Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Tyle potrafił Matiz 25 lat temu za 30tys zł (jak dobrze pamiętam tyle nowy kosztował).
    A najlepsze jest to, że to według niektórych jest postęp i przewaga. Ten przykład uzmysławia, jak bardzo jest to dymanie bez nawilżania. Najlepsze, że niektórzy jęczą od tego z rozkoszy. Co się dziwić, odpowiednie IQ i nachalna propaganda robią robotę, jak w przypadku PiS

P.S zaraz przecież Matiz bije te wynalazki nie tylko ceną ale i zasięgiem. A nie zaraz, nikogo ten nie interesuje. 100 km to bardzo duzo
    Ostatnio edytowane przez Kurynio ; 29-07-2023 o 10:32

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    A najlepsze jest to, że to według niektórych jest postęp i przewaga. Ten przykład uzmysławia, jak bardzo jest to dymanie bez nawilżania. Najlepsze, że niektórzy jęczą od tego z rozkoszy. Co się dziwić, odpowiednie IQ i nachalna propaganda robią robotę, jak w przypadku PiS

P.S zaraz przecież Matiz bije te wynalazki nie tylko ceną ale i zasięgiem. A nie zaraz, nikogo ten nie interesuje. 100 km to bardzo duzo
    Nie no super porównanie.Po jakiego kupować jakiekolwiek nowe auto spalinowe skoro uwzględniając jak wiele samochodów ma teraz małe baki, Matiz 25 lat temu kupiony za 30 tys miał taki zasięg.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Nie no super porównanie.Po jakiego kupować jakiekolwiek nowe auto spalinowe skoro uwzględniając jak wiele samochodów ma teraz małe baki, Matiz 25 lat temu kupiony za 30 tys miał taki zasięg.
    VW Lupo 1,4 diesel miał zbiornik 34litry, do 40-tu wchodziło w rurę, można było na tym zrobić prawie 1000km z prędkościami ~120km.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    VW Lupo 1,4 diesel miał zbiornik 34litry, do 40-tu wchodziło w rurę, można było na tym zrobić prawie 1000km z prędkościami ~120km.
    No właśnie.A teraz Polo z najmniejszym silnikiem tyle nie zrobi.Czy to oznacza regres aut spalinowych?W żadnym wypadku.
    Znaczy ja wiem ,że chodzi o mały zasięg aut elektrycznych, ale ocenianie rozwoju na podstawie zasięgu nie ma chyba sensu.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Jaki "taki zasięg " ? Sto mil?? Ile maszat że nie pamiętasz? Współczesne auta spalinowe mają małe zbiorniki? A ile palą? Kropelki jakieś. Nawet jak coś miało zasięg 300km jak Vka w LPG deptana to się go uzupełnia w 2 minuty .

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

I tu mamy zagwozdkę, bo jakbyś nie liczył to 2.3kg minus 10-15 % za nic nie da nam wyniku 1.6 kg.
    Znaczy oczywistą sprawą jest,że w którymś ze żródeł jest błąd, kwestia w którym.
    Ale tutaj cały na biało wkracza następny artykuł :

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci...6rg814#slajd-1

według , którego porównanie emisji obydwu paliw sięga lat 90, kiedy silniki spalinowe miały wyższą emisję i jeżdziły na benzynie ołowiowej, natomiast w chwili obecnej to porównanie wygląda już nieco inaczej.
    Do tego przy "Januszowaniu" czyli ustawieniu mieszanki na niższe spalanie mamy ekstremalną emisję tlenków azotu.
    I przyznam Ci się szczerze,że w tym momencie przy tylu skrajnych opiniach całkowicie zgłupiałem
    No i Ci nie da 1.6kg, bo musisz doliczyć wyższe spalanie LPG lub zmienić jednostki paliwa na kilogramy. Do tego to oczywiście są warunki idealne, więc jakiś tam błąd na pewno w rzeczywistości występuje.

Jednak jak to pozamieniasz, to otrzymasz wynik, że jednak spalanie LPG emituje mniej CO2 i możesz to prosto sprawdzić - jedź z dobrze wyregulowaną instalacja na analizator spalin

Do tego spalając LPG emitujesz mniej CO.

