Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    No patrz, jakoś na podstawie średniego spalania, które obecnie mam na poziomie 6, 1 na 100 się zgadza. Zrobiłem aktualnie 320 km i mam więcej niż połowę zbiornika. Jeżdżę po kretych drogach, czasem stromych, że tylko na jedynce, jest 35 stopni, klima włączona, jakoś nie spadł przez upał zasięg o 30 procent, bo nie jeżdżę w optymalnej temp. Z tym odszkodowaniem i oszukali mnie to, taka mała sugestia. Może rzeczywiście skorzystaj z rady kolegi [MENTION=89350]Krzyk[/MENTION], może akurat jeszcze nie jest za późno.
    Gdzie te samozapłony wraków spalinowych?
    fajnie fajnie, ale co bedzie, jak wyjedziesz na autostradę, i będziesz jechał 140?

ja najpierw czekam, az sie zadeklarujesz nie chce mi sie tu bawic w takie fikołki, jak z kolega, ktory twierdzi, ze elektryki, to sa auta dla jakiejs niszy, bo zasieg, podczas gdy w niektorych krajach, kupuje je 90% nabywców, a w calej europie, wyprzedziły juz diesle. Diesle, czyli te auta z duzymi zasiegami, takimi waznymi podobno ale to nie ma znaczenia, kogo obcchodzi jakas norwegia, czy jakas Europa, tu jest Polska! A jak zobaczy ankiety, ze ludzie rzeczywiscie sa zainteresowani, i maja gdzies zasiegi, to bedzie ok, co mnie obchodzi Polska, tu jest podkarpacie! i tak dalej i tak dalej.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    podczas gdy w niektorych krajach, kupuje je 90% nabywców
    Czy w owym kraju na autostradach jest ograniczenie do 140km/h? Nie? A ile jest?

ps. Abstrahując od wątku, naszła mnie refleksja. Gdzie ten świat zmierza??? Naród który podbił pół Europy i przepłynął Atlantyk w łupinach nieco większych od kajaka teraz boi się jeździć szybciej niż 100km/h. Bo prędkość jest niebezpieczna.....

to bedzie ok, co mnie obchodzi Polska, tu jest podkarpacie! i tak dalej i tak dalej.
    Tak obchodzi mnie Polska. Po co mam kupować EV, skoro w całym mieście i dwóch sąsiednich jest jedna ładowarka 11kWh? na 90 tysięcy ludzi.

- - - Updated - - -

A jak zobaczy ankiety, ze ludzie rzeczywiscie sa zainteresowani,
    w ankiecie to ja zaznaczyłem, że chce być 1) piękny 2) młody 3) bogaty 4) zdrowy.
    Od ankiety do rzeczywistości jest dłuuuuuuuuuuga droga. O czym świadczy zelektryfikowanie forumowych fanów EV = zero. Też by chcieli i co ? I Gucio.

- - - Updated - - -

fajnie fajnie, ale co bedzie, jak wyjedziesz na autostradę, i będziesz jechał 140?
    W większości aut którymi jeździłem spalanie przy 140km/h jest zbliżone do spalania miejskiego. A minimum jest w trasie przy prędkościach 70-80km/h i jest mniejsze od miejskiego o ok. 40-50%
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 02-08-2023 o 13:38

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

ja najpierw czekam, az sie zadeklarujesz
    Ty jednak zyjesz w jakiejś alternatywnej rzeczywistości. Mi się wydaje, że jak ktoś się nie zgadza z czymś i twierdzi, że jest inaczej, to przedstawia dowód swojej racji, bez koniecznej deklaracji innego rozmówcy. W twojej rzeczywistości, np. koleś mówi tak, wysoki sądzie jesyrem niewinny, mam na to dowody, ale przedstawię je dopiero, kiedy prokurator zadeklaruje, że wycofa zarzuty, a wysoki sad obieca, że mnie uniewinni. Coś dzisiaj zaiste nie bardzo Ci idzie Watsonie.
    Ale ok, powiedzmy, że obudziliśmy się w twoim świecie i wierzymy, że wrak spalinowego samochodu ulega samozapłonowi...
    Hm, pomyślmy co może się zapalić. Benzyna, no nie ma, ropa, kurcze trochę wysoka temperatura zapłonu, ale poza tym nie ma...
    Silnik zimny, iskry nie ma, kompresja też nie występuje. Kurde, wiem. Moze akumulator zrobi zwarcie, cholera tez wyjęty. To pewne, pali się ze wstydu bo Ev są lepsze.
    Co do 140 km/h na autostradzie, przecież to samochód miejski, gdzie na autostradę??
    A tak poważnie to z palcem w rurze przejedzie na bank chociaż te 450 km, albo i więcej czyli i tak ponad 2 razy więcej niż np. Ev6 z tą samą prędkością bo zrobiła ledwo 200 km. I po tych ponad 450 km rzeczywiście można zrobić przerwę, a nie pieprzyc, że co 200 też trzeba bo to w sumie rozsądnie i bezpiecznie...
    Ostatnio edytowane przez Kurynio ; 02-08-2023 o 13:59

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    Też zauważyłeś, że dziś Ci nie idzie w dyskusji?
    ... a kiedyś mu szło?

