Kolego IRC - podpisuje się pod tym, co napisałeś. Dzięki za tak obszerny post, który tak celnie wyczerpuje istotę tematu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kolego IRC - podpisuje się pod tym, co napisałeś. Dzięki za tak obszerny post, który tak celnie wyczerpuje istotę tematu.
Który Pan Andrzej ? nie opieraj się na tym co wypisuje zlepjając i nie wiedząc komu odpowiada i na co , miotając się jakimiś zlepkami odwpowiedzi na posty różnych uzytkowników, kolega zalezi, tylko może sprawdź co pisał Pan Andrzej, skoro się do niego odnosisz, albo się nie odnoś.
A pisał o "różnym rozumieniu sportu" . O duchu i duszy mało prawdopodobne że pisałem, od jakiegoś czasu daleko mi do tych pojęć w stosunku do samochodów, i (mogę nie pamiętać, bo mam swoje lata, choć czy sikałem dziś jeszcze pamiętam ) raczej o Q się nie wypowiadałem. O stelvio pod każdą postacią- tak. Czy ono ma Q czy Y czy miałby rakietę przyczepioną do swego pękatego zadka. Poza mocą całe założenia są anty-sportowe. Ale widząc duchy i dusze można wszystko we wszystkim dostrzec , czemu nie.
EDIT
skoro te auta to czysty i sam sport, tylko czekać aż zaczną dominować na pierwszym , na poważnych torach cyklu timeattacków dla każdego w naszej części Europy (nie trzeba licencji, nic).
Właśnie odbyła się pierwsza runda , w Brnie. Ani jednej Alfy Romeo... Q czy nie Q . Sport to rywalizacja zdaje się, a nie guzik "race" ? Ale jeszcze sporo rund, popatrzeć co jakiś czas można na wyniki , może ktoś z Forum pojedzie na kilka rund i umiejscowi którąś na odpowienich, godnych Alfy pozycjach :
https://tm2022.nickesh.pl/ranking/ra...lNn1jb9mmXqskE
(żeby nie było że wydumki, guzk - klasa ' Street ' )
https://www.trackmasters.eu/
Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 10-04-2022 o 22:16
Ktoś tak twierdzi (że "czysty i sam sport")???
Jeżeli jest ktoś taki - to może Panu odpowie ...
- - - Updated - - -
Gdyby Pan nie zrozumiał:
"guzik race" = tryb torowy => odłączenie systemów kontroli trakcji itd. w celu jazdy "w duchu sportowym" - umożliwiający, również, równorzędną rywalizację z innymi samochodami ...
... i nie chodzi o "guzik" - guzików jest w tym samochodzie sporo - ale, akurat ten, robi tutaj pewną różnice ...
Generalnie - to chyba, żenada, że muszę to komentować - a powinienem, bo sprawia Pan wrażenie, jakby Pan nie rozumiał ...
Ciągle stoi Pan na stanowisku, że Giulii Q "nie ma ducha sportu"?? Tak pytam, bo nie jestem pewien.
Pan Andrzej sam za bardzo nie wie co to czysty sport. Niezbyt widać tez wie coś o Stelvio Quadrifoglio, ale z miejsca założył, ze ciężko tam o sport. A ciężko tylko dlatego, ze owe Stelvio tłumnie nie bierze udziału w wyścigach z leciwymi BMW, gdzie łebki aż się garną do takich zabaw. Pan Andrzej zapomina, ze tak naprawdę rozmawiamy o aktualnych mocnych daily, które maja mocno sportowy sznyt. Nie są bestiami na torze, nisko osadzone Porsche zje Stelvio - to oczywiste, ale owe Stelvio Q jak na swoją kubaturę i uwarunkowania kapitalnie jeździ i to jest nie do podważenia. Niech Pan Andrzej pojedzie na tor jakaś jakże cudowną Mazda z tych ich cudnych Suvów. Okaże się, ze ledwo człapiące - czuwające obok auto z obsługi toru szybciej pokona dany odcinek.
No i dalej Pan IRC brnie w głuchy telefon klepiacych się po pleckach gowniarsko , bo ktoś powiedział co Pan Andrzej powiedział. Co powiedział i czy o Giulii Q to sprawdzaj sam. Bo inaczej to się kończy jak z AR - ich marketing powiedział że AR choćby były suvem to są sportowe i już . Choć w sporcie ich nie widać jakoś przytłaczająco.
Chyba że mowa o duchu. Znów religia.
Jak sport to drogowa jazda bez zbliżania się do granic wozu czy opony to nie bardzo jest o czym mówić.
Jedyne forum Sportowej Marki Alfa Romeo a gdzie tu dział trackdaye / sport. Choćby na rondzie w Wąchocku. Od czegoś trzeba zaczynac.
W duchu i wyobraźni to wszystko może być sportowe.
I znów duch, dusza, jeszcze dojdzie tradycja i historia i w ogóle jest cudnie. To czemu jest źle ?
Nie wiem jak w Wąchocku ale gdzie u nas w kraju Alfy klepią wszystko inne? Jakieś czasy, wyniki itp?
Staram się śledzić i uczestniczyć w kilku cyklach ale tej dominacji czy w ogóle uczestnictwa nie widzę .
Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 11-04-2022 o 00:06
Masz całkowitą rację, w tym, że o gustach się nie dyskutuje... i tylko tu masz rację. Pisząc o 156 czy 159, że są wstrętne to mam wrażenie, że nie bardzo z Twoimi oczami.Owszem mogą się podobać bardziej lub mniej ale pisać, że są wstrętne to trzeba mieć odwagę lub wielkie pokłady wrażliwości na piękno. Mi na przykład nie podoba się fabia kombi ale nie napiszę, ze jest wstrętna. Czy alfa kombi jest ładniejsza (wg mnie tak), czy praktyczniejsza od sedana - zdecydowanie tak. Każdy kupuje to co mu się podoba. Napisze więcej. Giulia wcale nie jest ładniejsza od 159... Takie moje skromne zdanie. Z drugiej strony zastanawiam się jak wybierałeś żonę/dziewczynę/kochankę? Jak szukałeś tej jedynej, najpiękniejsze, naj, naj, naj to chyba do dzisiaj szukasz... Na wszelki wypadek nie podam Tobie ręki na przywitanie, kiedy będziesz stawiał obiecaną flaszkę, bo mi się kombi podoba bardziej niż sedan. Poza tym zamiast marnować się na forum powinieneś się w biurze projektowym zatrudnić. Na początek praktyki u pininfariny. Później u kogoś bardziej doświadczonego.
Ale to nie był przykład bezprośredniego porównania. Umówmy się że jak ktoś kupuje takie zabawki to tak czy inaczej nie ogląda złotówki z każdej strony po 2 razy. Czy to płacąc za Giulie 450 czy za Porsche 600. O utracie wartości już nawet nie mówię.
Jeśli ma być ten sam poziom cenowy - proszę bardzo. Cayman, w każdej wersji zaczynając od S. To jest nawet tańsze niż Giulia Q. Z mojej perspektywy, podkreślam - z mojej, to samochód dający nieporównywalnie więcej frajdy i satysfakcji z jazdy. I nie chodzi tu o znaczek bo Alpine której znaczek jest nic nie wart również gniecie sportowego sedana Alfy. Ktoś inny widzi to inaczej, potrzebuję 4 miejsc itp itd i ja to rozumiem. Chodzi mi tylko o to że jest też sporo potencjalnych klientów lubiących zabawki których Alfa nie ma w ofercie a miała!