Strona 420 z 445 PierwszyPierwszy ... 320370410411412413414415416417418419420421422423424425426427428429430 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,191 do 4,200 z 4444

Temat: Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

Co do premium w Mercedesie to szybko odpalcie ostatni test nowej C klasy na kanale Caroseria lub u Marek Drives. 200 konny diesel w ósce za 270 tys zł
    Ta deska w MB to plastik i odpust, trzeszczy, deska w Giulii jest zdecydowanej lepie wykonana .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio Veloce MY20

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    W którym miejscu to "dostrzegłeś"? Powiesz?
    Tak, właśnie w tym poście.

Jeżeli chcesz mnie uczyć "czytania ze zrozumieniem" - to proszę bardzo - "zmieścisz się, śmiało"

Powiedz mi tylko, gdzie wyczytałeś "ze zrozumieniem", że:
    - odmawiam marce BMW bycia "premium"?
    Gdzie napisałem, że tego odmawiasz?

- "często drogie limuzyny są stonowane, bo i klienci niekoniecznie chcą wszystkim wokół ogłaszać ile mają pieniędzy"
    No. Pełna zgoda.
    Więc co to za argument??
    No więc tak, po pierwsze nie wiem dlaczego moją wypowiedź uznajesz za cytat z Ciebie, chyba mam prawo w poście napisać coś po swojemu? Co do stonowanego designu - Twój argument przeciwko Audi:

VW usilnie chce, aby Audi było marką "premium" w ich portfelu - no i, w pierwszej kolejności, wycenia swoje samochody wysoko - więc cena jest z pewnością "premium".
    Pytanie dla kogo i dlaczego ta marka miałaby być "premium"??
    Oczywiście - w twoim postrzeganiu może być premium - nie mówię, że tak nie jest/to coś niewłaściwego.

W moim nie jest.
    Dlaczego?

[...]

DESIGN
    Moim skromnym zdaniem - kiepski. Audi nie wyróżnia sie swoim charakterem - ani wewnątrz, ani z zewnątrz. Nudny mimo, że poprawny. Nie różni się specjalnie mocno od VW oraz wszelkiej maści Skód - jest przedstawicielem tzw. "niemieckiej szkoły designu" - np. moim skromym zdaniem. patrząc na "zanonimizowane" nadwozie, w ślepym teście, np. mój pies byłby w stanie zostać nauczony klasyfikacji w dwóch kategoriach: "niemiec"/"nie niemiec".
    Nuda i brak odróżnienia się od marek pospolitych.

[...]

- środek Audi jest "siermiężny" w większości ich wozideł - w moim przekonaniu
    Czyli twiedzisz, że Audi nie jest premium m.in. dlatego, że ma nijaki design na zewnątrz i w środku. Czy jest ładne czy brzydkie nie mam zamiaru się kłócić, bo nie ma to znaczenia przy pozycjonowaniu premium/nie-premium, tak samo jak stopień, w jakim samochód wyróżnia się z tłumu. Kie czy Hyundaie mają często ekstrawagancką stylistykę, a nie powiedziałbyś chyba, że to marki premium? Ba, Genesis pozycjonowany jako premium ma dużo bardziej stonowany design.

Wyczytałałeś gdzieś u mnie, że "dobry design" = "ogłaszanie ile mają pieniedzy", że przywołujesz to jako argument?
    Nie trzeba używać stonowanego designu, żeby "ogłosić" tego "ile mają pieniedzy" - wystarczy kupić auto marki premium - logo Audi mówi samo za siebie.
    Nie wyczytałem u Ciebie nic na temat dobrego designu, jedynie o tym, że nudny, poprawny = nie premium. Czyli premium ma się rzucać w oczy?