Co do tego artykułu, to najbardziej rozbawiła mnie wstawka o NOx i ich ekstremalnie wysoka emisja. Tylko odpowiedz mi na pytanie skąd ta ekstremalnie wysoka emisja NOx przy LPG skoro... LPG praktycznie nie zawiera w swoim składzie azotu. A NOxy powstają z azotu zawartego w paliwie i z azotu zawartego w powietrzu.

Owszem, może ktoś próbować przyoszczedzic zubożając mieszankę, ale to to samo co wycinanie katalizatorów, EGRów itd.

Do tego tlenki azotu i ich mocno podwyższona emisja to domena silników z bezpośrednim wtryskiem, bo te częściowo na takiej zubożonej mieszance pracują.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Jaki "taki zasięg " ? Sto mil?? Ile maszat że nie pamiętasz? Współczesne auta spalinowe mają małe zbiorniki? A ile palą? Kropelki jakieś. Nawet jak coś miało zasięg 300km jak Vka w LPG deptana to się go uzupełnia w 2 minuty .
    Przeczytaj proszę jeszcze raz co napisałem, tylko powoli
    Porównywałem zasięg Matiza do współczesnych aut spalinowych.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Znaczy ja wiem ,że chodzi o mały zasięg aut elektrycznych, ale ocenianie rozwoju na podstawie zasięgu nie ma chyba sensu.
    Zasieg również, ale naprawdę nie wiidzisz, jak te samochody podrożały? Wiem, mają bogatsze wyposażenie, więcej systemów bezpieczeństwa i nie porównuje Matiza do 500e. Zobacz jakie ceny miał 500 pierwszej generacji i przepraszam nikt mnie nie przekona, że musiał tyle podrożeć bo ma nowy infotainment. Małe auto miejskie waży 1500 kg? To jest ten właściwy kierunek? Giulia q waży podobnie

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    Już to raz wklejałeś. Daruj sobie propagandę, choć rozumiem, że tworzysz ją na pocieszenie miłośników "zasięgów połowicznych". Dawać się tak robić bez mydła to tylko elektromasochiści potrafią. .
    Podaję suche dane, gdzie tu widzisz propagandę. Miesiąc temu elektryki prawie dogoniły w sprzedaży diesle o czym pisałem, w czerwcu już przegoniły z czego się bardzo cieszę. Zresztą Ty też pewnie jesteś zadowolony, w końcu też zdarza Ci się poruszać po ulicy i oddychać.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Przypominam o badaniu NCAP Green, które wyraźnie wskazuje, że emisyjność elektryków, badana od pozyskania surowców, do ich utylizacji, metodą, którą utylizuje się około 5% "złomowanych" ogniw elektrycznych, bo trzeba do tego "biznesu" dopłacać, nie jest jakoś znacząco niższa od spalinowców
    Ja nie piszę przecież o misji CO2 tylko szkodliwych związków z rury wydechowej, szczególnie diesli. Chociaż fakt, że emisja CO2 też jest bardzo ważna, jak patrzy się na te pożary w Europie to strach pomysleć co będzie dalej, jak nie skończy się z emisją ze spalania paliw kopalnych.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

https://www.youtube.com/watch?v=oKYBBVQa8NY&t
    co prawda nie o elektromobilności, ale o tym jak można przez parę lat robić media w kraju w **uja.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Chociaż fakt, że emisja CO2 też jest bardzo ważna, jak patrzy się na te pożary w Europie to strach pomysleć co będzie dalej, jak nie skończy się z emisją ze spalania paliw kopalnych.
    jak to co? Będziemy mieć morze śródziemne nad Bałtykiem. Bliżej na wakacje będzie mniej CO2 wytworzysz. auta EV będą miały większy zasięg, bo będą optymalniejszych warunkach jeździły. A pożarami się nie martw. Tak się tworzą węglowodory dla przyszłych pokoleń. Za parę milionów lat też ktoś będzie chciał mieć diesla do Passata 3586generacji