Moje zdanie jest takie, ze jesli ktos Cie ''pojedzie'' na temat Ceramizerow to znaczy ze jest niedowiarkiem i chyba nie do konca rozumie zasade ich dzialania..., ale to tylko moja opinia...
Ja osobiscie ''zapodalem'' mojej 159 ceramizer do silnika po zmianie oleju, do skrzyni biegow po zmianie oleju i do wspomagania po zmianie zbiorniczka i plynu na nowy, ceramizer do paliwa rowniez uzylem z ciekawosci i tez dlatego, ze byl tani.
Zeby bylo na temat to wypowiem sie na temat ceramizera do wspomagania, zatem u mnie pomogl w tym sensie ze kierownica kreci sie o wiele lzej i plynniej nie mam zadnych wibracji na kierownicy i zadnych odglosow przy szybkim skreceniu na maxa gdzie normalnie powinien byc nieprzyjemny dzwiek pompy.
Mialem swoje problemy ze wspomaganiem i chce tylko powiedziec, ze po zabiegach jakich poddalem moja alfe teraz mam idealne wspomaganie! Przed zmianami nie bylo raczej mozliwe krecenie jedna reka kierownica bo opory byly po prostu za duze i to nie bylo przyjemne wiec uzywalem dwoch, ale teraz krece tylko jedna reka podczas manewrow parkingowych.
Wspomaganie chodzi plynnie, lekko i bez zadnych dzwiekow i wibracji, powiem ze jak dla mnie idealnie!
Teraz pewnie Wy pojedziecie po mnie jak po burej suce ale musze podzielic sie moja teoria a mianowicie ja uwazam, ze za problemy z naszym wspomaganiem jest odpowiedzialny plyn a tak naprawde to oba (zielony i czerwony). Jest tu wiele osob ktore po wymianie zbiorniczka i plynu wciaz maja problemy z porannym wyciem pompy lub wibracjami na kierownicy, ja jestem jedyna chyba osoba ktora zmienila plyn na innej firmy i pomimo dlugiej jazdy z niesprawnym wspomaganiem po zmianie wszystkie niechciane dolegliwosci ustapily i jest tak idealnie juz od 20kkm.
Moim zdaniem plyny polecanie przez alfe po prostu nie spelniaja wymagan naszych pomp i maglownic, ale oczywistym jest przeciez, ze gdyby tak bylo to przeciez by sie nie przyznali z wiadomych kazdemu powodow.
To jest tylko moja opinia i nie musicie sie z nia zgadzac ale doszedlem do takich wnioskow sledzac szczegolowo ten topic i po moich wlasnych doswiadczeniach.
Tych co nie znaja moich przygod ze wspomaganiem prosze o przegladniecie tego tematu i wyszukanie moich wypowiedzi bo nie chce sie powtarzac.
I tak dla przypomnienia tylko to jest plyn ktory ja zastosowalem:
http://www.valvolinepolska.pl/pr,89,...ing_fluid.html
Pozdrawiam
Szczesliwego Nowego Roku![]()