Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Temat: Katalog felg pasujących na zaciski Brembo: "duże" 2.4, 3.2, "małe" 1.9 polift)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    Kupiłem kiedyś w Tesco chińską pompkę nożną za 11.25 PLN też miała certyfikat TUV. Manometr nie działał jak należy a całość skrzypiała jak stary tapczan.

Co do bezpieczeństwa.

Metal jak każdy inny materiał jest podatny na tak zwane "zmęczenie materiału"

Stosując śruby w których stożek w momencie dokręcenia jest przesunięty w bok względem osi śruby, sprawiamy że w gnieździe tej śruby jedna strona poddawana jest większym naprężeniom niż druga. Fizyki się nie oszuka.

Wyobraź sobie, że jest kilka stanów w USA które zabraniają używania takich gadżetów na drogach publicznych. Bez powodu?

Przypomina mi się historia słynnych samolotów pasażerskich Comet. Miały ładne duże, kwadratowe okna. Kilka lat latały bez żadnej usterki, aż któregoś dnia zaczęły spadać razem z pasażerami na pokładzie, jak muchy po deszczu.

Przyczyna? Zmęczenie materiału - naprężenia wokół krawędzi okien. Tak daję pod rozwagę tym co to czytają.
    ... ale przynajmniej widoki mieli ładne - taka makabryczna analogia
    Ja Ci zadałem konkretne pytanie, na które oczywiście nie odpowiedziałeś. Dodatkowo przytaczasz jakieś tam przykłady z pompką a potem z oknami w samolocie.. Szanuj innych bo to nie ma nic wspólnego z tym o czym ja pisałem. Pokaż taki przypadek, gdzie śruby pływające odkręciły się lub pękły bo "fizyki się nie oszuka".

Śruby o których mowa są też stosowane w sporcie samochodowym i nie zanotowano awarii lub wypadków spowodowanych ich specyfiką. Gdyby było inaczej to Sparco lub OMP nie produkowały by takich "gadżetów". Dodam tylko, że Peugeot i kilka innych marek też ma seryjnie w wielu modelach śruby z podkładką, która jest ruchoma. Wprawdzie jest to nieco inny patent ale też mógł by powodować wypadki.

Jak się tego boisz to nie korzystaj. Tylko nie twórz wokół tego atmosfery zabobonów i jakichś tam teorii bez poparcia.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ja Ci zadałem konkretne pytanie, na które oczywiście nie odpowiedziałeś. Dodatkowo przytaczasz jakieś tam przykłady z pompką a potem z oknami w samolocie.. Szanuj innych bo to nie ma nic wspólnego z tym o czym ja pisałem. Pokaż taki przypadek, gdzie śruby pływające odkręciły się lub pękły bo "fizyki się nie oszuka".

Śruby o których mowa są też stosowane w sporcie samochodowym i nie zanotowano awarii lub wypadków spowodowanych ich specyfiką. Gdyby było inaczej to Sparco lub OMP nie produkowały by takich "gadżetów". Dodam tylko, że Peugeot i kilka innych marek też ma seryjnie w wielu modelach śruby z podkładką, która jest ruchoma. Wprawdzie jest to nieco inny patent ale też mógł by powodować wypadki.

Jak się tego boisz to nie korzystaj. Tylko nie twórz wokół tego atmosfery zabobonów i jakichś tam teorii bez poparcia.
    Jak się tego nie boisz to korzystaj, tylko nie wpieraj innym, że to tak samo bezpieczne, jak normalne śruby.

Widzę kwestia statusu prawnego w USA tych wynalazków Ci umknęła.

Analogii z samolotem też nie zrozumiałeś. Pewnie dopóki nie zaczęły spadać, ci co projektowali w nich duże, kwadratowe okna myśleli podobnie jak Ty.

Da się znaleźć kilka takich przypadków w sieci, gdzie komuś pękło gniazdo takiej śruby. Kiedyś szukałem i mnie to przekonało, że nie warto ryzykować. Obawiam się też, że ci którym to się stało na drodze nie będą mogli się wypowiedzieć xD.

W jakim sporcie są stosowane? W ekipach WRC? W F1? w DTM? Poważnie pytam. Czy może w wiejskich rajdach wkoło kościoła?
    Myślę, że w poważnych wyścigach ekipy stać na felgi dopasowane do piasty.

A gdzie to pytanie które zadałeś w cytowanej przeze mnie wypowiedzi?

Co do TUV jeszcze, jak zamiast śruby w kształcie kulowym, wpieprzysz stożkową a koła się rozpadną, to będzie wina TUV czy niewłaściwej aplikacji? Bo znając życie to i jedna śruba i druga taki certyfikat by miała. Przykład z pompką pokazywał ile warte są te certyfikaty.
    Nie widzę problemu, zeby wysłać taką śrubę do zbadania i zapytać, czy jest bardziej podatna na ścinanie od zwykłej - wyjdzie, że nie. Nic odkrywczego, bo tam badają taką śrubę jak każdą inną. Nikt się nie będzie rozwodził nad tym w co będzie wkręcona i jak materiał który trzyma będzie się zachowywał po kilku latach.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 29-10-2018 o 17:52

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Ty masz wiedzę w temacie bliską zeru ale możesz wypisywać bzdury bo masz taką możliwość z racji dostępu do internetu i anonimowości. Szkoda czasu i klawiatury na takie "dyskusje".
    Klasycznie ktoś, coś i gdzieś oraz porównania z sufitu. Już przykład o stożku i kuli oraz TÜV całkiem obnaża poziom Twojej wiedzy technicznej i odnośnie tej instytucji.
    Proponuję, żeby każdy sobie montował co chce i sugerował się faktami.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 29-10-2018 o 18:56

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Ty masz wiedzę w temacie bliską zeru ale możesz wypisywać bzdury bo masz taką możliwość z racji dostępu do internetu i anonimowości. Szkoda czasu i klawiatury na takie "dyskusje".
    Klasycznie ktoś, coś i gdzieś oraz porównania z sufitu. Już przykład o stożku i kuli oraz TÜV całkiem obnaża poziom Twojej wiedzy technicznej i odnośnie tej instytucji.
    Proponuję, żeby każdy sobie montował co chce i sugerował się faktami.
    Proponuję żeby na forum nie polecać niebezpiecznych rozwiązań.

Pochwal się jaką Ty masz wiedzę i wykształcenie. Chętnie poczytam. Cos mi mowi, ze o badaniu wytrzymalosci materiałow mogles co najwyzej czytać w internecie.

Szkoda czasu na dalszą rozmowę z kimś kto nie ma pojęcia nawet o fizyce na poziomie szkoły średniej.

Ja wiem, ze jak ktoś chce zarobic czy coś sprzedać to "wszystko wolno powiedzieć" ale bez przesady.

Wrzucę jeszcze cytat inzyniera na temat certyfikacji TUV. Ufam ze zrozumiesz. Jesli nie to Ci przetłumaczę.

You can get so called TUV approval in two ways.

1) TUV test your equipment, compare it to relevant standards and certify it as compliant, hopefully leading to a CE mark (although not always relevant or actually allowed depending on the directive). As part of this, the test could as simple as verifying the tensile strength of the bolt of it could be mocking it up on a huge complicated test rig to mimic real life use. Again, which one is important - it is easy to have steel or a certain strength but that doesn’t mean that the use of it is fit for purpose.
    2) You have a factory which is ISO 9001 and you disingenuously use this to say your products are TUV approved.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 29-10-2018 o 19:15

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Zadałem Ci pytanie o konkretne przypadki uszkodzeń wynikłych tylko i wyłącznie z powodu stosowania śrub pływających. Ty oczywiście to zignorowałeś. Więc nie ciągnij tego monologu (bo odpowiadasz tylko na kwestie Tobie korzystne) a to nie dialog.

Nazywasz rozwiązanie aprobowane przez wiele najważniejszych instytucji w świecie motoryzacji za niebezpieczne. Niebezpieczne to jest posiadanie "klapek na oczach" i ignorancja techniczno/mechaniczna.

Tak samo mylisz pojęcia w kwestii TÜV samochodów osobowych. Ten cytat w j. angielskim utwierdza mnie w przekonaniu, że piszesz o czymś innym. Bo to dotyczy produktów nie mających wiele wspólnego bezpośrednio z budową aut i rozwiązaniami technicznymi w nich zawartymi.

Jeśli ktoś miał kiedyś styczność z przeglądami w Niemczech lub Austrii, ten wie, jak restrykcyjnie do tego się tam podchodzi i jakie dokumenty muszą być dołączone do każdej zmiany w konstrukcji samochodu. Akurat ja pracowałem podczas studiów w warsztacie przygotowującym auta do przeglądów i coś na ten temat mogę powiedzieć...

