Witam alfacholikow
Posiadam alfe 159 16v jtdm 150hp 2008r czy ja tez mam te ustrojstwo klapi I plastikowy kolektor
Witam alfacholikow
Posiadam alfe 159 16v jtdm 150hp 2008r czy ja tez mam te ustrojstwo klapi I plastikowy kolektor
Ostatnio edytowane przez Bartosz 31 ; 11-11-2016 o 11:02 Powód: Brak opisu
2008 r. - tak.
A w 2,4 2007?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ileż razy można w każdym wątku odpowiadać na te same pytania. w dodatku wszystko widać po zdemontowaniu osłony na silniku.
plastikowy kolektor z urywającymi się klapami tylko w 1.9JTDM16V po lifcie. 2.4 niezależnie od rocznika mają alu kolektor, który za to cierpi na te same problemy co alu z 1.9 z przed liftu, czyli rozszczelnia się na ośkach klap, spada listwa itp, ale nic groznego (choc i tak klapy się usuwa i czyści kolektor, bo warto)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Ale tragedia w odpisaniu ci nie? Jestem nowy I nie wiem gdzie szukac ale tobie epsonix wszystko jest jasne ILE RAZY MOZNA PISAC wystarczy nie opisywac I masz.problem z glowy.
nastukane z Honor 8
sorki za OT, ale musze odpowiedziec.
chodzi o cos innego. zawsze chetnie pomagam jak wiem, tylko tu przy okazji odpowiedzi zwrocilem uwage (moze troche szorstko?) ze to pytanie z listy zadawanych w kolko na forum. na forum mamy duzo powtorzen, watki rabia sie zbyt dlugie, i potem ciezko w nich znalesc bardziej zaawansowane informacje, bo mimo ze gdzies takie sa, to gina w natloku pierdulek, powtarzanych pytan, czy np pytan o rzeczy ktore sa po prostu wyjasnione w instrukcji.
ps. szuka sie najlepiej googlem po forum, bo forumowa wyszukiwarka nie jest najlepsza.
zakończmy ta poboczna dyskusje, bo nie ma co bardziej zasmiecac watku
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 12-11-2016 o 00:40
Panowie,
usunąłem w końcu klapy u swojego mechanika podczas wymiany rozrządu, skasował za to 250 zł. Otwory po klapach nagwintowane i wkręcony śruby. Jest to najlepiej wydane 250 zł w moim życiu. Na szczęście klapy były wszystkiePodejrzewam że uszczelnienia klap już padły ponieważ po zabiegu alfa dużo lepiej reaguję na gaz na niskich obrotach. Zabieg wykonany w centrum Warszawy, mogę dać kontakt jak ktoś potrzebuję
Mam 1.9 JDTm 16v z plastikowym kolektorem i również zdecydowałem się na usunięcie klap. W poprzedniej 159 profilaktycznie wymieniłem kolektor, ale to droższe i jedynie tymczasowe rozwiązanie. Profesjonale usunięcie klap rozwiązuje problem raz na zawsze i jest zdecydowanie tańsze. W moim przypadku trudno mi podać koszt, bo robiłem to w ramach pakietu startowego (wymieniany był m in rozrząd). Samo zaspawanie otworów w aluminiowe części kolektora kosztowało chyba 100 zł.
Efekt? Dół jest jakby trochę lepszy, ale to może być subiektywne odczucie. Na pewno za to nic się nie pogorszyło, a silnik jest przynajmniej zabezpieczony przed poważną awarią.
Nawet i bym mógł coś napisać i cyknąć kilka fotek bo akurat leży w garażu rozebrany na czynniki pierwsze kolektor z 2.4 ale jak pokazuje praktyka nie ma to zbytniego sensu bo i tak w kolko pojawiają się te same tematy i pytania.