Gość twierdzi, że jak w Norwegii coś zadziałało (a to specyficzny kraj - nawet jak na Europę zachodnią) - to rozciąga tę statystykę i konkluzje na cała Europę i pewnie świat.
    Już dawno się chłopak zagubił - a jak fakty nie zgadają się z jego obrazem rzeczywistości - tym gorzej dla faktów.

p.s.
    EV najlepsze są i dlatego on jeździ spalinowcem-potworem

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Ty jednak zyjesz w jakiejś alternatywnej rzeczywistości. Mi się wydaje, że jak ktoś się nie zgadza z czymś i twierdzi, że jest inaczej, to przedstawia dowód swojej racji, bez koniecznej deklaracji innego rozmówcy. W twojej rzeczywistości, np. koleś mówi tak, wysoki sądzie jesyrem niewinny, mam na to dowody, ale przedstawię je dopiero, kiedy prokurator zadeklaruje, że wycofa zarzuty, a wysoki sad obieca, że mnie uniewinni. Coś dzisiaj zaiste nie bardzo Ci idzie Watsonie.
    Ale ok, powiedzmy, że obudziliśmy się w twoim świecie i wierzymy, że wrak spalinowego samochodu ulega samozapłonowi...
    Hm, pomyślmy co może się zapalić. Benzyna, no nie ma, ropa, kurcze trochę wysoka temperatura zapłonu, ale poza tym nie ma...
    Silnik zimny, iskry nie ma, kompresja też nie występuje. Kurde, wiem. Moze akumulator zrobi zwarcie, cholera tez wyjęty. To pewne, pali się ze wstydu bo Ev są lepsze.
    no tak, nie ma co sie palić, ale jakoś na parkingach, czy w garażach, auto spalinowe się zapalają same z siebie Widze po edycji, ze juz sie połapałeś z tym akumulatorem No bo własnie tak - zwarcie instalacji elektrycznej. Wiec no zobacz, zeby wrak auta spalinowego był bezpieczny, trzeba podjąć odpowiednie kroki. Wyjąć akumulator, spuścić paliwo, ale jak wrac elektryka powinien byc odpowiednio zneutralizowany, to już skandal

Co do 140 km/h na autostradzie, przecież to samochód miejski, gdzie na autostradę??
    A tak poważnie to z palcem w rurze przejedzie na bank chociaż te 450 km, albo i więcej czyli i tak ponad 2 razy więcej niż np. Ev6 z tą samą prędkością bo zrobiła ledwo 200 km. I po tych ponad 450 km rzeczywiście można zrobić przerwę, a nie pieprzyc, że co 200 też trzeba bo to w sumie rozsądnie i bezpiecznie...
    co ty mi tu odwracasz kota ogonem? No jaki masz ten zasieg autostradowy c3? nadal 630km
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Zresztą po co w ogóle tak poważne stowarzyszenie się zajmuje tak nieistotną i niepoważną sprawą jak zasięg to nie wiadomo. Po co tak poważna agencja (EPA), która doprowadziła do wyeliminowania ołowiu z benzyny samochodowej (bo są i inne benzyny) opracowuje jakieś standardy określania zasięgów ? tyle zachodu , pracy , testów na nic, bo nikogo zasięg nie obchodzi przecież.
    Myśleli, że to co robią ma sens - ale, biedacy, nie wiedzieli o istnieniu Tomtrza na tym forum

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    W większości aut którymi jeździłem spalanie przy 140km/h jest zbliżone do spalania miejskiego. A minimum jest w trasie przy prędkościach 70-80km/h i jest mniejsze od miejskiego o ok. 40-50%
    no patrz, a jednak, takie różnice w spalaniu!

Czyli jak jezdziłeś sobie wioskami cały dzien, pozostąły zasieg pokazywał się 300km, i nagle wjedziesz na autostradę, z ustawową prędkością, to zasieg zacznie ci proporcjonalnie spadać? No skandal! Spalinowe oszusty

- - - Updated - - -

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    że jak w Norwegii coś zadziałało (a to specyficzny kraj - nawet jak na Europę zachodnią)
    no, bardzo. Kraj bogaty, mogą jezdzic czym chcą, paliwożernym V8, bo ich przecież stać, skoro są bogaci, ale jednak kupują te gowniane elektryki
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

le to nie ma znaczenia, kogo obcchodzi jakas norwegia, czy jakas Europa, tu jest Polska! A jak zobaczy ankiety, ze ludzie rzeczywiscie sa zainteresowani, i maja gdzies zasiegi, to bedzie ok, co mnie obchodzi Polska, tu jest podkarpacie! i tak dalej i tak dalej.
    Chłopie, Ty masz kompleksy. Tylko nam się tu nie rozpłacz, że ciężkie dzieciństwo, koledzy nie chcieli się bawić i tak dalej...
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    Już dawno się chłopak zagubił - a jak fakty nie zgadają się z jego obrazem rzeczywistości - tym gorzej dla faktów.
    Nie tylko on. Tomtrz przynajmniej zachowuje elementarną kulturę, pomimo innego spojrzenia na rzeczywistość.

no patrz, a jednak, takie różnice w spalaniu!

Czyli jak jezdziłeś sobie wioskami cały dzien, pozostąły zasieg pokazywał się 300km, i nagle wjedziesz na autostradę, z ustawową prędkością, to zasieg zacznie ci proporcjonalnie spadać? No skandal! Spalinowe oszusty
    I co i później musze go tankować godzinę jak się paliwo skończy? Już ci pisałem zrób sobie zwężkę ze słomki od napojów i się adaptuj do nowej rzeczywistości EV.

- - - Updated - - -

no, bardzo. Kraj bogaty, mogą jezdzic czym chcą, paliwożernym V8, bo ich przecież stać, skoro są bogaci, ale jednak kupują te gowniane elektryki
    Po to ,że by jeździć max 100km/h

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Mnie mało interesuje, kto co kupuje. Zwłaszcza jeśli go stać. Mnie interesuje fakt, że w Polsce garstkę stać na teslę i na miejskiego "najlepszego" fiata 600 jako drugie auto w rodzinie.
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.