Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Temat: Jak wyłączyc funkcję AUTO przy prędkości nawiewu?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Jeśli udało Ci się wyłączyć całkowicie AUTO w 159 przed FL, to postaraj się proszę przypomnieć sobie procedurę. Jak Ci się uda to KONIECZNIE pochwal się na forum. Strasznie mnie irytuje dmuchawa która żyje własnym życiem.
    Ha! Żebym to ja wiedział... ale może jakoś mi się to uda zrobić będe testował

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Robalgis Zobacz post
    Moja dziewiątka to wersja przed FL. Latem napis "AUTO" znika po ustawieniu temperatury na niższą niż na zewnątrz. Wskazania temperatury migają (dają chyba znak, że temperatura ta jest do osiągnięcia po przyciśnięciu guzika sprężarki klimy), napis AUTO znika.
    Jak dobrze kojarze to latem mialem ustawione 16 st C na wyświetlaczu a na zewnątrz bylo 25 st. C i nic mi nie mrugało a napis też nie znikał.
    A całkowicie wyłączyć napis udało mi się teraz jesienią. Wyglądało to mniej więcej tak, że wyłączyłem całkowicie nawiew na OFF wyłączyłem zamknięty obieg, parokrotnie uruchomiłem silnik tak, potem gdy włączylem nawiew było bez napisu AUTO, aż go sam nacinąłem Wydaje mi się, że jest jakaś taka "ukryta" sekwencja która do dezaktywuje.
    Bo w życiu liczą się szybkie kobiety i piękne samochody...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Wczoraj testowałem, ustawione nawiewy nogi/szyba. klimatyzacja off, temp 21C auto, po zmniejszeniu na 19C czuć zimniejsze powietrze i po chwili ochłodzenie w kabinie. auto przed FL.

Użytkownik Świeżak Avatar kolucho
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW

Domyślnie

Czy w 159 po lifcie jak jest auto wlaczone to sprezarka zawsze pracuje skoro jest podswietlona? Bo jak jest zimno to chyba zbedne jest jej dzialanie i zuzywanie paliwa-chyba ze zaparowane szyby mamy ale to zalatwi sie cieplym powietrzem? Jest jakas mozliwosc ustawiania tej samej temperatury w obu strefach jednoczesnie (tak jak robi to przycisk dual w 159 przed liftem) czy nalezy to robic oddzielnie?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Sprężarka nie załączy się w ujemnej temperaturze mimo zapalonej lampki pod przyciskiem ze śnieżynką – jest zabezpieczenie antyzmrożeniowe (w sumie powinny być dwa). Graniczną temperaturą jest chyba 2-3 stopnie. Tak mi się wydaje. Choć niektórzy tutaj twierdzili, że w 159 sprężarka może się włączyć w mróz, ja jakoś w to nie wierzę.

Użytkownik Świeżak Avatar kolucho
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW

Domyślnie

Ok przy ujemnej nie, ale jak jest temperatura na zewnatrz dodatnia, ale nizsza niz mam ustawiona na klimatroniku to sensownym jest aby klima sie nie wlaczala, a jak trzeba schlodzic to chlodzila powietrzem zewnetrznym. Chodzi mi tu o dodatkowe, niepotrzebne zuzycie paliwa.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

sprobuj sobie wlaczyc grzanie bez zalaczonej sprezarki klimy to zaraz beda parowac szyby.

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

wg moich obserwacji przy włączonej klimie auto spala niewiele więcej paliwa. Dla porównania w alfie 147 2.0 TS spalanie wzrasta o 2 l!!!

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Mnie też okropnie irytuje to, że nawiew żyje własnym życiem.
    Ustawienie temperatury na np 19 stopni w trybie AUTO bez sprężarki to zupełnie inne 19 stopni ze sprężarką Latem jest to szczególnie odczuwalne.

Zauważyłem, że sprężarka załącza się gdy czujnik wykrywa parę na przedniej szybie. Moim sposobem, żeby sprężarka się co chwile nie włączała jest jazda w trybie AUTO, bez sprężarki z górną "strzałeczką" (lub bardziej trójkącikiem). Wtedy szyba nawet w najmniejszym stopniu nie paruje i nie załącza się co chwilę sprężarka.

Ale jak całkowicie wyłączyć tryb AUTO... to nie wiem
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Świeżak Avatar BeBe
    Mieszka w
    SG
    Auto
    159SW 2008

Domyślnie

Cytat Napisał kolucho Zobacz post
    ... Jest jakas mozliwosc ustawiania tej samej temperatury w obu strefach jednoczesnie (tak jak robi to przycisk dual w 159 przed liftem) czy nalezy to robic oddzielnie?
    Oczywiście, możesz mieć dwustrefową i jednostrefową... tylko jak to się włączało? Nie pamiętam. Musiałbym wsiąść do swojej Belli, ale na pewno przytrzymuje się dłużej przycisk. Już sobie przypomniałem, trzeba wcisnąć klawisz AUTO od strony kierowcy na dłużej i wtedy się włącza tryb jednostrefowy.

Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Czyli przycisk MONO w wersjach przedliftowych
    Teraz jest po prostu OFF... ale szczerze mówiąc ani jeden, ani drugi przycisk dla mnie nie ma sensu. Wyłączenie nawiewów = natychmiastowe parowanie szyb no a MONO można zrobić tak jak po FL.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond