Apropo prędkości to wpadłem na pomysł, że fajnie by było gdyby dało się ustawić pokazywanie na wyświetlaczu prędkości ustawionej na tempomacie.
Bardzo mi tego brakuje, samo pokazywanie wskazówką jest takie sobie. Ciekawe tylko czy jest taka możliwość i maly chciałby się w to bawić![]()
Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.
A ja mam pytanie, odnośnie monitora DPF. Czy możliwe jest aby zapchanie DPF osiągnęło wartość większą niż 100? Myślałem do tej pory, że to w procentach jest. Ale wydarzyła się rzecz dziwna. Włączyłem wyświetlanie stanu DPF i było coś koło 97, to myslę jadę na autostradę bo niebawem zacznie się dopalanie więc będę mógł przegonić trochę alfę. Ku mojemu zdziwieniu dopalanie nie rozpoczęło się a wartość po osiagnięciu 100 nadal rosła. Przejechałem jeszcze dobrych kilkanaście kilkometrów wypalanie nadal się nie rozpoczęło. Po powrocie do domu ostatnie wartości to: DPF 104,25, ostatnie dopalanie 325, średnio dopalany co 315, stan OK. Zgasiłem silnik i poszedłem do domu, po jakiejś godzinie miałem jechać do pracy zapalam auto a tu niespodzianka, nowe wskazania monitora DPF 99,8, ostatnie dopalanie 0, średnio chyba bez zmian i stan OK. I znowu nasycenie DPF wzrastało ponad 100. Wiem, że to jest tylko monitor i nie inicjuje dopalania, ale czy możliwe jest, że wartość nasycenia filtra może przekroczyć 100?
Wydaje mi się że to sprawa ECU, takie przypadki są częste że wypalanie w okolicach 105%. Dodam jeszcze że miałem sytuację,w której wypalanie zaczęło się przy 90%. A monitor zaskoczył po dłuższej chwili i dopiero zaczął liczyć wypalanie. Czyli w sumie trwało trochę dłużej.Ale też do 100%
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wypalanie mogą się załączyć już po 80%. Powyżej 100 nie jest czymś nie normalnym.
Tak, informujemy o wypalaniu właściwym - dlatego niektórzy użytkownicy rozpoznają wcześniej wypalanie niż nasz moduł.
Niedługo wprowadzimy update z informacją o fazie podgrzania filtra przed wypalaniem.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Czy wylaczenie zaplonu podczas podgrzewania filtra ma negatywne skutki dla DPF?
Jest to moj pierwszy diesel i nie potrafie rozpoznac fazy podgrzewania
Sent from my iPhone using Tapatalk
A mam pytanie czy nie dało by się zrobić pokazywania temperatury oleju silnikowego ?