Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Temat: Wysokie spalanie 1.9 120km 8v

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

hmmm 15,5 l to zdecydowanie za dużo. Ja mam tez model z tym silnikiem. Kupiłem 2 tygodnie temu. W zeszły poniedziałek załałem pełny bak. Do tej pory przejechałem jakieś 340km i zostało mi 5/8 baku wg wskaźnika. Trasa mniej wiecej 50/50 zależy jaka pora. Poki co komputer pokazuje mi od 6,8 do 7l/100. Jeżdzę bez wiekszych szaleństw, czasem mocniej wdepnę gaz. Jak mi się skończy paliwko obliczę i podam tu moje spalanie.

Użytkownik Świeżak Avatar Kwiatu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm 8V

Domyślnie

Pisałem wcześniej że zajmę się autkiem i sprawdzę czemu dużo pali. Na razie wymieniłem filtr powietrza, przedmuchałem auto i wrzuciłem logi do sprawdzenia na forum. Po resecie kompa w trakcie jazdy po mieście spalanie było na poziomie 7,5l-8l czyli super. Zobaczymy co jeszcze powiedzą logi.

Małe pytanie OT
    Czy jest jakiś sposób by komputer alfy w trakcie gdy auto stoi na biegu jałowym zmieniał średnie zużycie na litr na godzinę? Bo świeżo po resecie spalanie wzrasta co minuta, dając tym samym po uplywie 10 min. spalanie na poziomie 9l/100km.
    Ostatnio edytowane przez Kwiatu ; 07-10-2013 o 20:29

Użytkownik Świeżak Avatar ganisz
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 120 km 2008. r

Domyślnie

Problem rozwiązany! "Wysokiemu spalaniu" winny był......czujnik abs(sic!). A tak na prawdę nie wysokiemu spalani a źle sczytywanym km. Ale po kolei. W samochodzie miałem świecącą się kontrolkę abs i asr. Po podłączeniu do kompa wyszedł błąd " Left Rear Wheel Speed Sensor Circuit". Stwierdziłem, że poczekam do końca miesiąca i dopiero wymienię czujkę. W tym samym czasie zauważyłem zwiększone spalanie ale jakoś nie łączyłem tych dwóch rzeczy ze sobą. Dzisiaj po przejechaniu dobrze znanej mi trasy licznik wskazywał 25 km. Jeżdżę nią od dość dawna i zawsze owa droga miała 50km a nie 25km. Po powrocie do domu sprawdziłem na google maps czy aby na pewno się nie mylę. Jakież było moje zdziwnienie, gdy okazało się że licznik pokazywał trasę dokładnie o połowę krótszą niż jest ona w rzeczywistości ( co do 0,1 km ). Zatem samochód wcale nie palił więcej tylko wskazywał, że zrobiłem mniej km z powodu wadliwego czujnika. Nie mam pojęcia jak on działa ale z tego wynika, że do prawidłowego pomiaru przebiegu musi być on sprawny. Przy okazji wizyty u znajomego mechanika ( wymiana amortyzatorów przednich) przeczyszczony został czujnik doładowania, który był dosłownie cały oblepiony kleistym brudem. Ewidentnie od nowości nikt go nie ruszał od nowości.