Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Temat: Pompa czy wysprzęglik?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Wysprzęglik z rególy bardziej lub mniej cieknie.Dokładnie sprawdzić trzeba okolice sprzęgła i czy nie ma ubytku płynu.Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał gramian Zobacz post
    Jeżeli po pompowaniu pedałem można wrzucić bieg to stawiałbym na wysprzęglik, ale jak pompowanie nic nie daje to obstawiam pompkę. Ja wymieniałem 2 razy pompkę Sachs'a w ciągu 18tys km (rok) i ani razu z niej nie ciekło, brała lewe powietrze.
    Nie zgodzę się. Przy objawach o których piszesz u mnie była pompa do wymiany. Wysprzęglik nie ruszany. Od tego czasu zrobione z 8tkm i nic więcej się z tym układem nie działo

wystukane paluchem z telefonu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Shaqoo
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta QV

Domyślnie

Postanowiłem odpowietrzyć sprzęgło, stosowałem się do zaleceń forumowiczów i wszystko szło dobrze do czasu ... Podczas popuszczenia odpowietrznika pedał został w podłodze (normalne) ale już nie wrócił do góry. Pompowanie nie dawało nic, nie było żadnego oporu. Po odkręceniu przewodu dochodzącego do wysprzęglika okazało się, że płyn również nie leci ... Po 2 papierosach i jednym browarku postanowiliśmy wtłoczyć powietrze pod ciśnieniem do zbiorniczka wyrównawczego (kilka uszczelek, rurka, tłoczek z dużej strzykawki) i o dziwo pomogło. Przy następnych próbach odpowietrzania, pedał podnosił się tylko do połowy ... już mieliśmy zrezygnować gdy znajomy wpadł na jeszcze jeden pomysł. Wcisnąłem sprzęgło przytrzymując je, a znajomy zablokował łapę wychodzącą ze skrzyni (nie wiem jak to się zwie dokładnie, wypycha to wysprzęglik), puściłem sprzęgło, wcisnąłem jeszcze raz (kolega zwolnił blokadę) i sprzęgło wróciło do normalnej pozycji. Kilka jazd próbnych i wszystko działa (przynajmniej na razie) nawet lepiej niż przed awarią.
    Zastanawia mnie co dokładnie jest do wymiany? Wysprzęglik czy Pompa, a może docisk?