Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Żuczku, jak tym "dużym" SUV-em spełniam na papierze cele redukcji emisji spalin fitfor55 już w 2023r, a nie w 2035r. ograniczam swoje emisje o ok. 50%! diesla EURO4 (DPF i EGR sobie gdzieś z niego wyszły) i benzynę EURO6 zamieniłem na benzynę EURO6AP. Diesel już dawno sprzedany, benzyna mam nadzieję, że do września się sprzeda. A co TY zrobiłeś dla klimatu?
    ps. nie szuka ktoś przypadkiem DS4 benzyny w automacie w idealnym stanie na FV23%? 23tys przebiegu
    Napisz mi na priv coś więcej o tym DS4 Silnik, rocznik, cena itd.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Ale On przeciież odpowiadał Kuryniowi, który ma Stelvio Q

- - - Updated - - -

Sorry za offtop, ale zamieniłeś DS4 na Formentora?Przecież DS4 jest fajny.
    W takim razie mea culpa [emoji846]

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    jest, ale w zupełnie inny sposób niż Formentor czy alfa 159.
    DS4 ma nacisk na komfort i wygodę (taki kanapowóz). A Formentor potrafi być i wygodny i sztywny (15stopni regulacji zawieszenia robi robotę). no i 6 lat różnicy w konstrukcji robi przepaść w infotainmencie i asystentach.
    Aaaa, czyli chodzi o Citroena DS4 a nie tego nowego DS4?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Aaaa, czyli chodzi o Citroena DS4 a nie tego nowego DS4?
    w papierach jest jeszcze citroen, ale na aucie już nie ma choinki, tylko DS.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    nie mam jeszcze alfy

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post

Jestem właśnie w Grecji I oprócz euro news, które ciągle pokazuje jak to fala upałów zabija poprzez pożary i sam upał, to wszyscy miejscowi twierdzą, że temperatura przez parę dni była wyższa ale tez sie to nirmalnie zdarza, ale nie różni się od tego co tu jest normalnie.
    Akurat właśnie wróciłem z Grecji i lokalesi jednak zamykają topowe atrakcje turystyczne z powodu temperatury powyżej 40-stu stopni. I narzekają na to.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    To co mówią Grecy nie jest istotne. Istotne jest to, że ten lipiec jest najcieplejszy w historii pomiarów temperatur. A w takich warunkach będzie dużo pożarów.
    A będzie ich jeszcze więcej bo będzie jeszcze cieplej.
    Co do Fiata 500 to nie ma znaczenia ile waży. To fakt, że powinien być tańszy ale wysoka sprzedaż nie sprzyja obniżaniu cen.
    Tez jestem zdania, że segment małych samochodów powinien być bardziej wspierany ale ludzie nie chcą takimi jeździć. Sam się zastanów, dlaczego dla Ciebie duży SUV o mocy 300 KM lub lepiej i palący kilkanaście litrów w mieście jest Ok a mały elektryk jest bez sensu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    A jaki jest ekologiczny sens autka za 200tys ważącego 1.5 tony ze znikomym zasięgiem?
    Taki że można lepiej te 200tys wydać jeśli faktycznie powodem nabycia go jest dbanie o planetę a nie słabe pozerstwo?
    Taki że i tak trzeba dokupić (koszt ekologiczny produkcji i utylizacji później , eksploatacji (nieekologiczny olej i bez przebiegów 20tys trzeba co rok wymienić hamulce zardzewiałe też opony że starości mimo braku zużycia tez itd) spalinowego zabójcę klimatu z normalną użytkowością należną samochodowi .
    Sens ekologiczny wspomnianego 4x4 1.5 tony z normalnymi osiągami przebiegami i ładownością jednak jest wyższy.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    trzeba co rok wymienić hamulce zardzewiałe .
    Poważnie?
    Nie no już nie wymyślajmy takich rzeczy....

