Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Zasieg również, ale naprawdę nie wiidzisz, jak te samochody podrożały? Wiem, mają bogatsze wyposażenie, więcej systemów bezpieczeństwa i nie porównuje Matiza do 500e. Zobacz jakie ceny miał 500 pierwszej generacji i przepraszam nikt mnie nie przekona, że musiał tyle podrożeć bo ma nowy infotainment. Małe auto miejskie waży 1500 kg? To jest ten właściwy kierunek?
    Niestety już nikt nie chce jeździć Matizem. Dzisiaj nawet miejski samochód ma mieć klimę i skrzynię automatyczną, minimum 130 KM, wyświetlacze i bajery. I do miasta kupują wypasione Crossovery, które też ważą 1300-1400 kg i dalej spalają paliwo. I to jest ok A samochód elektryczny o zbliżonej wadze, podobnym komforcie i osiągach już jest be. Dziwna logika.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Będziemy mieć morze śródziemne nad Bałtykiem. Bliżej na wakacje będzie mniej CO2 wytworzysz. auta EV będą miały większy zasięg, bo będą optymalniejszych warunkach jeździły.
    Teraz już wiem dlaczego kupiłeś tak antyekologiczny wóz. Bo lubisz upały

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

... jak wiemy, "zasięg się nie liczy"

Tomtrz, zapewne wytłumaczy, że pewność i zaufanie do wskazań samochodu odnośnie zasięgu również "nie ma znaczenia", bo EV jest "po prostu lepszy".

https://wyborcza.biz/biznes/7,177150...UMatnOcG4hxBUM

... no ale, co?? VW też oszukiwał np. w sprawie spalania diesla - więc Tesla nie może? No o co ten szum.

... a tak poważnie - skoro zasięg się nie liczy - to dlaczego Tesla (i inni producenci zapewne również) oszukuje/ściemnia?
    Jak rozumiem - dla dobra konsumentów - bo po co ich "niepotrzebnie straszyć" skoro i tak wiadomo, że EV są lepsze, znaczy się, tak?
    Koreańscy urzędnicy też nie wiedzą, że "EV jest leszy" i niepotrzebnie się czepiają - zgadza się?

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Niestety już nikt nie chce jeździć Matizem. Dzisiaj nawet miejski samochód ma mieć klimę i skrzynię automatyczną, minimum 130 KM, wyświetlacze i bajery. I do miasta kupują wypasione Crossovery, które też ważą 1300-1400 kg i dalej spalają paliwo. I to jest ok A samochód elektryczny o zbliżonej wadze, podobnym komforcie i osiągach już jest be. Dziwna logika.
    Nie wiem czy pamiętasz taka reklamę z Matizem, jak Pan zabierał autostopowiczkę i właśnie pokazywała, jak działa klima. Tak na serio, jak dla mnie auto za 200 tys. powinno być trochę bardziej funkcjonalne niż 500e, ale jak widać niektórzy to lubią i uważają, że to dobry interes.

- - - Updated - - -

jak patrzy się na te pożary w Europie to strach pomysleć co będzie dalej, jak nie skończy się z emisją ze spalania paliw kopalnych
    Z całym szacunkiem, ale Żuczek jak dla mnie to jakby powiedzieli, że najnowsze badania podały, że chodzenie na czworaka daje mniejszy ślad węglowy, to już byś tak zasuwał. Jestem właśnie w Grecji I oprócz euro news, które ciągle pokazuje jak to fala upałów zabija poprzez pożary i sam upał, to wszyscy miejscowi twierdzą, że temperatura przez parę dni była wyższa ale tez sie to nirmalnie zdarza, ale nie różni się od tego co tu jest normalnie. Jestem tu już 10 dni i temp 40 była dwa dni. Ogólnie jest standardowe 32, jak zawsze. Co do pożarów, to sam premier Grecji twierdzi, że to w większości podpalenia i to świadome. Tak samo twierdzą strażacy. Jednak lepiej się sprzedaje, że to przez co2 i ogólnie trzeba przyspieszyć z zero emisyjnością.

