Strona 41 z 144 PierwszyPierwszy ... 31323334353637383940414243444546474849505191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Wczoraj z racji wolnego czasu wziąłem się za czyszczenie EGR. Po jego odkręceniu okazało się że był totalnie zapchany syfem... ucieszony że chyba znalazłem winowajcę wedle instrukcji wyczyściłem go i zamontowałem ponownie. Chciałem się wziąć za sprawdzenie overboosta ale nie mogłem go znaleźć [do tej pory miałem same auta w PB/LPG]. Niestety zaczęło również padać i odpuściłem po prostu w nadziei że to był sam EGR. Dzisiaj będąc w dłużej trasie i przyśpieszając trochę dynamiczniej na czwórce przy ok 110 km/h wyrzuciło MSCF i chyba auto się nieco przymuliło [nie jestem pewny nie deptałem zbyt mocno po wyrzuceniu błędu]. Po dojechaniu do domu podpiąłem go pod kompa świeżo zakupionym kabelkiem i FiatEcuScan pokazał błędy coś w stylu... że ma niski poziom sygnału z czujnika overboost i drugi błąd coś z ładowaniem czy przeładowaniem...w każdym razie powiązany z powyższym [jak kretyn skasowałem błędy przed zrobieniem prt scrn.] Moje pytanie jest takie: czy zastosowanie się do intrukcji podanych w tym tutorialu http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html może rozwiązać problem? czy należy się bać że to mogły się zapiec kierownice zmiennej geometrii? problem występuje raczej tylko przy wyższych prędkościach. Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

U mnie kiedy wyrzucalo MSCF auto nie jechalo prawie wcale max obroty to 2500 ,musialem gasic motor i po ponownym odpaleniu moc wracala ,ale MSCF swiecil dalej ,dziwne ze Ty jechales dalej ,ale jak twierdzisz z nie co mniejsza moca :/ pierwszy raz zapalil mi sie kiedy wlasnie EGR byl totalnie zawalony nagarem ,wyczyscilem (rowniez czyscilem cala reszte czyli przepustnice i kanaly na kolektorze ,mam nadzieje ze Ty tez to czysciles bo sam EGR chociaz czysty nic nie daje) Niestety blad wywalalo dalej ,bella odzyskala jedynie dynamike na dole...wymienielm pozniej overboost i wezyki po sugestiach Maciek-156...ale blad wywalalo dalej (blad na kompie byl taki jak u ciebie czyli cos ze niski sygnal czujnika A tubo sprzezarki jakos tak )wczesniej wymienilem tez przeplywke ,ale to nie z powodu MSCF .Na koniec wymienilem EGR chociaz po czyszczeniu (chyba 10-tym juz) chodzil gladko ,sprawial wrazenie dobrego ,ale jednak nie trzymal juz tak jak nowy ,od tego czasu (testowalem belle przy duzych V...) nic sie nie dzieje ,a zawsze wtedy wywalalo blad ,mysle ze wine ponosil EGR...radze kupic nowy...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał zales00 Zobacz post
    czy należy się bać że to mogły się zapiec kierownice zmiennej geometrii?
    sprawdź zmienną geometrię, najszybciej organoleptycznie, poruszaj po prostu ręcznie ku górze cięgnem, jak zakres ruchu będzie mały, jest zapieczona

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

W sumie patrząc na poprzednie wyrzuty błędów wszystko wygląda u mnie podobnie. Pomimo gaszenia MSCF dalej wisiał ... po którymś zgaszeniu i później butowaniu potrafił zgasnąć. Tylko dlaczego komp pokazuje niski sygnał overboost skoro wina może leżeć po stronie EGR?

@liked
    Gdzie to mniejwiecej jest? bo mówisz o tym cięgnie w ovetboost tak? czy zapieczone łopatki zmiennej geometrii [czarny scenariusz;/] wiąże się z wymianą całego turbo?