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Poważnie?
    Nie no już nie wymyślajmy takich rzeczy....
    Tylko to wyłapałes z tego ekologicznego bezsensu jakiego przykładem jest "Abarth" 500e ? (Cudzysłów bardzo zamierzony)
    Ja mam kilka aut robiących 1-2-3 tys km rocznie i ... Tak. Poważnie. Chyba że jedynym co ma robić to dojechać na sesję zdjęciową na zlot. Ale nie musisz. Można hamulce odjąć od bezsensu ekologicznego wiele nie zmieni w jego istocie. A istotą jest to że "dzięki" bateryjnemu napędowi i jego masie i znikomej gęstości energii w baterii- więc znikomym zasięgom wynikającym z jej ograniczania aby jako tako to wyglądało - użytkowość leci na łeb i szyje. Ktorą to użytkowość trzeba (no chyba że to wszystko na co stać bateryjne pojazdy to ma być podjechanie po bułki i pozerstwo ) uzupełnić normalnym pojazdem potrafiącym to do czego nas przyzwyczaiły owe normalne zabójcze pojazdy spalinowe.
    Czy uzupełnić innymi spalinowymi pod jednym dachem (zgroza ekologiczna ! ) Czy przeniesiem emisji z motoryzacji na przemysł , budowę infrastruktury, produkcję, utylizację, itd. Cudów nie ma. Przemieszczanie i transportowanie (podstawowe cele samochodów) wymaga energii.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Niestety już nikt nie chce jeździć Matizem. Dzisiaj nawet miejski samochód ma mieć klimę i skrzynię automatyczną, minimum 130 KM, wyświetlacze i bajery. I do miasta kupują wypasione Crossovery, które też ważą 1300-1400 kg i dalej spalają paliwo. I to jest ok A samochód elektryczny o zbliżonej wadze, podobnym komforcie i osiągach już jest be. Dziwna logika.
    Masz 100% racji.

Dziś wyjątkowo na żagle pojechaliśmy crosslandem żony. Waga 1200kg, szmery, bajery, tablety.

Białystok - Augustów - Białystok : spalanie średnie 4,5 na 100. Zazięg przy tym spalaniu ( ja za fajerą, cieżka noga).: 910km.

Bujaj się. Grzeczniej nie potrafię, bo to co tu piszecie z elekTromtrzem to są bzdury dla debili.

Samochód za 81.500.

Za kogo Wy nas macie? Ty naprawdę myślisz, ze gadasz z jełopami?

[MENTION=80185]all[/MENTION] - wybaczcie, ale gdzieś są granice ( jak mawiają wopiści )

EDIT: byłbym zapomniał po tym upalnym dniu: średnie spalanie po dwóch latach użytkowania crosslanda i przejechanych tylko 23000 km : 6,4 l na 100km. Dla niedowiarków jutro klepnę zdjęcie.
    Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 30-07-2023 o 01:55
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Tylko to wyłapałes z tego ekologicznego bezsensu jakiego przykładem jest "Abarth" 500e ? (Cudzysłów bardzo zamierzony)
    Ja mam kilka aut robiących 1-2-3 tys km rocznie i ... Tak. Poważnie. Chyba że jedynym co ma robić to dojechać na sesję zdjęciową na zlot. Ale nie musisz. Można hamulce odjąć od bezsensu ekologicznego wiele nie zmieni w jego istocie. A istotą jest to że "dzięki" bateryjnemu napędowi i jego masie i znikomej gęstości energii w baterii- więc znikomym zasięgom wynikającym z jej ograniczania aby jako tako to wyglądało - użytkowość leci na łeb i szyje. Ktorą to użytkowość trzeba (no chyba że to wszystko na co stać bateryjne pojazdy to ma być podjechanie po bułki i pozerstwo ) uzupełnić normalnym pojazdem potrafiącym to do czego nas przyzwyczaiły owe normalne zabójcze pojazdy spalinowe.
    Czy uzupełnić innymi spalinowymi pod jednym dachem (zgroza ekologiczna ! ) Czy przeniesiem emisji z motoryzacji na przemysł , budowę infrastruktury, produkcję, utylizację, itd. Cudów nie ma. Przemieszczanie i transportowanie (podstawowe cele samochodów) wymaga energii.
    Rózni ludzie, różne potrzeby.
    To,że dla Ciebie coś jest nieużyteczne, nie oznacza,że dla kogoś innego również.Przy moim stylu użytkowania (codziennie kilkadziesią,czasami więcej t kilometrów po mieście, na krótkich odcinkach, gdzie często jeżdzę na niedogrzanym silniku) zasięg nie miałby większego znaczenia, a większe znaczenie miałyby zalety wynikające z silnika elektrycznego.
    To tak jakbym ja teraz pisał o bezużytności diesla, bo z mojego punktu widzenia byłby bez sensu.