Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: Stukanie w silniku przy dodaniu gazu 146 1.6 Boxer

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

Życzę szczęścia. Mam nadzieję, że masz gruby portfel w razie niepowodzenia? Ja bym remontował stary. Jeszcze gwarancja, nowe części, pewność że nie pier****ie na trasie (przy 170) oczywiście po dotarciu i jeździe na dobrym oleju.

wstępnie daje Ci miesiąc nim napiszesz, że nowy silnik kupiony za 800zł jest padaką i wydałeś nie potrzebnie pieniądze. Moim zdaniem ten "nowy" albo ma kiepski olej albo popychacze mu za głośno chodzą. Nie polegaj na tym zdaniu o ile go nie poprą inni
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

MrAdi121
    Gość

Domyślnie

Kurde czemu tak myslisz ze ten silnik co kupilem bedzie padaka na remont starego mnie nie stac juz raz wymienilem silnik w 145 1,4 ts i rok bez remontu nawet rozrzadu nie wymienialem jezdzilem na oleju castrol magnatec 10w40 troszke żałuje że sprzedałem i kupilem BOXEra

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar radkuj
    Mieszka w
    TOMASZÓW MAZOWIECKI
    Auto
    Była Alfa Romeo 146 1.6 BOXER jest Lancia Lybra 1.9 JTD

Domyślnie

Po zakupie takiego silnika na dzień dobry wypadało by wymienić wszystkie uszczelki, rozrząd pompę wody tym bardziej, że motor jeszcze nie jest włożony do samochodu. Posiadając drugi silnik na części można coś złożyć. Wypadało by sprawdzić w jakim stanie są panewki i wałki rozrządu, żeby uniknąć niespodzianek. Z ciekawostek do swojego boxera kupiłem dwie skrzynie, które okazały się totalnymi porażkami, firmy w których dokonałem zakupu zarzekały się, że wszystko będzie ok. I tak z zakupionych skrzyń oraz swojej uszkodzonej złożyłem jedną. Myślę że z silnikiem niestety będzie podobnie aczkolwiek życzę szczęścia.
    Tam, gdzie kończy się rozsądek jest prawdziwa motoryzacja czytaj- Alfa Romeo!!!

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

saroo zwykł tak mawiać więc powtórzę : kupno nowego silnika jest jak totolotek, albo trafisz albo nie. silnik moim zdaniem to nie miejsce na fart tylko trzeba być pewnym na 100% co się bierze i montuje by uniknąć kosztów. każdy obstawia remont obecnej jednostki : nowe części lub zregenerowane stare, gwarancja na kilometry albo okres czasu, pewność że panewki nie zaczną stukać powyżej 2tyś/obr. min. olej olejowi nie równy, castrol zawiera zbyt agresywne dodatki, które utrzymują silnik w czystości ale sprawiają, że głośno chodzi. mam zalanego motula 4100 15w50 i dobrze się sprawdza, cicho i gładko silnik pracuję.

oczywiście możesz to olać i zrobić po swojemu.
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

MrAdi121
    Gość

Domyślnie

a więc tak silnik założony pali ładnie pracuje mechanik ok tygodnia go sprawdzal wymienil rozrzad lozysko docisku sprzegla i jakas zaslepka okrągla w bloku
    nie pamietam jak to sie nazywa
    sprawdzil czy sa jakies wycieki czyscil benzyna zadnych zastrzezen nie mial do silniczka w poniedzialem wkancu odbieram a i zalalem npowym olejem valvoline max life 10w40

SlaVkoGA
    Gość

Domyślnie

Niech się dobrze sprawuje. Jaki wyszedł koszt całej naprawy?

MrAdi121
    Gość

Domyślnie

600zl przekładka silnika ponad 100zl dodatkowe czesci i olej 150zl z filtrem calkiem przyzwoicie myslalem ze wiecej wyjdzie ale sporo nowych i dobrych czesci bylo w starym silniku nowy termostat rozrzad nawet 2000km nie przejechal jutro odbieram belle byla gotowa w piatek ale pracowalem

Kr4w1ec
    Gość

Domyślnie

Witam, niestety panewka na wale się przekręciła, koszt naprawy znacznie przewyższa zakup innego silnika. Przeżyłem to na własnej skórze. Takie są skutki "zapier....nia" ja pokazywałem hondzie civic, że nie jest najlepszy na drodze. Kosztowało mnie to ;1000 za motor i 500 wymiana. Przykro mi :-( Rada na nowy silnik: stan oleju to świętość i rozgrzewaj go zanim zaczniesz normalnie jeździć. pozdrawiam

MrAdi121
    Gość

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi Alficzka sprawuje sie doskonale o oleju tez pamiętam wczoraj pękł mi przewód od pompy wspomagania i wyciekł płyn ale to nic poważnego