Ale chyba ta 2ga kreska oznacza 80 st w wersji 156, w mojej 147 jest normalne skalowanie co 10 stopni - czyli jeżeli dobrze rozumuje ma cały czas 70 st według wskazań na desce, które jak już wyczytałem nie są miarodajne![]()
Ale chyba ta 2ga kreska oznacza 80 st w wersji 156, w mojej 147 jest normalne skalowanie co 10 stopni - czyli jeżeli dobrze rozumuje ma cały czas 70 st według wskazań na desce, które jak już wyczytałem nie są miarodajne![]()
Czy według tych logów z ECU http://www.speedyshare.com/FZjAe/FES...-16V-File1.csv termostat jest do wymiany ?, temperatura nie przekracza 76 st, wcześniej silnik był teoretycznie rozgrzany przez 15 km.
Witam. Mam do wymiany termostat. Dzis w sklepie zaoferowano mi termostat firmy Gates. Cena 290 zł. ktoś coś powie na temat tych termostatów? Brać czy jednak szukać czego innego ?
Calkiem dobry. Mam prawie dwa lata i jest git
Witam wszystkich. Alfaholików. Ja mam następujący problem. Wskaźnik temp żle pokazuje na pewno bo na 6 biegu 100 km/h przy temp zew 8stopni pokazuje mi wskaźnik trochę ponad 60st. Ale mam czujnik 2 pinowy jakby kamieniem zarośnięty trochę, natomiast przy podłączeniu do komputera jest wszystko ok, oprócz:
1. brak wskazania temperatury cieczy
2. polkazuje temp katalizatora 1220 stopni i to zaraz po uruchomieniu
3. Auto po 3tys obrotów jakoś dziwnie chodzi tzn nie ma kopa, zaczyna przepalać więcej ropy bo kopci, i ma niesamowitą dziurę. a jak jadę na np 4 biegu i przyspieszam to mam wrażenie że od tych obrotów jakby nie pracowały wszystkie gary, lub wtryski.
Proszę o pomoc, czy to może być wina czujnika, 2ch czujników, 2czujników z termostatem??
Tomasz Chwesiuk
Tamperatura jaką osiąga silnik JTD nie ma praktycznie żadnego wpływu na jego osiągi. Zainteresuj się przepływomierzem EGRem i sterowaniem zmienną geometrią turbiny - na forum jest wszystko opisane.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Dzięki wielkie. Już czytałem o tym i chyba będę musiał to zrobić. Dam znać jak to zrobię. Pozdrawiam.
- - - Updated - - -
Egr czyściłem i nawet nie było potrzeby bo nie było źle, nawet bardzo dobrze. Przepływomierz no to chyba tylko odpiąć i zobaczyć jak chodzi tak??
Ale czy emperatura z czujnika nie jest podawana do kompa i nie jest ustalana mieszanka?? bo wydawało mi się do tej pory że zbyt duża ilość paliwa do powietrza też może powodować takie zachowanie ale być może się mylę, a dzisiaj dowiedziałem się że to właśnie ten drugi czujnik właśnie z przewodu podaje temperaturę do kompa a an znowu ustala mieszankę.
Dzięki za prowadzenie sprawy
Tomasz Chwesiuk
A czysciłes kolektor za klapą tłumiąca razem z EGRem? EGR szczelny? No przpływkę trzeba odpiąć i się przejechać
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
No Witam.
Wymieniłem czujnik temperatury na przewodzie. Założyłem firmy eps. Przynajmniej mi nie cieknie i nie będzie mi oszukiwał. Ale temperatura silnika gdy na zewnątrz 11 stopni podczas jazdy nawet 30 min jest między pomiędzy 50 a 70więc raczej jest to termostat czyż nie tak??
Ale mam wrażenie że po wymianie czujnika jest chyba lepsze przyspieszenie i nie czuję takiej dziury. chyba że się mylę. może muszę dłużej pojeździć.
pozdrawiam