@mattom czym próbowałeś? alfaobd czy czymś innym i jakiego kabelka używałeś?
@mattom czym próbowałeś? alfaobd czy czymś innym i jakiego kabelka używałeś?
Ostatnio edytowane przez cytryn ; 10-10-2013 o 20:35
--
Elektronika samochodowa: dorabianie kluczy z immobilizerem, czyszczenie sterowników, adaptacje itp.
Jutro poszukam tematu, gdzie były zapewnienia, że kluczyk się zaprogramuje.
AlfaOBD kabel kkl z przełącznikiem lini
147 powodów do zadowolenia
W skrócie. Jeśli w pilocie jest oddzielny transponder to da się zaprogramować używkę. Jeśli transponder jest zintegrowany z układem pilota, to się nie da. Układ jednorazowo dopisuje się do samochodu i bez jego wymiany na "czysty" nie da się zaprogramować klucza w innym samochodzie. A to jaki jest rodzaj transpondera zależy od rocznika samochodu.
Ostatnio edytowane przez cytryn ; 11-10-2013 o 08:43
--
Elektronika samochodowa: dorabianie kluczy z immobilizerem, czyszczenie sterowników, adaptacje itp.
Jak to wkońcu jest z programowaniem pilota?
Zakupiłem alfę 156 fl z 2004r. z niedziałającym pilotem centralnego zamka. Z kluczyka, po przekręceniu od strony pasażera otwierają się i zamykają drzwi wraz z klapą ale pilot jest nie sprawny.
Posiadam oryginalny pilot z dwoma przysikami oraz drugi kluczyk bez przycisków, do tego mam kartę kodową.
Jak i czym zaprogramować pilot by centralny działał jak trzeba, dodam, że bateria w pilocie została wymieniona na nową a pilot dalej jest niesprawny.
Posiadam kabel KKL z MES i FES, kabel ELM i kabel do chip tuningu z programem MPPS. Który kolwiek kabel będzie przydatny w programowaniu?
Dobrze by było aby ktoś jasno opisał całą procedurę programowania jeśli to jest możliwe w moim przypadku.
Zobacz czy w kluczyku w plasticzku gdzie wchodzi bateria jest taka metalowa obejme z odnogami. Ja jej nie mam na drugim pilocie i też sie zastanawiałem dlaczego to ustrojstwo nie działa...
Ewentualnie możesz sprawdzić testerem / oscyloskopem jak masz dostęp czy wysyła sygnał.
Chciałbym potwierdzić, że bez problemu da się dopisać używany pilot "z allegro" do centralki.
Potrzebny jest examiner, z reguły będzie to kosztowało ok. 100zł w jakimś serwisie.
AlfaOBD również ma procedurę programowania pilotów jednak u mnie nie chciała się uruchomić - wyskakiwał jakiś błąd.
Do tego konieczny jest również kod, który można za darmo dostać z ASO (to nie jest ten sam kod co na karcie kodowej do programowania kluczy).
Dodam, że pilota dopisałem do Alfy 156 FL z 2005r.
Jeśli ktoś zna magika, który potrafi dorobić kluczyk z immo to bardzo proszę o namiary![]()