Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Świeżak
    Auto
    nie mam jeszcze alfy

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Jak można posiadając świadomość, jak źle się dzieje na Ziemi, wiedząc, że elektryki są w stanie cofnąć ocieplenie klimatu, przytaczając historyczne dane o rekordowych danych sprzedaży elektryków, nie zacząć od siebie. Nie być zgodnym z własnymi przekonaniami i dalej truć planetę.Dla mnie szach-mat.
    To może dwie odpowiedzi na to.

1) Jednostokowe działania nie mają specjalnego znaczenia. Liczy się tylko efekt skali.

2) W naszym kraju nie ma żadnych szans na to że wpłyniemy na zmniejszenie emisyjności CO2. To wynika wprost z parametrów polskiej energetyki. Jedyny sens to jazda elektrykiem po miastach. Tutaj chodzi tylko o PM-y oraz tlenki azotu.

Tak że tak. Można się poczuć dobrze oraz poszpanować jeżeli kogoś stać na drugie czy kolejne auto.

Wysłane z mojego LM-G900 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Efekt finalny, to jest suma działań jednostkowych, tyle, że okazało się, że to jest wyłącznie wiara, nie poparta żadnymi argumentami, a "im dalej w las, tym więcej drzew", co widać między innymi po tym co się dzieje z płonącymi elektrykami, wobec których, jak się okazało, na przykładzie tego statku, jesteśmy bezsilni.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Jaki procent ceny auta to kara za emisję?Poważnie bardzo chciałbym to wiedzieć, gdyż cały czas poruszany jest ten argument, ale nigdzie nie podawane są konkretne dane.
    Powiedz mi, czy naprawdę producent to powie, że tyle podniósł cenę, bo chce przerzucić koszty na klienta? Serio? Dane ile wynosi kara za każdy gram co2 poza normę można znaleźć beż problemu.

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    a koncerny, wydające miliardy na nowe projekty, będą inwestować w coś, czego nie będą mogli sprzedać
    No właśnie o to mi chodzi. Przecież koncerny nie żyją i nie projektują z dnia na dzień. Wydawało mi się to oczywiste, ale może mój błąd

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mkur Zobacz post
    1) Jednostokowe działania nie mają specjalnego znaczenia. Liczy się tylko efekt skali.
    No mi się wydawało, że jak chce się coś zmienić, to trzeba zacząć od siebie. Czy lepiej liczyć, że mój zakup nic nie zmieni i liczyć na innych. Bez sensu.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    nie mam jeszcze alfy

Domyślnie

Tak, zgadzam się, że jest mało sensu zasadniczo w tym wątku [emoji6]

Mamy mnóstwo tematów zastępczych, a nikt nie podniesie realnego tematu efektywności energetycznej.

Taka nasza specyfika, rzecz dość egzotyczna o ile jesteśmy częścią cywilizacji zachodniej.

Wysłane z mojego LM-G900 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Recykling po polsku. Ktoś wyebał baterię EV do lasu. Zapaliła się.
    https://motoryzacja.interia.pl/rapor...l-,nId,6933703

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Powiedz mi, czy naprawdę producent to powie, że tyle podniósł cenę.
    Więc nie wiemy o ile producent musiał podnieść cenę ze względu na emisję, ale jednocześnie wiemy,że pewnie dużo?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Więc nie wiemy o ile producent musiał podnieść cenę ze względu na emisję, ale jednocześnie wiemy,że pewnie dużo?
    oczywiście, że wiadomo.
    np.
    grupa VW zapłaciła za 2021 4,5miliarda euro kary i sprzedała 2.944tys aut co daje 1530euro na 1 egzemplarz.
    w przypadku alfy romeo:
    grupa stellantis zapłaciła za 2021 3,5mld euro kary i sprzedała 2.379tys aut co daje 1470euro na egzemplarz.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    oczywiście, że wiadomo.
    np.
    grupa VW zapłaciła za 2021 4,5miliarda euro kary i sprzedała 2.944tys aut co daje 1530euro na 1 egzemplarz.
    w przypadku alfy romeo:
    grupa stellantis zapłaciła za 2021 3,5mld euro kary i sprzedała 2.379tys aut co daje 1470euro na egzemplarz.
    .....przy założeniu,że kwota ta została podzielona równo między każdy samochód, niezależnie od segmentu, ceny i pojemności.
    Bo równie dobrze mogło być tak,że to największe i najdroższe auta z dużymi silnikami mogły zostać obciążone większą podwyżką niż mniejsze.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

.....przy założeniu,że kwota ta została podzielona równo między każdy samochód, niezależnie od segmentu, ceny i pojemności.
    Bo równie dobrze mogło być tak,że to największe i najdroższe auta z dużymi silnikami mogły zostać obciążone większą podwyżką niż mniejsze.
    może i tak. nie wiem, czy chcę liczyć ile dodatkowych $$ kosztowały mnie te emisje w przeliczeniu na gramy CO2 . no i nie wiem, czy znalazłbym wszystkie potrzebne do tego dane.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 30-07-2023 o 19:41

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał mkur Zobacz post
    ...

Tak że tak. Można się poczuć dobrze oraz poszpanować ...

Otóż to, bo gdyby faktycznie chodziło o ratowanie planety i ludzi wokół, eko/elektroentuzjaści sami by pierwsi rzucali jajkami w takie 500e i im podobne , a jeździli po tym mieście - jak nie rowerami to czymś typu Citroen Ami (niecałe 500 kilo, 70km zasięgu, 45km/h Vmax i coś około 30tys nówka, czy odpowiednikami spalinowymi na kat AM - dieselek 0,5 litra, z grubasza 400 kilo , zasięg nieograniczony i hajda - to bym zrozumiał , a nie szukanie wymówki dla kaprysu na gadżet (samo gadżetowanie jeszcze rozumiem, ale uzasadnianie tej prymitywnej potrzeby i niszczącej planetę faktycznie - konsumpcji - eokolgią ??? ludzie... kto się na to nabierze nie wiem naprawdę) , a nie 200tys zł i 1,5 tony baterii na kółkach.

- - - Updated - - -

termostat zwykły - 25-50 zł, termostat ekologiczny 3tys zł. A to tylko drobny element przeskoku z normy niższej na wyższą.

Prawa do emisji CO2 bo ja wiem czy to mało ? (inf z 2020r - chodzi o FCA) :
    "Jak informuje Bloomberg, włosko-amerykański koncern zapłaci firmie Elona Muska około 1,8 mld euro, dzięki czemu będzie w stanie spełnić surowe normy Unii Europejskiej dotyczące emisyjności samochodów"