Strona 447 z 484 PierwszyPierwszy ... 347397437438439440441442443444445446447448449450451452453454455456457 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,461 do 4,470 z 4837

Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    ale ty zdajesz sobie sprawę, że samochody elektryczne, tak samo jak samochody spalinowe, są różne, nie?
    ... ja - bardzo dobrze zdaję sobie z tego sprawę - tylko to Ty twierdziłeś, że EV jest lepszy od spalinowego - bez względu na oczekiwania - pamiętasz??
    Teraz palisz głupa zadając mi takie pytanie, czy co?
    Kuriozalne jest również to, że wspominasz o amoku - bezrefleksyjnie, bezkrytycznie i bez względu na wszystko głosząc ewangelię o "lepszości" EV nad spalinowcami - trudu o większy amok

Nie do wiary - co za gość.

- - - Updated - - -

Tak widzę, że masz giulie. No i niestety, ten 20 letni passat, ją MIAŻDZY, pod katem możliwości przewożenia lodówek.
    No
    To właśnie wynik "preferencji" - wiesz o tym?
    Gdybym chciał wozić lodówki to bym sobie kupił paseratti albo inną taczkę/dostawczaka.

Twoje dzisiejsze wpisy "zrobiły mi dzień"
    Ostatnio edytowane przez IRC ; 17-08-2023 o 19:51

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

[MENTION=53152]Tomtrz[/MENTION], a ile lodówek można przewieźć Teslą? Może się przekonam do EV?
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    To właśnie wynik "preferencji" - wiesz o tym?
    chłopie, ale gubisz się w zeznaniach

raz samochód ma być we wszystkim lepszy, i elektryk be, bo zasieng, zasieng, a teraz pojawiają się...preferencje? Pewnie zaraz sie okaże, ze one nie obejmują zasięgu, bo każdy musi mieć 1000km

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    Jeśli my nie będziemy pokazywać sprzeciwu wobec zakazu aut spalinowych już teraz, to nas powoli ugotują.
    czyli jednak do kogoś tu powoli zaczyna docierać, ze to nie ja tu prowadzę krucjatę

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Gdyby UE zakazała od 2035 roku sprzedaży nadwozi kombi to byśmy właśnie o tym dyskutowali.
    ale unia przecież nie ogranicza w zaden sposob zasięgów samochodów. Toyota przecież tam obiecywała 1000+ zasięgu w 2026. No ok, mało kto w to wierzy, ale w 2035? chinczycy już pchaja 150kwh do osobowych samochodów.

Od lat w zasadzie powtarzacie (wy, przeciwnicy elektromobilnosci) to samo, a rzeczywistość pokazuje kompletnie coś odwrotnego, i co, nie zapala sie jakas czerwona lampka? Co chwile pojawiaja sie jakieś innowacje, ceny akumulatorów sukcesywnie spadają, a wy nadal swoje. I jak wy to sobie tłumaczycie? No dobra, 10 lat temu sie myliłem, 9 lat temu sie myliłem....w zeszłym roku sie myliłem, ale teraz to na pewno mam racje?
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 17-08-2023 o 22:55
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

czyli jednak do kogoś tu powoli zaczyna docierać, ze to nie ja tu prowadzę krucjatę
    Raczej to do Ciebie nie dotarło, że my - w kontekście krucjat i religii - jesteśmy poganami, Ty zaś EV- krzyżowcem. Czy to my coś narzucamy? Przypomnę Twoje słowa: " wezyscy będziecie jeździć elektrykami szybciej, niż myślicie". Czego znowu nie rozumiesz?
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

chłopie, ale gubisz się w zeznaniach

raz samochód ma być we wszystkim lepszy, i elektryk be, bo zasieng, zasieng, a teraz pojawiają się...preferencje? Pewnie zaraz sie okaże, ze one nie obejmują zasięgu, bo każdy musi mieć 1000km
    ... ale o czym Ty teraz ... bredzisz??

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

ale unia przecież nie ogranicza w zaden sposob zasięgów samochodów. Toyota przecież tam obiecywała 1000+ zasięgu w 2026. No ok, mało kto w to wierzy, ale w 2035? chinczycy już pchaja 150kwh do osobowych samochodów.

Od lat w zasadzie powtarzacie (wy, przeciwnicy elektromobilnosci) to samo, a rzeczywistość pokazuje kompletnie coś odwrotnego, i co, nie zapala sie jakas czerwona lampka? Co chwile pojawiaja sie jakieś innowacje, ceny akumulatorów sukcesywnie spadają, a wy nadal swoje. I jak wy to sobie tłumaczycie? No dobra, 10 lat temu sie myliłem, 9 lat temu sie myliłem....w zeszłym roku sie myliłem, ale teraz to na pewno mam racje?
    Unia nie musi. Dostępna technologia ogranicza. I na razie to na pewno my mamy rację a producenci coś tam obiecują. Jak już te obiecanki się wyprodukują i niezależni testerzy potwierdzą, wtedy pomyślę o EV.

