Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    sprawy daaawno rozwiązane, zapomniane wymagają zajmowania się nimi
    Lepiej bym tego nie ujął. Wbrew temu, co elektroentuzjaści mówią, robimy krok wstecz, a nie do przodu. Zwłaszcza, że elektryki już kiedyś istniały. Zostały wyparte przez spalinowe, które rozwiązały to, co nieosiągalne dla elektryków było i jest nadal. Jaki kolejny krok wstecz zrobimy? Brak mobilności ( coś, co charakteryzowało nasz rozwój ) z pewnością będzie konsekwencją.

"Bo nie każdy potrzebuje samochodu z dużym zasięgiem". Ja prdl. Jeszcze 15 lat temu takie słowa to byłby idiotyzm roku, jeśli nie dziesięciolecia.
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

[QUOTE=Krzyk;2349313

"Bo nie każdy potrzebuje samochodu z dużym zasięgiem". Ja prdl. Jeszcze 15 lat temu takie słowa to byłby idiotyzm roku, jeśli nie dziesięciolecia.[/QUOTE]

No niesamowite,ludzie mogą mieć różne potrzeby i priorytety-kto by pomyślał?

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Z całym szacunkiem, ale co do tego mają priorytety? Człowieku, masz wybór. Samochód sporo tańszy, którym doskonale tak samo wygodnie pojeździsz wokół domu, jak i pojedziesz w trasę, bez planowania, analizowania i masz samochód znacznie droższy, miejski nie tylko z nazwy bo poza miastem na trasie jest do dupy i Ty mówisz, że to różne priorytety.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Z całym szacunkiem, ale co do tego mają priorytety? Człowieku, masz wybór. Samochód sporo tańszy, którym doskonale tak samo wygodnie pojeździsz wokół domu, jak i pojedziesz w trasę, bez planowania, analizowania i masz samochód znacznie droższy, miejski nie tylko z nazwy bo poza miastem na trasie jest do dupy i Ty mówisz, że to różne priorytety.
    To Twój punkt widzenia.Tylko,że nie każdy ma taki sam, prawda?
    Dla niektórych kwestie które wymieniłeś nie mają znaczenia i dlatego idą do salonu i kupują auto, które DLA CIEBIE jest gorsze, zamiast kupować auto, które DLA CIEBIE jest lepsze.
    I na odwrót -auto które DLA CIEBIE jest super, dla INNYCH będzie takie sobie.

Mają mieć takie priorytety jak Ty, bo akurat te są "słuszne" ?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Dziś na S8 wyprzedziłem starą ~10 letnią corsę na francuskich numerach. Zapakowana po sam czubek jakimiś torbami. Więc raczej nie był to prywatny import. Ciekawe jak by w trasie ~ 2x1500km sprawdził się 10 letni miejski elektryk.

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Mają mieć takie priorytety jak Ty, bo akurat te są "słuszne" ?
    No, ok może trochę w tym trochę racji jest. Tylko, tak już zupełnie szczerze i obiektywnie, plusy:
    - cena zakupu, no na pewno nie, dopłaty są, ale cena vs cena, tak bez doplat na pewno nie
    - No lepsze osiągi od zera, ok. Tylko jak za bardzo korzystasz, to tak raczej do używania na krótkich odcinkach
    -jest cicho, to na pewno, dla jednych zaletą, dla drugich wada. Poza tym że względów bezpieczeństwa wcale nie takie śmieszne, bo jakieś tam nawet chyba regulacje mają być i odgłos jakiś ma być sztuczny
    - możliwość jazdy buspasami na plus, dla mnie to takie se, no ale plus
    -koszty serwisu, chyba plus, z tym że nie na pewno, bo jak nie na oleju, to słyszałem o jakimś płynie chłodzącym za 1600 zł
    - funkcjonalność, no jeżeli miasto tylko ok, to jak dla mnie podobna, a jak ktoś robi trasy to nie ma o czym mówić, bo ice biję na łeb na szyję Ev
    -koszty paliwa/energii. No tutaj reż mamy temat nieoczywisty. Jeżeli ktoś ma ekonomiczne ice, a Ev korzysta z publicznych ładowarek, to śmiem przypuszczać, że wyjdzie taniej ice. W Ev jest taniej Tylko pod względem, jak masz własne panele.
    - ekologiczności, no też sprawa dyskusyjna, w dużym stopniu zależna od miksu w danym kraju
    - funkcjonalność w oparciu o obecną infrastrukturę, no chyba nawet nie mamy o czym mówić

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Ja bym nie przesadzał z tym spoto tańszy bo ceny spalinowych mocno zbliżają się do ceny elektryków (mam na myśli teslę 3, Y). Póki co mamy możliwość wyboru napędu i jednak część ludzi te elektryki wybiera świadomie pod swoje potrzeby.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

I w imię tych różnych potrzeb i priorytetów wszyscy będą musieli kupować elektrozabawki. No rzeczywiście niesamowite. Przestałbyś już udawać, żeś niby bezstronny w tej dyskusji.
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

W tym całym pedzie Ev, właśnie nieco zapominamy o tym.
    https://francuskie.pl/jezdzimy-stary...ktromobilnosc/

Po dwóch tygodniach obserwacji motoryzacji na Krecie, problem jeszcze bardziej zauważalny. Już to widzę, jak wszyscy ci ludzie posiadajacy pick upy, głównie japońskie, które mają grubo 20, a po modelach często ponad 30 lat, przesiądą sie na ev. Są w większości poobijane i sfatygowane, a mimo to używane i dzielnie dają radę. Już widzę, jak w gajach oliwnych, czy na górskich pastwiskach będą szumieć elektryki. No stacji ładowania poza tym, jest po prostu co nie miara...
    Ostatnio edytowane przez Kurynio ; 05-08-2023 o 15:32

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszko Zobacz post
    Ja bym nie przesadzał z tym spoto tańszy bo ceny spalinowych mocno zbliżają się do ceny elektryków (mam na myśli teslę 3, Y). Póki co mamy możliwość wyboru napędu i jednak część ludzi te elektryki wybiera świadomie pod swoje potrzeby.
    Ceny się zbliżają, bo porównywalny cenowo z Teslą Y Formentor VZ jest obciążony karą za emisje CO2 ok. 20% ceny (szacunek w przeliczeniu na gramy kary która VW zapłacił w 2021), gdy do tesli są dopłaty.....