Strona 5 z 32 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 315

Temat: Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

W maju w ASO zajrzeli mi pod silnik od dołu i poprawili mocowanie jakiś osłon termicznych. Od tego czasu "dziwny dzwiek" się u mnie już nie powtórzył. Ostatnie tygodnie były całkiem zimne. O ile pamiętam wcześniejsze obiawy, to dzwięk już dawno powienin się pojawić... Zobaczymy w zimie, ale wszystko wakazuje na to że źródłem były owe osłony.
    Pozdr.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,0 ITDM

Domyślnie

A u mnie lato się skończyło - dźwięk powrócił. Teraz tylko wystarczy poczekać do kwietnia.

Użytkownik Świeżak Avatar marcopologne
    Auto
    Alfa Romeo Brera&Stelvio

Domyślnie Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Koledzy,

prosze Was o pomoc w ustaleniu przyczyny dziwnych dzwiekow w mojej AR159 1,9 16V JTDm, q-tronic. Czytalem posty na forum i nie dopasowalem zadnego do moich objawow.

Ogolenie przy ruszaniu, przyspieszaniu, jezdzie ze stala predkoscia w okolicy fotela pasazera slychac gluchy dzwiek ktory wraz z predkoscia sie nasila (jeden z mechanikow okreslil go jako "gruchanie golebia ;)" ). Kiedy pusci sie gaz badz samochod sie toczy na biegu N dzwiek znika. Nie wystepuje on "na zimno" tylko aktywuje sie po przejechaniu kilku kilometrow.
    Bylem z tym problemem w 3 serwisach (w tym 1 ASO) i zaden z nich nie byl pewien jaka jest ich przyczyna. Podejrzenia padaly na: lozysko polosi prawej (choc nie trzesie sie kierownica przy przyspieszaniu), lozysko piasty kola prawego (nie grzeje sie kolo, nie huczy przy skrecaniu), skrzynie biegow (to dla mnie czarna magia). Jednak zaden z mechanikow nie byl tego pewien co sie dzieje, najpierw chcieli wymienic czesci na nowe bez gwarancji ze dzwieki znikna (oznacza to, ze najpierw musialbym zainwestowac 700-1500 PLN "w ciemno"), opcji skrzyni nie wycenialem. Doradzali wiec, zeby jezdzic az objawy sie nasila. Tak sie teraz stalo. Pod linkiem http://www.youtube.com/watch?v=Jvn_2...ature=youtu.be zamiescilem nagranie, moze ktorys z Was moglby mi pomoc w identyfikacji przyczyny halasow.
    Z gory dziekuje za pomoc

M
    Ostatnio edytowane przez marcopologne ; 25-10-2013 o 21:49

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Wrzuć nagranie na jakiś serwer (np Youtube). W ten sposób więcej osób się odezwie.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto
    Alfa Romeo Brera&Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Wrzuć nagranie na jakiś serwer (np Youtube). W ten sposób więcej osób się odezwie.
    http://www.youtube.com/watch?v=Jvn_2...ature=youtu.be

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Ja bym ostawiał na podporę prawej półosi. A próbowałeś testowo przełożyć prawe przednie koło na prawy tył?
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Auto
    Alfa Romeo Brera&Stelvio

Domyślnie

Kolo przekladalem przy okazji wymiany opon - nie bylo roznicy- z tymi halasami jezdze juz z 20k km (od kiedy kupilem auto), teraz sie nasilaja.

Czy podpora polosi prawej to to samo co lozysko polosi dlugiej? (jesli tak to nie za fajnie, w ASO maja tylko caly komplet polosi (lozyska nie wymieniaja), koszt chyba 1500 pln).

Użytkownik Rowerzysta Avatar bonzo111
    Mieszka w
    Leeds UK
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Marco panie ty masz to samo co ja. Tyle ze ja mam ten sam dzwiek jak sie rozpedZe do 80-90km. Ja juz z tym problemem jezdze od lutego. Bylem z tym juz u 4 mechanikow i kazali opony zmienic, lozysko prawe wymienic, lozysko polosi albo polos. Wczoraj bylem u Alfy by sie przyjechali i wrzucili na rampe i sluchali. Powiedzieli ze to skrzynia biegow jest winna i jakies lozysko tam i trzeba zdjac i regenerowac. W moim citi jest duzo firm z lozyskami i kupie lozysko polosi tak jak mi mowil kolega i w weekend wykrecam polos

- - - Updated - - -

Dodam ze zamiana kol i wymiana lozyska kola nie pomaga

Auto
    Alfa Romeo Brera&Stelvio

Domyślnie

W jednym z serwisow (nie ASO) wymonontowali mi polos, wyjeli lozysko i stwierdzili ze wszystko jest z nim ok (podobno nie mialo luzow). Kazali jezdzic az nasila sie objawy. Sprawdze podpowiedz Tomka KRK odnosnie podpory polosi.

Mam nadzieje ze to nie skrzynia biegow...

Daj znac czy wymiana u Ciebie pomogla

Cytat Napisał bonzo111 Zobacz post
    Marco panie ty masz to samo co ja. Tyle ze ja mam ten sam dzwiek jak sie rozpedZe do 80-90km. Ja juz z tym problemem jezdze od lutego. Bylem z tym juz u 4 mechanikow i kazali opony zmienic, lozysko prawe wymienic, lozysko polosi albo polos. Wczoraj bylem u Alfy by sie przyjechali i wrzucili na rampe i sluchali. Powiedzieli ze to skrzynia biegow jest winna i jakies lozysko tam i trzeba zdjac i regenerowac. W moim citi jest duzo firm z lozyskami i kupie lozysko polosi tak jak mi mowil kolega i w weekend wykrecam polos

- - - Updated - - -

Dodam ze zamiana kol i wymiana lozyska kola nie pomaga

Użytkownik Rowerzysta Avatar karp1u
    Mieszka w
    Wroclaw
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V, Distinctive

Domyślnie

Wydaje mi się, ze mam podobne objawy. oczywiście tez byłem w serwisie i niestety tego nie slysza. u mnie nie ma takiego metalicznego pogłosu ale czestotliwosc zmienia się wraz predkoscia. na luzie tego nie slychac (tez mam automat). mam do ciebie pytanie, czy jak stoisz na biegu (hamulce wcisniety) to ten dźwięk tez masz? u mnie jak stoje i dziwk się pojawia to lekko podjezdzam do przodu i dźwięk znika. jak podjade trochę dalej to dźwięk znowu się pojawia. irytuje mnie to strasznie