Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Temat: odstająca zaślepka poduszki pasażera

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kinol156 Zobacz post
    wiem ze bylo pisane dlatego odgrzebalem stary temat ale nie widze w nim twojego opisu naprawy, czy moglbys mi opisac jak to zrobiles? z gory wielkie dzieki.
    Więc tak. Zaślepka jest mocowana na dwóch kołkach, które przy szarpnięciu się zrywają i trzeba założyć nowe. Kołki w ASO kosztowały jakieś 3 lata temu około 10 zł za 2 sztuki. Może być jedynie problem z ich dostępnością bo salony dostają je w większych opakowaniach (np 10 szt) i jeśli nie mają na stanie to musisz zamawiać całe opakowanie lub szukać gdzie w innym salonie. Można zdjąć tą zaślepkę nie urywając kołków ale musisz to robić bardzo ostrożnie i zdejmować ją przez dojście od strony schowka. Demontujesz schowek (najpierw odblokuj ograniczniki zamknięcia schowka poprzez wyjęcie ich z jego ścianek) i masz wtedy ładny dostęp do zaślepki i kołków od spodu. Kołki wciskasz do góry i zaślepkę masz na zewnątrz. Ja ją prostowałem ogrzewając opalarką (temp 250-300 stopni) a potem chłodziłem mokrą szmatką, żeby plastik się znów nie odkształcił. Zakładając najpierw przymierz bez kołków, żebyś nie musiał jej ponownie demontować. Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

dlatego chcialem domontowac na srodku ta spinke samowylamujaca tylko nie wiem jak wyglada t azaslepka na odwrocie a nie bede swojej demontowal tylko po to zeby to obadac, poszukam na allegro moze bede jakies fotki ale watpie zeby ktos robil zdjecia zaslepki z drugiej strony
    Spinki nie "dokombinujesz", bo jak kol. Belfer słusznie zauważył, nie będziesz miał jej gdzie zamocować.
    Co więcej są to spinki jednorazowe, tzn, że jeśli otworzysz zaślepkę, to czeka Cię zakup nowych (cena za sztukę to coś ponad 10zł i dostępne w zasadzie tylko w ASO i czasem tylko na zamówienie ).
    Trzeba wziąć też pod uwagę to, że jeśli zamontowałbyś trzecią spinkę to trzeba by się zastanowić co stanie się w momencie wypadku - jak ta zaślepka zachowa się przy wystrzale poduszki? Przecież to wszystko jest tak obliczone by pasażerowi ratowało życie, a nie uszkadzało go.
    Zaślepka ta ma dwie spinki po bokach na dole, a od góry mocowana jest za pomocą taśmy, dzięki czemu działa jak klapka otwierana do góry, przy czym taśma robi za zawias.
    Jedyne co mogę Ci doradzić by rozwiązać ten problem (szkoda, że nie wkleiłeś zdjęcia - byłoby łatwiej), to w miejscu gdzie najbardziej odstaje wspomóc się silikonem sanitarnym. Czyli trzeba kupić nowe spinki, otworzyć zaślepkę, zamocować spinki, a dodatkowo miejsce w którym zaślepka odstaje posmarować silikonem sanitarnym, po czym zamontować zaślepkę, a w miejscu gdzie odstawała docisnąć na czas schnięcia silikonu.
    Cytat Napisał Belfer27
    Kołki w ASO kosztowały jakieś 3 lata temu około 10 zł za 2 sztuki. Może być jedynie problem z ich dostępnością bo salony dostają je w większych opakowaniach (np 10 szt) i jeśli nie mają na stanie to musisz zamawiać całe opakowanie lub szukać gdzie w innym salonie.
    Ostatnio kupowałem w jesieni zeszłego roku w ASO pod Nowym Sączem, płaciłem wówczas około 12zł/szt, przy czym nie było ich od ręki, ale można było zamówić dowolną ilość.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 27-08-2010 o 15:13