Dzięki i pozdro

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał zales00 Zobacz post
    @liked
    Gdzie to mniejwiecej jest? bo mówisz o tym cięgnie w ovetboost tak? czy zapieczone łopatki zmiennej geometrii [czarny scenariusz;/] wiąże się z wymianą całego turbo?
    overbosta nie wiem gdzie masz, ale znajdziesz go pewnie idąc tropem wężyków z podciśnienia od turbiny na turbinie jest gruszka z wężykiem z jednej strony a z cięgnem sterującym zmienną geometrią z drugiej strony. cięgno jest skierowane ku górze od gruszki do turbiny, więc poruszaj nim w dół. jak tylko drgnie, znaczy że geometria jest zapieczona, jeśli zakres ruchu będzie spory, wszystko z nią ok, więc zostanie skupić się na overboście, znajdziesz go idąc tropem wężyka od gruszki.
    samo czyszczenie turbiny nie jest trudne, ale trzeba uważać na przegrzane i zapieczone śruby, którymi jest ona skręcona. kiedy je poodkręcasz, kolejne utrudnienie, musisz rozdzielić 2 części korpusu (również zapieczone i przegrzane) dużo oleju w sprayu i jazda jak rozdzielisz i zajrzysz do środka, będziesz już wiedział co i jak. tylko nie zapomnij wyczyścić mniejszego cięgna wewnątrz turbiny, połączonego z dużym od gruszki na zewnątrz, bo to najważniejsze i tam właśnie najbardziej się zapieka

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał liked Zobacz post
    overbosta nie wiem gdzie masz
    Znając trochę specyfikę 147 to pewnie jest od doopy strony, czyli przyczepiony od spodu do miski olejowej.
    Ja go wyniosłem z dołu na pas przedni w okolice błotnika. Czyli mniej więcej tak jak jest fabrycznie w 159

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

dziękuję wam za pomoc. Sporo mi rozjaśniliście. Niestety wezmę się za to za kilka dni dopiero ponieważ teraz pracuje akurat od świtu do zmierzchu non stop. A szkoda...bo jestem bardzo ciekawy tego.
    @liked trochę mnie uspokoiłeś że jest to naprawialne w razie w czego... nie śmierdzę kasą ostatnimi czasy
    @cuoreventi taka podpowiedź też sporo da.. kiedyś coś czytałem/słyszałem o pasie przednim...dlatego też nie znalazłem

Dzięki raz jeszcze i pozdro!

Użytkownik Rowerzysta Avatar jose156
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    była AR 156 1.9 16v JTD M-jet 2003, obecnie 307SW 2008

Domyślnie

Ja dzisiaj zabrałem się za czyszczenie turba, ponieważ wywaliło mi ostatnio MCSF a po sprawdzeniu na kompie wyświetliło błąd przeładowania i błąd regulatora turbo. Overboosta zmieniłem jakieś 2 tygodnie temu na nówkę sztukę z aso, wężyki też nowe silikonowe 4mm, także pomyślałem, że pewno zapieczone kierownice w turbince. Jak zacząłem o 13 to skończyłem przed 20 więc 7 godzin mi to zajęło - dużo, nie dużo, ciężko powiedzieć. Jest trochę zabawy z wyciągnięciem tego całego ustrojstwa, głównie przez zapieczone śruby no i jak zwykle jest problem z dojściem, żeby cokolwiek odkręcić. Samo czyszczenie nie jest trudne. U mnie było tego nagaru trochę, ale jakoś zapieczone to nie były. Czy pomogło to się okaże w czasie, nie wiem jeszcze co związane ze sterowaniem turbosprężarki mogło by powodować ten błąd, okaże się w praniu jak to mówią.

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

czekam na relację jak wyszło i czy pomogło! Zabieram się niedługo u siebie za to...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

No to widzę, że jest nas tu paru walczących. Też z ciekawością poczekam jakie są skutki roboty kolegi jose156. U mnie czyszczenie kierownic g.... dało, walczę dalej.