Tutaj idealny przykład na to.
    Kupiłem alfę z Niemiec. Przegląd HU (badanie główne) oraz AU (badanie spalin) przeszła pozytywnie z zastrzeżeniem do zbytnio wystającej rury wydechowej. Musieli ją bardziej schować bo nie przeszło by przeglądu! Natomiast felgi, które tam zamontowano miały rozstaw 5x100. Były podczas przeglądu zamontowane na śrubach pływających. Oczywiście na wszystko było tzw ABE (dopuszczenie do ruchu/użytku) i Gutachten (opinia/ekspertyza) mówiące o tym, że ten model felg może być do tego auta stosowany z użyciem tych śrub.

Tutaj masz taki dokument w języku niemieckim: http://b2b.makwheels.it/SysInf/MAK/D...P-58,1-A02.pdf

Po tabelach zobaczysz, że to felgi z rozstawem 5x100 a mimo to mają dopuszczenie do montażu między innymi w alfach 147/156 i innych autach koncernu FCA, które mają rozstaw 5x98.

Ja temat śrub pływających uznaję za wyczerpany. Komu będzie się chciało, poczyta i wyciągnie wnioski.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 29-10-2018 o 19:35

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

1. juz napisalem. widzialem zdjecia popękanych gniazd srub. Nie bede specjalnie dla Ciebie szukal jeszcze raz.

2. cytat dotyczyl własnie srub plywających. Więcej, wypowiedz padla w temacie w ktorym od auta odpadło koło i zabiło młoda kobietę.

3. napisz w koncu jak tam Twoje wyksztalcenie i skąd czerpiesz "wiedzę"
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 29-10-2018 o 19:41

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

1. juz napisalem. widzialem zdjecia popękanych gniazd srub. Nie bede specjalnie dla Ciebie szukal jeszcze raz.

2. cytat dotyczyl własnie srub plywających. Więcej, wypowiedz padla w temacie w ktorym od auta odpadło koło i zabiło młoda kobietę.

3. napisz w koncu jak tam Twoje wyksztalcenie i skąd czerpiesz "wiedzę"
    ad 1 Ja widziałem wielbłąda w Fiacie Panda...
    Jeśli chcesz być uznany za poważnego rozmówce to rzucaj konkretami a nie wiedzą tajemną i tylko dla wybranych.

ad 2 Skoro taki przypadek miał miejsce i znasz takie konkrety to chyba odbiło się to echem w sieci i zapewne jest gdzieś ślad po tej tragedii. No chyba, że znów tylko Darknet o tym wie?

ad 3 Akurat moje wykształcenie nie ma nic wspólnego z tematem. Wiedzę mam praktyczną popartą teorią nie z palca i nie szukaną w sieci na potrzeby tego tematu.

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

ad 3 Akurat moje wykształcenie nie ma nic wspólnego z tematem. Wiedzę mam praktyczną popartą teorią nie z palca i nie szukaną w sieci na potrzeby tego tematu.
    i tu się konczy powazna dyskusja. Mogłes od tego zacząc swoje wypowiedzi. Nie zuzywałbym niepotrzebnie klawiatury, a i jak sam napisałeś czytelnicy mogliby od razu wyrobić sobie opinię. Cześć

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

"Oszukana" fizyka ma się dobrze. Wystarczy poznac zasadę pracy i budowę śruby pływającej, żeby przekanc się, że nie jest niebezpieczne rozwiązanie. Śruby przykręcone z odpowiednią siłą będą trzymac koło prawidłowo. Oczywiście temat dotyczy zmiany o maks 2 mm między otworami czyli 1 mm na otwór.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

i tu się konczy powazna dyskusja. Mogłes od tego zacząc swoje wypowiedzi. Nie zuzywałbym niepotrzebnie klawiatury, a i jak sam napisałeś czytelnicy mogliby od razu wyrobić sobie opinię. Cześć
    Strasznie się rozmieniasz na drobne Skończyły Ci się argumenty (tzn nie miałeś ich od początku...) i teraz, jak tonący chwytasz się brzytwy i próbujesz wmówić innym, że wykształcenie techniczne jest niezbędne, żeby mieć pojęcie o rzeczach jasnych, jak słońce.

Jaki to poziom dyskusji, każdy sobie odpowie...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał quba Zobacz post
    "Oszukana" fizyka ma się dobrze. Wystarczy poznac zasadę pracy i budowę śruby pływającej, żeby przekanc się, że nie jest niebezpieczne rozwiązanie. Śruby przykręcone z odpowiednią siłą będą trzymac koło prawidłowo. Oczywiście temat dotyczy zmiany o maks 2 mm między otworami czyli 1 mm na otwór.
    Jak nie masz magistra uczelni technicznej lub 6 lat zawodówki to się nie wypowiadaj bo wedle kolegi bobby nie masz siły argumentów