak Muszę troszkę zgłębić budowę V6'ki Dzięki za rady i sugestie

Bieszczad
    Gość

Domyślnie

A moja po przejażdżce 5 km przestała cykać...

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

To teraz częściej jeździj zamiast trzymać w garażu

Bieszczad
    Gość

Domyślnie

żebyś wiedział że częściej będę robił sobie przyjemność

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Większość uważa, że jak samochód stoi w garażu i dziadek w Niemczech wyjedzie raz na tydzień i pojedzie do kościoła, to auto już igiełka i stan BDB. Potem taki trafi do Polski i BAAA... To się posypało, to przewody popękały, to coś skrzypi, to coś stuka, a tu jeszcze uszczelką pękła na trasie. Przecież to normalne, że jak auto długo stoi nieruszane to wszystko w końcu się zastoi i szybciej takie auto ulegnie awarii.
    Najlepszym przykładem jest człowiek, który siedzi przez dłuższy czas, a potem wstanie. Gnaty i kości drętwieją, tak samo jest z silnikiem i innymi podzespołami.
    Wręcz wskazane jest, czasami przegonić silniczek na trasie, a nie cały czas tłuc się po mieście i "uprawiać" eco-driving

Użytkownik Świeżak Avatar misio1
    Mieszka w
    Krasnobród LZA /Piaseczno
    Auto
    AR166 3.0 Sporttronic 2004r, AR147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał Tytanowy Zobacz post
    Nie ma żadnych popychaczy, a na pewno nie 24 jak to ktoś tam wcześniej napisał. To tak jeszcze raz w gwoli wyjaśnienia.
    W roli uściślenia
    Hydropopychacz to w naszych silnikach właśnie to pomiędzy wałkiem rozrządu a trzonkiem zaworu. Dlatego hydro, bo luz zaworowy jest redukowany przez wypełnienie olejem Więcej tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Popychacz_hydrauliczny lub tutaj http://zssplus.pl/publikacje/publikacje39.htm
    Hydropopychacz potocznie jest zwany też szklanką. Dlaczego? Widać na zdjęciu poniżej

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ws_serve_pic.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	11.5 KB
ID:	98164
    Ostatnio edytowane przez misio1 ; 08-06-2013 o 11:58

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Podepne sie pod temat z tym, aby przepalic silnik... Ostatnio mialem to samo z cykaniem. Generalnie tak co ok. 1000km, a czasem czesniej po prostu otwieram maske, ogladam, slucham, czy wszystko wporzadku, no i ostatnio wlasnie odpalilem silnik, slucham i cos mi delikatnie tikalo w okolicach korka od oleju, nie umialem tego zdiagnozowac dokladnie, gdzies przeczytalem, ze czasem sie tak dzieje i powinno minac same, a najlepiej przebutowac samochod, jezeli duzo sie jezdzilo na krotkich odcinkach - no i tak bylo, duzo jezdzilem po miescie, na niskich biegach, malych dystansach... Pojechalem na pierwsze, drugie i trzecie swiatelka, przebutowalem samochod tak, ze sie dziwilem, ze on tak ciagnie, pozniej trasa jak tylko mialem okazje zwolnic, to pozniej butowalem pod maxa... Po wszystkim wrocilem do garazu, slucham i idealna cisza, az do teraz Wiec chyba racja z tym, aby czasem sprawic sobie troche przyjemnosci, nalac wiecej paliwa i pozwijać asfalt pod soba

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Gtv 2.0TS 98r, czerwony..fiat bravo 1.8gt 98r. zielony

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Jak rzadko jeździsz to mogła szklanka się zawiesić. W 24V jest hydrauliczna kompensacja luzów ale to nie używane mogło by się zawiesić. Jednak przez internet to możemy tylko zgadywać.
    hejka. u mnie podobnie cyka, padło podejrzenie na szklanki. czy jeśli się zawiesiły to da się to naprawić bez rozbierania góry?
    dodam iż u mnie butowanie nie wchodzi w grę bo silnik na dotarciu...
    Ostatnio edytowane przez CzysteAuto ; 10-07-2013 o 19:53

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak chcesz inaczej dotrzeć do szklanki skoro jest pod wałkiem rozrządu? Chcesz przez bagnet wyciągnąć jasne że musisz zdjąć pokrywy, rozrząd, wałki i dopiero masz szklanki na wierzchu.