Pozwólcie że dołączę do tematu, przychodzi czas na kolejną wymianę oleju, autko po gwarancji więc myślę, że to dobry czas na to by skorzystać z oferty poza serwisowej tym bardziej że wymiana oleju w pobliskim ASO to koszt przeszło 400zł.
Przejrzałem parę ofert, i z tych spełniających normy dla silnika 2.0jtdm 170km, sae 5w30; acea c2; fiat 55535-S1, to nie mamy dużego wyboru bo tylko:
- Selenia WR PE 5w30
- Shell Helix Ultra Professional AP-L 5W-30
- Motul 8100 Eco-clean 5W30
- CASTROL MAGNATEC 5W-30 C2
Mobil1, Liqui Moly, Vavoline, Elf z tego co patrzyłem nie mają oleju spełniającego wszystkie normy...
Co byście polecili w wyżej wymienionych? A może znacie jakiś inny dobry olej spełniający normy, którego nie wymieniłem wyżej?
Z tych powyżej Shell. Ich GTL podobno robi robotę.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Tak tylko wrzucam.. Lazerway Statoil są na PAO ponoć, co prawda nie mają norm Fiata, ale stronka Statoil je wskazuje zarówno dla MA, jak i MJT.. Radosuaf albo wlyszkow może jakieś słówko o nich szepną..
Ja się nad nimi zastanawiam do Julki MA i do Bravo 1.6 MJT, chętnie bym od nich coś o tych olejach poczytał.
pzdr, tadzikpl
Raczej nie PAO, tylko HC:
http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au..._5W-40_1.0.pdf
W klasie 5W-40 ciężko będzie znaleźć jakiś syntetyk, chociaż intryguje mnie oznaczenie Motula 8100 X-Clean 5W-40 jako "vollsynthetisch" w Niemczech...
Dodano po 3 minutes:
Tak, chodzi właśnie o technikę "gas to liquid". Wszystkie Heliksy Ultra składają się głównie z GTL w technologii Shella. Podobno najbliżej PAO jak się da.
Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 02-01-2015 o 23:37 Powód: Dodano
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Z całej tej dyskusji na 9 stron to dla mnie wynika taki mniej więcej zestaw przykazań:
- zmieniaj co maks 10 kkm / rok - co pierwsze,
- kupuj olej z pewnego źródła,
- jeśli nie wiesz, co kupić, kup to co zaleca producent.
Jeśli wiesz co zalać, to lej śmiało, pierwsze dwa przykazania minimalizuja ryzyko wystąpienia większych konsekwencji.
pzdr, tadzikpl
1) olej zmieniam co 10kkm, pierwszy w ogóle był zmieniony po 5kkm, jedni twierdzą że, w obecnych samochodach silnik się nie dociera, ale wolałem zmienić profilaktycznielany był zawsze Selenia WR PE 5w30, według mnie olej bardzo dobry, po przejechaniu 5kkm olej był zazwyczaj jeszcze żółtawy, rura wydechowa nie okopcona, aż dziwne jak na diesla (niektóre benzyny mają więcej sadzy na końcu wydechu
)
2) I tu pojawia się problem dostępności seleni (przynajmniej w Opolu) lał bym ją dalej bez wahania, ale cena za litr w ASO 55zł, a nie wiem czy 4 pojemniki wystarczą. Gdzie szukać pewnego źródła? Okoliczne hurtownie motoryzacyjne nie mają seleni w ofercie, z alledrogo mam obawy co do pewności źródła...
- Castrol ze względu na mnogość opinii musiał bym się naprawdę zastanowić i mając naprawdę pewne źródło może bym się zdecydował
- Z dostępnością Motula trzeba przyznać że jest trochę lepiej niż z selenią, ale równie łatwo o podróbkę, nie mając własnie pewnego źródła. Z kolei jednak wydaje mi się że, o podróbkę dużo trudniej niż w przypadku castrola, chyba że się mylę
- no i Helix, myślę że najpewniejsze źródło, chyba na firmowej stacji nie będą sprzedawać podrabianych produktów... no i z dostępnością najłatwiej, jeśli kartą charakterystyki i właściwościami nie odbiega zbytnio od seleni, byłbym najbardziej skłonny do produktu Shella.
Co Wy o tym myślicie? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
W sprawie Selenii uderz do użytkownika tanifiat na allegro.