Strona 40 z 44 PierwszyPierwszy ... 303132333435363738394041424344 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 432

Temat: Termostat TS, JTD

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Ja mam Behr i trzyma prawidłowo. Nie wahluje ani nic takiego.

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Cytat Napisał PHOENIX Zobacz post
    Damian nie wiem co w tym śmiesznego , sami rekomendujecie ten właśnie termostat VERNETA , zakupiłem go również mam nadzieje że nie wyjdzie mi to na złe .
    Tematów dotyczących termostatów jestna tym forum bardzo dużo ponieważ problem jest powszechny. Tam gdzie sie wypowiadałem zawsze pisałem, że rekomenduję producentów którzy produkują na pierwszy montaż. W większości przypadków jest to Bher lub ostatnio Wahler (159) – takie termostaty są pakowane w pudełka Ricambi. Z naszego doświadczenia wynika, że bardzo dobrze spisuje się także EPS – jest to sprawdzony produkt. Problem polega na tym, że są to termostaty drogie i nie zawsze dostępne.
    Niestety czasy są takie, ze jest popyt na części tanie i takie też musimy mieć w ofercie. Naszym zadaniem jest danie klientowi możliwie szerokiej oferty produktów w różnych cenach. Vernet jest przeciętnie połowę tańszy od Behra i dla wielu klientów jest to czynnik decydujący.
    Jeśli chodzi o Behra reklamacje praktycznie nie występują. Jeśli chodzi o Vernata problemy się zdarzają – przykładem może być przypadek opisany powyżej.

Reasumując – jeśli kupowałbym termostat do mojego prywatnego auta byłby to Behr lub Wahler.
    Ostatnio edytowane przez DamianS ; 06-04-2013 o 20:44

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Ja jeszcze termostatu nie zmienialem, widoczne poprzedni wlasciciel. Czyli co mam zeobic z tym vernetem? Jezdzic i nie zwracac uwagi bo ten typ tak ma, czy jednak to zachowanie swiadczy o jego uszkodzeniu i trzeba go zmienic?

Sent from my HTC Flyer P512

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Po 1 nie wiesz jaki masz termostat. Na 100% możesz być pewnien po demontażu i sprawdzeniu organoleptycznie.
    Po 2 powinienes sprawdzic temperaturę na ECU. Czulnik może przekłamywać, mogą byc wahania napięcia w instalacji elektrycznej lub inne przyczyny.
    Po 3 idzie wiosna więc może wrócisz do tematu jesienią jak temperatury powrócą w okolice 0'C.

Proponuję poczekać.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar PHOENIX
    Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto
    BRERA 2,4 JTDm 2008 ; 156 Sportwagon 1,9 JTD 2004r. + 147 1,6 TS 2001 r była

Domyślnie

Cytat Napisał DamianS Zobacz post
    Niestety czasy są takie, ze jest popyt na części tanie i takie też musimy mieć w ofercie. Naszym zadaniem jest danie klientowi możliwie szerokiej oferty produktów w różnych cenach. Vernet jest przeciętnie połowę tańszy od Behra i dla wielu klientów jest to czynnik decydujący.
    hmmm szkoda ze nie dostałem takiej informacji zanim zakupiłem u was ten produkt , vernet został mi polecony jako bardzo dobry i znany produkt , owszem BEHR również był , ale skoro w opisie VERNETA było napisane bardzo dobry , to tego sie trzymałem , po co płacić więcej skoro ten jest " bardzo dobry ", no nic czekam aż będę miał troszkę wolnego i założę mam nadzieje ze nie będę zawiedziony opinia którą dostałem w e-mailu szkoda ze nie mam juz tego listu bo bym go przedstawił tutaj .
    jeśli pomogłem w jakimś poście nie zapomnij podziękować za niego

"Życie dane jest raz człowiekowi i trzeba przeżyć je tak, by nie płonąć ze wstydu za lata przeżyte bez celu."

Il mio terzo amore Alfa Romeo

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Na forum jest wiele pozytywnych wypowiedzi na temat Verneta. Jest to produkt nowy, objęty gwarancją i ma działać. Reklamacje zdarzają się częściej niż w przypadku Behra czy EPS ale nie są nagminne. Tak jak napisałem wcześniej, osobiście jestem zwolennikiem stosowania części które idą napierwszy montaż.

Jeśli masz wątpliwości a termostat nie nosi śladów montażu to bez problemu go wymienimy.
    Chodzi o to byś był zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez DamianS ; 08-04-2013 o 11:25

Użytkownik Świeżak Avatar RALFTYCHY
    Mieszka w
    TYCHY
    Auto
    AlfaRomeo156 1,9JTDm.2003 16v

Domyślnie

Cytat Napisał DamianS Zobacz post
    Na forum jest wiele pozytywnychwypowiedzi na temat Verneta. Jest to produkt nowy, objęty gwarancjąi ma działać. Reklamacje zdarzają się częściej niż w przypadkuBehra czy EPS ale nie są nagminne. Tak jak napisałem wcześniej,osobiście jestem zwolennikiem stosowania części które idą napierwszy montaż.

Jeśli masz wątpliwości a termostatnie nosi śladów montażu to bez problemu go wymienimy.
    Chodzi o to byś był zadowolony.

Maciek-156 ma duże pojęcie na temat chociażby termostatów zamiast się z nim kłócić ( jak to niektórzy robią próbując udowodnić swoją rację ) może warto go się zapytać mi dobrze polecił behra orginała nie faluje mi wskazówka na szczęście ciepełko mi się robi po jakiś 4 km przejechanych w zimie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

ja mam berha u siebie i bardzo dobrze się zachowuje w poprzedniej Ar 147 1.6 TS miałem verneta i wskazówka zawsze trzymała równe 90*C, więc złego słowa nie mogę powiedzieć

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Chciałbym się was doradzić w sprawie termostatu, otóż u mnie sprawa wygląda następująco, autko zaczęło palić więcej o ok 1 l do tego temperatura wskaźnika kabinowego oscyluje cały czas w granicy 70 st - jeszcze nie sprawdzone komputerem, rura od termostatu do chłodnicy jest ciepła już nawet po 10 min spokojnej jazdy. Dodatkowo w czasie upałów, które ostatnio były temperatura nie dochodziła do 90 st - ogólnie to chyba jeszcze nigdy strzałka temperatury nie była w pionie. Auto to rocznik 2005. Chciałbym się także dowiedzieć jak wygląda sprawdzenie temperatury FES, zaznaczam temperatura wody i co dalej sprawdzam czy rura od termostatu jest gorąca ?, czy co innego?. Przepraszam jeżeli to są głupie pytania, ale jestem w tej kwestii początkujący.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

podłącz pod MES, spr temp. w momencie gdy grubą rurą zacznie lecieć ciepły płyn. Spr. temp. w MES gdy silnik się zagrzeje (czyli te 70st będzie mieć na wskazówce)

btw, kreska pomiędzy 50 a 90 to 80stC, u mnie jest ok, bo wskazówka jest trochę ponad tą krseką (termostat w JTD otwiera się w grancy 82-85stC)