Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Cena wydaje się być niska, do tego Ti

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Zanudzi się to JTD przy takich przebiegach...

- - - Updated - - -

I tak od zadniej strony pytanie - a ile chcesz wydać?
    Może tak nie zanudzi, w końcu z takiej mocy to i ja chętnie będę korzystał tym bardziej że chciałbym podnieść parametry silnika...
    Ile chce wydać...30-35 tys w przypadku czegoś naprawdę fajnego może i więcej.
    Polatałem po komisach i luksus nie jest...wszystko ma na blacie 180 tys. Auta nie dość, że zmęczone to jeszcze ceny podejrzane...w Polsce za 35 to już mogę kupić 2009 rok gdzie w niemieckich ogłoszeniach mogę pomarzyć...już raz w Polsce pokusiłem się o oszczędność i do dzisiaj czkawką mi się to odbija...
    Bardziej już niż na roczniku zależy mi na stanie...zakładając, że auto ma 245 tys i wyjdzie mnie 25 tys to mam jeszcze zapas na ewentualne naprawy...jedna przewaga, że auto jest na maxa dopasione...

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Cholera! A już myślałem, że trafiłem na okazje.. Czemu na każdym kroku jest jakaś mina?
    No takie życie .. BTW. Znajomy kupując 159 też trafił na dość popularną minę.. czyli na liczniku przebieg ponad 150 tyś km.. a po podpięciu do komputera prawie 240 tyś..

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 159 2,4 JTDm+ SW Exclusive

Domyślnie

Witam kolegów,
    Przymierzam się do zakupu AR 159, przeczytałem chyba wszystkie tematy dotyczące kupna jednak jest kilka rzeczy które jeszcze nie są dla mnie jasne i tutaj prosiłbym o pomoc.
    Jak jednoznacznie rozgraniczyć czy samochód był po FL czy przed? Czy srebrne obramówki wewnątrz zegarów są zawsze miarodajne?
    Czy jest szansa na forum uzyskać jakieś dokładniejsze info o Alfie po numerze VIN, samochód sprowadzany - czy lepiej skupić się na dokładnych oględzinach.
    Jak oceniacie wygodę jazdy w fotelach AR 159 skóra i welur? Szczególnie chodzi mi o trzymania boczne, czy jest jakaś różnica bo wyglądają na takie same jedynie obszyte innym materiałem.
    I na koniec pytanie techniczne, czy ograniczeniem tego silnika przy modyfikacjach jest sprzęgło? Wyczytałem, że więcej jak 380-390 niutków nie wytrzyma dwumas... W takim razie wypadałoby zrobić chipa i nie rozglądać się za większą turbiną itp. ?

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał Matras Zobacz post
    Witam kolegów,
    Przymierzam się do zakupu AR 159, przeczytałem chyba wszystkie tematy dotyczące kupna jednak jest kilka rzeczy które jeszcze nie są dla mnie jasne i tutaj prosiłbym o pomoc.
    Jak jednoznacznie rozgraniczyć czy samochód był po FL czy przed? Czy srebrne obramówki wewnątrz zegarów są zawsze miarodajne?
    Czy jest szansa na forum uzyskać jakieś dokładniejsze info o Alfie po numerze VIN, samochód sprowadzany - czy lepiej skupić się na dokładnych oględzinach.
    Jak oceniacie wygodę jazdy w fotelach AR 159 skóra i welur? Szczególnie chodzi mi o trzymania boczne, czy jest jakaś różnica bo wyglądają na takie same jedynie obszyte innym materiałem.
    I na koniec pytanie techniczne, czy ograniczeniem tego silnika przy modyfikacjach jest sprzęgło? Wyczytałem, że więcej jak 380-390 niutków nie wytrzyma dwumas... W takim razie wypadałoby zrobić chipa i nie rozglądać się za większą turbiną itp. ?
    Co do chipa to Ci nie pomogę,jeśli chodzi o fotele.. ja mam tkaninę,ale rozglądam się za skórą,bo czarna tkanina jak w mojej Belli jest strasznie ciężka do utrzymania w czystości,ciągle czymś "obłazi",ale co do trzymania bocznego..nie wiem jak nie którzy.. bynajmniej ja nie narzekam

Użytkownik Ogier Avatar stefek
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Na Alfatexie, czyli takiej jakby alcantarze trzymanie boczne jest moim zdaniem bez zarzutu, trzyma fajnie

Z tego co wiem, to w 159 po liftingu inaczej wygląda panel klimatyzacji, ma dookoła pokręteł strzałki (zimno/cieplo) i chyba przycisk wyłączenia zupełnego klimy, w starszych nie ma strzałek i wyłącznika.

Są na forum specjaliści, którzy w specjalnym temacie pomagają wyszukać czegokolwiek po vin, niekiedy można się sporo dowiedzieć o historii auta. Poszukaj w tym dziale, o 159.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Panowie, jakiś czas temu pisałem tutaj o tym, że chcę kupić Brerę. Kierowałem się wtedy sercem. Poszedłem jednak po rozum do głowy i kierując się sercem i rozumem zdecydowałem, że kupię 159. Nie interesuje mnie wersja SW. Sedan pasuje do mnie bardziej. Na kupno mam 40tys. Czy za taką cenę dostanę wersję Ti?

Co sądzicie o tym modelu: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-0...C30908368.html ?
    jak koledzy zauwazyli zderzak od brery i na tyle tez cos oznaczenia mi nie pasuja.Ci handlarze maja co jakis czas 9 ale z tego co pamietam to zawsze cos takie nijakie.

- - - Updated - - -

Witam kolegów,
    na tkaninie czy alfatexie masz o wiele lepsze trzymanie w fotelu-wiem bo siedzialem ale jezeli chodzi o wyglad to dla mnie tylko skora pozatym tez jest OK chociaz troche bardziej slisko ale trzymanie boczne jest OK.Ja bym bral tylko skore.Sprzeglo i dwumas wytrzymuja tak do 400 Nm ale oczywiscie czesciej po chipsach padaja ludziom sprzegla i dwumasowki dlatego ja nic nie mam zamiaru robic a 150 KM mi w zupelnosci wystarcza.Jeszcze nikt tu nie zakladal wiekszej turbiny.Przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo.Jezeli chodzi o FL to masz inne podswietlanie zegarow-biale,inne cyferblaty,inny panel klimy,inne kolory kokpitu-grafitowy lub czarny,inaczej przeszyte fotele,logo w klapie bagaznika gdy nacisniesz otwiera bagaznik(brak guzika na podsufitce).Wiecej nie pamietam tzn.w tej chwili nie przychodzi mi do glowy.Musialbym patrzec na przedlifta i FL i na biezaco wypisywac .Ogolnie roznia sie tylko wnetrzem i tym ze FL jest nieco lzejszy niz przedlift chyba ok.50 kg.Aha jeszcze zmienily sie wahacze gorne-inna srednica sworznia i weszly nowe zaciski hamulcow-male szare brembo

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

A czy jest w ogóle szansa za zakupienie wersji Ti sedana do 10 tys Euro? (42-43 tys zł) ? Jeżeli nie to, zadowolę się porządną wersją po lifcie z silnikiem 2,0 jtdm 170 KM (o ile jest możliwe zdobycie takiej za te pieniądze).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

mysle ze bedzie ciezko ale jakas tam szansa jest z pierwszego rocznika produkcji.Nie pamietam od kiedy szly Ti ale cos 2007/08 tyle ze te wersje w miare pewne powinny kosztowac cos ok. 50 tysiakow

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    jak koledzy zauwazyli zderzak od brery i na tyle tez cos oznaczenia mi nie pasuja.Ci handlarze maja co jakis czas 9 ale z tego co pamietam to zawsze cos takie nijakie.

- - - Updated - - -

na tkaninie czy alfatexie masz o wiele lepsze trzymanie w fotelu-wiem bo siedzialem ale jezeli chodzi o wyglad to dla mnie tylko skora pozatym tez jest OK chociaz troche bardziej slisko ale trzymanie boczne jest OK.Ja bym bral tylko skore.Sprzeglo i dwumas wytrzymuja tak do 400 Nm ale oczywiscie czesciej po chipsach padaja ludziom sprzegla i dwumasowki dlatego ja nic nie mam zamiaru robic a 150 KM mi w zupelnosci wystarcza.Jeszcze nikt tu nie zakladal wiekszej turbiny.Przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo.Jezeli chodzi o FL to masz inne podswietlanie zegarow-biale,inne cyferblaty,inny panel klimy,inne kolory kokpitu-grafitowy lub czarny,inaczej przeszyte fotele,logo w klapie bagaznika gdy nacisniesz otwiera bagaznik(brak guzika na podsufitce).Wiecej nie pamietam tzn.w tej chwili nie przychodzi mi do glowy.Musialbym patrzec na przedlifta i FL i na biezaco wypisywac .Ogolnie roznia sie tylko wnetrzem i tym ze FL jest nieco lzejszy niz przedlift chyba ok.50 kg.Aha jeszcze zmienily sie wahacze gorne-inna srednica sworznia i weszly nowe zaciski hamulcow-male szare brembo

Skóra jest sliska? Glupoty opowiadasz. Ja jak chce siegnac po portfel do tylnej kieszeni nie moge sie przesunac.