Pierwsze z brzegu:
    https://www.se.pl/wiadomosci/swiat/p...DkFs-YfvR.html

Czy

https://www.wnp.pl/rynki-zagraniczne...ie,734824.html

A tu sam premier

https://www.o2.pl/informacje/pozary-...4775431080576a
    Ostatnio edytowane przez Kurynio ; 29-07-2023 o 16:01

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

W ogóle po co producenci pojazdów na baterie podają te zasięgi? Po kiego do tego oszukują skoro nie ma to znaczenia?
    A może ma? Może normalny klient wie że skoro zasięg jest graniczny w mega optymalnych warunkach jazdy to nie ma czego od takiego pojazdu w kwestii frajdy i użytkowości oczekiwać?
    Żuczek te auta 1500 kilo to na Giulia. Naprawdę to odpowiednik tej kpiny na kółkach która jest szczytem technologicznym w wydaniu fiata ? W imię ratowania planety wybierzesz 500e czy Giulie gdyby taki jedynie wybór pozostał z jakiegoś powodu ? Masa ta sama, cena podobna. No użytkowośc i frajda-czynnik raczej ciut inne?. O powadze czy wygodzie i bezpieczeństwie nie wspominając.

A pożary na tej umęczonej planecie ziemi to oczywiście dopiero po pojawieniu się pierwszych automobili występowały.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Crossovery, które też ważą 1300-1400 kg
    No to 1500kg czy 1300? Bo tak jak mówię, 1580 to ma giulia Q. Pierwsze z brzegu Renault Capture ma 1230 kg. VW t-roc 1270 a z silnikiem 2.0 i napędem 4x4 waży 1490 kg. To to samo co fiat 500. Czyli małe autko?

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

To co mówią Grecy nie jest istotne. Istotne jest to, że ten lipiec jest najcieplejszy w historii pomiarów temperatur. A w takich warunkach będzie dużo pożarów.
    A będzie ich jeszcze więcej bo będzie jeszcze cieplej.
    Co do Fiata 500 to nie ma znaczenia ile waży. To fakt, że powinien być tańszy ale wysoka sprzedaż nie sprzyja obniżaniu cen.
    Tez jestem zdania, że segment małych samochodów powinien być bardziej wspierany ale ludzie nie chcą takimi jeździć. Sam się zastanów, dlaczego dla Ciebie duży SUV o mocy 300 KM lub lepiej i palący kilkanaście litrów w mieście jest Ok a mały elektryk jest bez sensu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

To co mówią Grecy nie jest istotne. Istotne jest to, że ten lipiec jest najcieplejszy w historii pomiarów temperatur. A w takich warunkach będzie dużo pożarów.
    A będzie ich jeszcze więcej bo będzie jeszcze cieplej.
    Co do Fiata 500 to nie ma znaczenia ile waży. To fakt, że powinien być tańszy ale wysoka sprzedaż nie sprzyja obniżaniu cen.
    Tez jestem zdania, że segment małych samochodów powinien być bardziej wspierany ale ludzie nie chcą takimi jeździć. Sam się zastanów, dlaczego dla Ciebie duży SUV o mocy 300 KM lub lepiej i palący kilkanaście litrów w mieście jest Ok a mały elektryk jest bez sensu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Formentor dużym SUVem? [emoji1787] Widziałeś to chociaż raz na żywo?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

dlaczego dla Ciebie duży SUV o mocy 300 KM lub lepiej i palący kilkanaście litrów w mieście jest Ok a mały elektryk jest bez sensu.
    Żuczku, jak tym "dużym" SUV-em spełniam na papierze cele redukcji emisji spalin fitfor55 już w 2023r, a nie w 2035r. ograniczam swoje emisje o ok. 50%! diesla EURO4 (DPF i EGR sobie gdzieś z niego wyszły) i benzynę EURO6 zamieniłem na benzynę EURO6AP. Diesel już dawno sprzedany, benzyna mam nadzieję, że do września się sprzeda. A co TY zrobiłeś dla klimatu?
    ps. nie szuka ktoś przypadkiem DS4 benzyny w automacie w idealnym stanie na FV23%? 23tys przebiegu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Formentor dużym SUVem? [emoji1787] Widziałeś to chociaż raz na żywo?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
    Ale On przeciież odpowiadał Kuryniowi, który ma Stelvio Q

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    ps. nie szuka ktoś przypadkiem DS4 benzyny w automacie w idealnym stanie na FV23%? 23tys przebiegu
    Sorry za offtop, ale zamieniłeś DS4 na Formentora?Przecież DS4 jest fajny.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Sorry za offtop, ale zamieniłeś DS4 na Formentora?Przecież DS4 jest fajny.
    jest, ale w zupełnie inny sposób niż Formentor czy alfa 159.
    DS4 ma nacisk na komfort i wygodę (taki kanapowóz). A Formentor potrafi być i wygodny i sztywny (15stopni regulacji zawieszenia robi robotę). no i 6 lat różnicy w konstrukcji robi przepaść w infotainmencie i asystentach.