- - - Updated - - -

nie wszyscy. podawałem już przykład kuriera UPS, który został uszczęśliwiony elektrycznym sprinterem. w skrócie, wiosną codzienną trasę pokonywał z zasięgiem na styk i był zmuszony do mega eko jazdy, co skutkowało tym, że pracował dłużej. jak go spotkam to zapytam jak mu się fura sprawuje przy 35stopniach.
    Wiecie jak się sprawuje dostawczak UPS przy 35stopniach? kurier miał dosyć, zaczął jeździć jak zwykłym spalinowym, po trzech dniach jak 3 razy z rzędu musieli go ściągać z rejonu dostał z powrotem diesla. EV stoi na bazie i nikt go nie chce.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Unia nie musi. Dostępna technologia ogranicza. I na razie to na pewno my mamy rację a producenci coś tam obiecują. Jak już te obiecanki się wyprodukują i niezależni testerzy potwierdzą, wtedy pomyślę o EV.
    aha, czyli tak jak mówiłem - 10 lat temu mówilismy, ze 100km zasięgu to koniec, i sie mylilismy, 9 lat temu mówilismy, ze 120km zasiegu, ze to koniec, i sie myliliśmy....a dzisiaj znowu mówimy, ze 500-600km to koniec, i tym razem na pewno sie nie mylimy!!!!

Już dzisiaj są dostepne auta akceptujące ładowanie mocą 350KW. Nie zadne science fiction, obiecanki.

A i pewnie nawet o tym nie wiedzieliscie. Pamietacie, jak ktoś tam kiedyś rzucił pomysł, żeby po prostu wymieniac akumulatory? Pukaliscie sie w czoło? W chinach NIO ma już 1500 punktów wymiany akumulatora (i chyba kilkadziesiat w europie na razie). Zajmuje to dziś 5 minut, a ma zajmować 3 docelowo. Tyle, co tankowanie. Nie science fiction. Już dzisiaj.

ale nie, nic sie nie da, nic nie będzie

Wiecie jak się sprawuje dostawczak UPS przy 35stopniach? kurier miał dosyć, zaczął jeździć jak zwykłym spalinowym, po trzech dniach jak 3 razy z rzędu musieli go ściągać z rejonu dostał z powrotem diesla. EV stoi na bazie i nikt go nie chce.
    dostawczak z jaką baterią na jakim rejonie?
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 18-08-2023 o 12:36
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

dostawczak z jaką baterią na jakim rejonie?
    Wałbrzych i okolice. Co ma tu rejon do rzeczy? Diesel daje radę. pewnie tankowany co 3-4 dni. A elektryczny mercedes sprinter nie. teoretycznie na 170km ma zasięg (co już jest śmieszne), a z tego co mówił kurier to na styk wystarczało na 120-130km, żeby wrócić do bazy. i nie ma publicznych ładowarek, żeby się doładować. więc wystarczyło pojeździć nieco dynamiczniej, zacząć używać klimy i podobno baterii starczało na ok.80-100km.

- - - Updated - - -

a dzisiaj znowu mówimy, ze 500-600km to koniec, i tym razem na pewno sie nie mylimy!!!!

Już dzisiaj są dostepne auta akceptujące ładowanie mocą 350KW. Nie zadne science fiction, obiecanki.
    Na pewno chcesz wrócić do dyskusji o zasiągu i czasie ładowania? Coś uciekłaś z tematu czasu podróży ID.3 58kWh Amsterdam - Warszawa.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Wałbrzych i okolice. Co ma tu rejon do rzeczy? Diesel daje radę. pewnie tankowany co 3-4 dni. A elektryczny mercedes sprinter nie. teoretycznie na 170km ma zasięg (co już jest śmieszne), a z tego co mówił kurier to na styk wystarczało na 120-130km, żeby wrócić do bazy. i nie ma publicznych ładowarek, żeby się doładować. więc wystarczyło pojeździć nieco dynamiczniej, zacząć używać klimy i podobno baterii starczało na ok.80-100km.
    no taka róznica, ze ten sam dostawczak, w innym rejonie, by sobie poradził więcej, niż wystarczająco. 100km trasy jak na kurierke to jest bardzo dużo.

Na pewno chcesz wrócić do dyskusji o zasiągu i czasie ładowania? Coś uciekłaś z tematu czasu podróży ID.3 58kWh Amsterdam - Warszawa.
    a, ze jakims cudem z dodatkowych 3 godzin ładowania na trasie 1200km, zrobiłeś wzrost czasu podróży o 100%? Już pomiajac niezłą fantazje, to co to ma do rzeczy?

Parametry baterii rosną, i rosną, i rosną, od lat, a wy co roku, twierdzicie, ze to koniec. Serio zerio refleksji?
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

no taka róznica, ze ten sam dostawczak, w innym rejonie, by sobie poradził więcej, niż wystarczająco. 100km trasy jak na kurierke to jest bardzo dużo.
    To się nazywa funkcjonalność. czy znowu będziesz udowadniał, że jest to zastosowanie niezgodne z przeznaczeniem? tj. zrobienie 120km trasy w ciągu dnia. Serio? A chwilę później coś pier...isz o 500-600km zasięgu.

a, ze jakims cudem z dodatkowych 3 godzin ładowania na trasie 1200km, zrobiłeś wzrost czasu podróży o 100%? Już pomiajac niezłą fantazje, to co to ma do rzeczy?

Parametry baterii rosną, i rosną, i rosną, od lat, a wy co roku, twierdzicie, ze to koniec. Serio zerio refleksji?
    a takim cudem, że znowu manipulujesz cyferkami. wykazałem ci różnicę o ~50% przy podróży id3 58kWh (przypomnę sam wybrałeś) i spalinówką. mam powtórzyć? 100% wyszło przy Leafie 24kWh.
    może i parametry baterii rosną, ale jeszcze muszą dużo urosnąć, żeby wykazać wyższość nad ICE. Ja poczekam, aż zostanie to wyprodukowane i przetestowane.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 18-08-2023 o 13:16