W tego czy znaczek wystarczy - nie potrafię na drodze odróżnić Audi A4/A6/A8. W poprzedniej generacji Mercedesów C/E/S było to jeszcze bardziej wyraźne. Logo logiem, ale jest różnica czy jeździsz C klasą za 150k czy S-ką za bańkę. I ci naprawdę bogaci niekoniecznie chcą ogłaszać swoją obecność wszędzie gdzie się pojawiają.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 SW, Honda Prelude 4gen

Domyślnie

.. . no, ale szanuję Twój punkt widzenia.
    Tylko do obrazu marki to on chyba trochę odstaje.
    Jakby się nam wszystkim podobało to samo to byłoby nudno.
    Ja jak zobaczyłem 159 pierwszy raz to od razu pomyślałem : ciekawe jak kombiak będzie wyglądał, bo w 156 mi się bardzo podobał. No i wiedziałem że kiedyś taki kupię [emoji16]
    Widzisz, miałem przez 10 lat prelude 4gen z h22. Zawsze mówiłem, że jak kupię kombi w gnojówce to czas umierać.
    A 159 kupiłem właśnie oczami, ze względu na design, o którym piszesz.
    To, że jest duży bagaznik nie miało żadnego znaczenia. W większości wożę przysłowiowe "pszczoły luzem".
    W sedanie nie podoba mi się konkretnie jedna rzecz. Dupa jest zdecydowanie za wysoko i nawet z boku to auto nie wygląda. [emoji16]
    Co do gustów, szwagier kupił 3 miesiace przede mną sedana. Teraz jak nieraz stoją koło siebie to mówi, że też by kombi kupił... (kolejny palec drwala uratowany) [emoji12]

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
    Ostatnio edytowane przez nervousman ; 11-04-2022 o 14:02

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

ja maiłem 159 sedan, a teraz mam SW - i oba mi sie tak samo podobają, ale pod wzgledem praktycznym SW bije sedana na głowe...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Chmielinski Zobacz post
    Tak, właśnie w tym poście.
    .. w którym miejscu?

- - - Updated - - -

est, tak samo jak Audi, BMW, Lexus, czy kilka innych. To czy chciałbym mieć auta tych marek to zupełnie osobny temat. Dlaczego Twój punkt widzenia jest zły? Moim zdaniem dlatego, że 3 z 5 argumentów, jakie postawiłeś przeciwko Audi dotyczy też Mercedesa i BMW, które uznajesz za premium
    W swoich wpisach nie odnosiłem się do BMW (zanim pojawił sę Twój powyższy wpis) - więc nie klasyfikowałem BMW jako premium.
    Jeżeli chcesz podyskutwać o BMW - to możemy, ale powiem szczerze, że dość niechętnie.
    To, że Twoim zdaniem, w punkcie kiepskiej jakości wykonania niektórych samochodów BMW to punkt wspólny nie oznacza, automatycznego zaklasyfikownia BMW do tej samej kategorii - pozostają inne kryteria.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał nervousman Zobacz post
    Jakby się nam wszystkim podobało to samo to byłoby nudno.
    Zgadza się.

Cytat Napisał nervousman Zobacz post
    Ja jak zobaczyłem 159 pierwszy raz to od razu pomyślałem : ciekawe jak kombiak będzie wyglądał, bo w 156 mi się bardzo podobał. No i wiedziałem że kiedyś taki kupię
    Widzisz, miałem przez 10 lat prelude 4gen z h22. Zawsze mówiłem, że jak kupię kombi w gnojówce to czas umierać.
    A 159 kupiłem właśnie oczami, ze względu na design, o którym piszesz.
    To, że jest duży bagaznik nie miało żadnego znaczenia. W większości wożę przysłowiowe "pszczoły luzem".
    W sedanie nie podoba mi się konkretnie jedna rzecz. Dupa jest zdecydowanie za wysoko i nawet z boku to auto nie wygląda.
    Co do gustów, szwagier kupił 3 miesiace przede mną sedana. Teraz jak nieraz stoją koło siebie to mówi, że też by kombi kupił... (kolejny palec drwala uratowany)
    No - na to wygląda.
    Ile to już osób - entuzjastów designu wersji SW w 159 się zebrało? 6? Mam powoli biec po flaszkę?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Właśnie odbyła się pierwsza runda , w Brnie. Ani jednej Alfy Romeo... Q czy nie Q . Sport to rywalizacja zdaje się, a nie guzik "race" ? Ale jeszcze sporo rund, popatrzeć co jakiś czas można na wyniki , może ktoś z Forum pojedzie na kilka rund i umiejscowi którąś na odpowienich, godnych Alfy pozycjach :
    .. a były tam Ferrari, Lamborghini, Lotusy? Nie? No, to "brakuje w nich ducha sportu" ...