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie dzieki za odpowiedzi

ale z tym silikonem to chyba bedzie jeszcze gorzej przy wystrzale niz w przypadku dolozenia trzeciej spinki na srodku, postaram sie zrobic fotke i ja wkleic.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Ostatnio kupowałem w jesieni zeszłego roku w ASO pod Nowym Sączem, płaciłem wówczas około 12zł/szt, przy czym nie było ich od ręki, ale można było zamówić dowolną ilość.
    Pozdrawiam.
    - Rafał[/QUOTE]

Ci to mają na nas zarobek... Przez 3 lata inflacja wyniosła około 10-11% a oni cenę o 200% w górę!

---------- Post dodany o godzinie 18:18 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:15 ----------

ale z tym silikonem to chyba bedzie jeszcze gorzej przy wystrzale niz w przypadku dolozenia trzeciej spinki na srodku, postaram sie zrobic fotke i ja wkleic.
    Ale po co ta 3 spinka!? Na dwóch ma się to trzymać i tyle. Jeśli dobrze ją podgrzejesz i wyprostujesz to nie ma siły, żeby nie leżało ładnie. U mnie przez 2 lata nie odkształciło się wcale a jak, chcesz zapytać, jak wygląda teraz to pisz do kolegi lenny z naszego forum z KRK bo kupił ode mnie 156 prawie rok temu...

Mieszka w
    Czechowice
    Auto

Domyślnie ok masz racje

widzialem dechy na allegro z rozebrana zaslepka i teraz wiem ze to faktycznie kolki a nie spinki, myslalem ze te spinki to cos w rodzaju takiego plaskiego wasa wsuwanego w zaslepke i zahaczajacego o profil deski.

zrobilem rysunek przepraszam ze prymitywny, to "przekroj boczny" a na czerwono spinka o ktorej myslalem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Parokrotnie miałem w rękach tą zaślepkę, ale chyba mam zbyt ograniczoną wyobraźnię, żeby móc zrozumieć o co chodzi z tym rysunkiem...
    Ta czerwona kreska to ta III spinka?
    Spróbuj zrobić tak jak poleca kol. Belfer27, myślę, że to faktycznie powinno rozwiązać problem, ale pamiętaj by nie przytopić tworzywa.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Czechowice
    Auto

Domyślnie he he

rysunek to deska i zaslepka poduszki widziana z boku w przekroju, a to czerwone to tak jak myslisz ta trzecia spinka zahaczajaca o deske i zapobiegajaca odstawaniu zaslepki na srodku u dolu

kusi mnie to podgrzanie i uksztaltowanie na goraco ale tez mam obawy zeby nie zdeformowac tej zaslepki jeszcze bardziej albo nie zrobic jakiejs skazy na fakturze materialu, bo pokrycie deski mam juz takie miekkie i faktura jakby ekoskora anie takie jak gruboziarnisty papier scierny jak to bylo we wczesniejszych wersjach, i daltego obawiam sie czy nie jest on za delikatny.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Ale to trzeba grzać od spodu a nie z zewnątrz.

Mieszka w
    Czechowice
    Auto

Domyślnie :)

a myslales ze ja chce grzac zewnetrzna widoczna strone? nie na ma sie rozumiec ze trza grzac od tylu ale wiesz jak to jest pojdzie pekniecie i koniec
    nie no musze jednak zaryzykowac mam dobra opalarke metabo z ustawianiem temp. tylko jakbys mogl mi opisac ktore sruby i mocowania schowka mam odkrecic zeby metoda byla jak najmniej inwazyjna i zebym nic nie ulamal
    przepraszam ze tak was mecze ale lepiej wiedziec jezeli mieliscie juz z tym doswiadczenia.

jakby ktos mial problemy ze swierszczami w konsoli srodkowej to chetnie sie podziele bo ostatnio Alfine wyleczylem z tych przypadlosci

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Ja tam nie kombinowałem dałem mała kropelkę kleju potrzymałem palcem i już tak 3 rok ładnie wygląda
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest