Strona 46 z 94 PierwszyPierwszy ... 363738394041424344454647484950515253545556 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 936

Temat: usunięcie klap wirowych - wady i zalety

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16V 150KM SPORTWAGON

Domyślnie

Witam alfacholikow
    Posiadam alfe 159 16v jtdm 150hp 2008r czy ja tez mam te ustrojstwo klapi I plastikowy kolektor
    Ostatnio edytowane przez Bartosz 31 ; 11-11-2016 o 11:02 Powód: Brak opisu

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

2008 r. - tak.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lędziny
    Auto
    AR 159 2,4 Q-tronic

Domyślnie

A w 2,4 2007?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał DaKaSC Zobacz post
    A w 2,4 2007?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    ileż razy można w każdym wątku odpowiadać na te same pytania. w dodatku wszystko widać po zdemontowaniu osłony na silniku.
    plastikowy kolektor z urywającymi się klapami tylko w 1.9JTDM16V po lifcie. 2.4 niezależnie od rocznika mają alu kolektor, który za to cierpi na te same problemy co alu z 1.9 z przed liftu, czyli rozszczelnia się na ośkach klap, spada listwa itp, ale nic groznego (choc i tak klapy się usuwa i czyści kolektor, bo warto)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16V 150KM SPORTWAGON

Domyślnie

Ale tragedia w odpisaniu ci nie? Jestem nowy I nie wiem gdzie szukac ale tobie epsonix wszystko jest jasne ILE RAZY MOZNA PISAC wystarczy nie opisywac I masz.problem z glowy.

nastukane z Honor 8

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

sorki za OT, ale musze odpowiedziec.

chodzi o cos innego. zawsze chetnie pomagam jak wiem, tylko tu przy okazji odpowiedzi zwrocilem uwage (moze troche szorstko?) ze to pytanie z listy zadawanych w kolko na forum. na forum mamy duzo powtorzen, watki rabia sie zbyt dlugie, i potem ciezko w nich znalesc bardziej zaawansowane informacje, bo mimo ze gdzies takie sa, to gina w natloku pierdulek, powtarzanych pytan, czy np pytan o rzeczy ktore sa po prostu wyjasnione w instrukcji.

ps. szuka sie najlepiej googlem po forum, bo forumowa wyszukiwarka nie jest najlepsza.

zakończmy ta poboczna dyskusje, bo nie ma co bardziej zasmiecac watku
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 12-11-2016 o 00:40

Użytkownik Świeżak Avatar vego77
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 16v

Domyślnie

Panowie,
    usunąłem w końcu klapy u swojego mechanika podczas wymiany rozrządu, skasował za to 250 zł. Otwory po klapach nagwintowane i wkręcony śruby. Jest to najlepiej wydane 250 zł w moim życiu. Na szczęście klapy były wszystkie Podejrzewam że uszczelnienia klap już padły ponieważ po zabiegu alfa dużo lepiej reaguję na gaz na niskich obrotach. Zabieg wykonany w centrum Warszawy, mogę dać kontakt jak ktoś potrzebuję

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Mam 1.9 JDTm 16v z plastikowym kolektorem i również zdecydowałem się na usunięcie klap. W poprzedniej 159 profilaktycznie wymieniłem kolektor, ale to droższe i jedynie tymczasowe rozwiązanie. Profesjonale usunięcie klap rozwiązuje problem raz na zawsze i jest zdecydowanie tańsze. W moim przypadku trudno mi podać koszt, bo robiłem to w ramach pakietu startowego (wymieniany był m in rozrząd). Samo zaspawanie otworów w aluminiowe części kolektora kosztowało chyba 100 zł.

Efekt? Dół jest jakby trochę lepszy, ale to może być subiektywne odczucie. Na pewno za to nic się nie pogorszyło, a silnik jest przynajmniej zabezpieczony przed poważną awarią.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał Bartosz 31 Zobacz post
    Ale tragedia w odpisaniu ci nie? Jestem nowy I nie wiem gdzie szukac ale tobie epsonix wszystko jest jasne ILE RAZY MOZNA PISAC wystarczy nie opisywac I masz.problem z glowy.

nastukane z Honor 8

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    sorki za OT, ale musze odpowiedziec.

chodzi o cos innego. zawsze chetnie pomagam jak wiem, tylko tu przy okazji odpowiedzi zwrocilem uwage (moze troche szorstko?) ze to pytanie z listy zadawanych w kolko na forum. na forum mamy duzo powtorzen, watki rabia sie zbyt dlugie, i potem ciezko w nich znalesc bardziej zaawansowane informacje, bo mimo ze gdzies takie sa, to gina w natloku pierdulek, powtarzanych pytan, czy np pytan o rzeczy ktore sa po prostu wyjasnione w instrukcji.

ps. szuka sie najlepiej googlem po forum, bo forumowa wyszukiwarka nie jest najlepsza.

zakończmy ta poboczna dyskusje, bo nie ma co bardziej zasmiecac watku

Obaj macie rację.

Osobiście uważam, że temat klap zasługuje na pojedynczy artykuł na forum, bez możliwości postowania. Taki artykuł można by wtedy podwiesić w działach ogólne, 159, 147...

Co myślicie?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Nawet i bym mógł coś napisać i cyknąć kilka fotek bo akurat leży w garażu rozebrany na czynniki pierwsze kolektor z 2.4 ale jak pokazuje praktyka nie ma to zbytniego sensu bo i tak w kolko pojawiają się te same tematy i pytania.