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

No - na to wygląda.
    Ile to już osób - entuzjastów designu wersji SW w 159 się zebrało? 6? Mam powoli biec po flaszkę?
    Czekaj, czekaj... a ilu mamy entuzjastów designu wersji berlina, oprócz Ciebie?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

...
    .. a były tam Ferrari, Lamborghini, Lotusy? Nie? No, to "brakuje w nich ducha sportu" ...
    Pytasz siebie ? czy mnie ? skoro sam sobie odpowiadasz to siebie chyba. Więc sam sobie poszukaj czy aby dobrze odpowiedziałeś. Albo przejedź kilka cykli tą sportową bryką, porozglądaj się, porównaj czasy itd.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Czekaj, czekaj... a ilu mamy entuzjastów designu wersji berlina, oprócz Ciebie?
    Wygląda, niestety - dla mnie, że więcej niż się spodziewałem.

tomaz - a Ty nie żałujesz, że Alfa nie zrobiła 166 w kombi?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Wygląda, niestety - dla mnie, że więcej niż się spodziewałem.
    Niestety, dla Ciebie, na temat wyższości designu berliny nad SW też się wypowiedziało zaledwie kilka osób

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Czyli twiedzisz, że Audi nie jest premium m.in. dlatego, że ma nijaki design na zewnątrz i w środku. Czy jest ładne czy brzydkie nie mam zamiaru się kłócić, bo nie ma to znaczenia przy pozycjonowaniu premium/nie-premium, tak samo jak stopień, w jakim samochód wyróżnia się z tłumu. Kie czy Hyundaie mają często ekstrawagancką stylistykę, a nie powiedziałbyś chyba, że to marki premium? Ba, Genesis pozycjonowany jako premium ma dużo bardziej stonowany design.
    No i to jest dobre pytanie - czy produkt z kiepskim designem można uznać za premium?
    Moje rozumienie "premium" jest takie, że produkt premium powinien posiadać ładny design. Może być stonowany - jak najbardziej, pełna zgoda w tej kwestii (nigdy nie twierdziłem, że musi być krzykliwe) - ładny/brzydki to inny wymiar.

Nie wyczytałem u Ciebie nic na temat dobrego designu, jedynie o tym, że nudny, poprawny = nie premium. Czyli premium ma się rzucać w oczy?
    Nie musi - tak jak napisałem powyżej.

Logo logiem, ale jest różnica czy jeździsz C klasą za 150k czy S-ką za bańkę. I ci naprawdę bogaci niekoniecznie chcą ogłaszać swoją obecność wszędzie gdzie się pojawiają.
    No, ale oznaczenie S w połączeniu z logo również mówi samo za siebie - i chcąc, czy nie chcąc nie jest to samochód niezauważony (można dyskutować, oczywiście, czy przez wszystkich) - i design nie ma tutaj nic do tego.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Niestety, dla Ciebie, na temat wyższości designu berliny nad SW też się wypowiedziało zaledwie kilka osób
    No tak.
    Tylko to, że się ktoś nie wypowiedział - to nic nie znaczy.
    Poza tym - chyba poprzeczka nie byla zbyt wysoko zawieszona ; ) - a proporcje sprzedaży SW vs sedan chyba komentują się same.