Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Temat: Alfa na zimnym silniku chodzi na 3 cylindry a po zagrzaniu na 4

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

o to chodzi?jak cos to zrobie znowu pierwszy raz robilem logi i o ile sa to logi,stycznosc z kablem i programem mam od wczoraj jak cos to prosze wytlumaczyc jak krowie na rowie
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	351
Rozmiar:	84.2 KB
ID:	122969  
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 01-03-2014 o 18:23

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

zaznacz

1.Napięcie sonda lambda
    2.Lambda sensor integrator

wszystko zaznaczasz w zakładce F4(parametry) w tej liście
    później przechodzisz do F5(Wykres) dajesz start
    robisz print screen no i na forum .

Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

w wersji free można zaznaczyć tylko 4 rzeczy,mam też wersję zarejestrowaną,ale parametry są po czesku i wtedy można wszystko zaznaczyć

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Poszukać dobrze w necie.
    Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 02-03-2014 o 00:00

Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

przed chwilą zrobiłem wersja zarejestrowana jest po czesku czy nie wiem jaki to język może coś wywnioskujecie po tym

Nazwa:	a.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	91.1 KB
ID:	123059   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	b.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	93.4 KB
ID:	123060   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	io.jpg
Wyświetleń:	283
Rozmiar:	90.4 KB
ID:	123080   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mn.jpg
Wyświetleń:	281
Rozmiar:	83.6 KB
ID:	123081   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	yu.jpg
Wyświetleń:	290
Rozmiar:	88.8 KB
ID:	123082  

Ostatnio edytowane przez dereza ; 02-03-2014 o 16:08

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

sonda lambda do wymiany jak nic

Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Mój problem został wyjaśniony,dziękuję wszystkim forumowiczom za chęć pomocy,a szczególnie sympatycznemu użytkownikowi e5nio.

1.U mnie winowajcą okazałą się sonda lambda,która padła.
    2.Zrobiłem adaptację ecu i jak ręką odjął,auto ma moc nie szarpie nie dławi się itp.

Po zakupie nowej sondy lambda było dalej to samo,dlatego postanowiłem zrobić reset komputera,zrobiłem adaptację i to pomogło,dlatego winowajcą tych wszystkich moich objawów był śmietnik w komputerze,brak adaptacji po czyszczeniu przepustnic,zrobił się bałagan w ecu,w tym sonda lambda też popierdzieliła to wszystko i takie efekty.
    Dopiero doceniłem jak ważny jest reset komputera i adaptacja.

Temat może przyda się dla potomnych
    W szczególności pomógł
    Reset Adaptacji Parametrów Programem FiatEcuScan

Poradnik napisał kolega e5nio któremu należy się flacha dobrej vodki

Czy nie dawno wymieniałeś u siebie podzespoły które wymagają przeprowadzenia adaptacji parametrów.

Proszę o to opis jak możesz przeprowadzić Reset adaptacji w samochodzie Alfa romeo 156

1.Rozgrzej przed adaptacją silnik (bo to resetuję nastawnik biegu jałowego czyli silnik krokowy) *mógł byś mieć problemy z ruszeniem. Bo po odpaleniu autko wariuje bo uczy się nowych parametrów
    jazdy.

2.Włączony laptop wraz programem Fiatecuscan

3.zatrzymujesz się gdzieś na przystanku (najlepiej wieczorem robić i na drodzę szybkiego ruchu gdzie będzie długa prosta przez około 15 km) *info *Musisz przejechać 10km po kliknięciu w reset

4.Stoisz na przystanku wyłącz silnik wepnij się kabelkiem uruchom program i połącz się z ECU, wybierz zakładkę F7 i wybierz opcje reset adaptacji parametrów (w tym reset nastawnika wolnych obrotów). Musisz wykonać taką sekwencje (telefon włącz stoper), klikasz reset w tedy zapłon wyłączasz na 30 sekund, następnie włączasz na 30 znów.Po tym czasie odpalasz silnik i ruszasz

5.Przejedź 10km jest w instrukcji (nic się nie stanie jak przejedziesz więcej i nie będziesz miał gdzie się zatrzymać)

6.Po przejechaniu 10km zatrzymaj się na 10 minutowy albo 15 postoju (zostaw przez około 3 do 5 mint włączony silnik żeby pochodził sobie na biegu jałowym)

UWAGA: na postoju mogą chwilę wystąpić problemy z biegiem jałowym
    ewentualne objawy to podwyższone obroty albo falujące. Ale to po około 10 minutach uspokaja się i komputer stabilizuję obroty do normalnych (Normalny Objaw)

7.Po 5 minutach wyłącz silnik i po chwili odpal i odczekaj okolo 10 do 15 minut a mędzy czasie możesz sprawdzić czy silnik zapisał reset
    klikasz na funkcje w programie TRA,DTV,FRA i sprawdzasz jakie mają wartości

Jeżeli (nie pamiętam jaka kolejności które powinno mieć zero TRA,FRA czy DTV)

TRA 1
    DTV 1
    FRA 0
    czynnik FRA (duże obciążenie 1 )
    czynnik FRA (małe obciążenie 1 )

jest "OK" reset adaptacji został pomyślnie przeprowadzony

sprawdzaj te też parametry bo one mogą również mówić Ci o jakiś nieszczelnościach albo braku kompresji na tłokach i itp
    Gdy wchodzi tu jak na zdjęciu na taki minus to ma się nieszczelny dolot (to moje zdjęcie z mojego auta)

Gdy wchodzi na większy minus to trzeba szukać problemów z wariatorem (kompresją,cewki,kable,świece,wariator)

Po przeprowadzeniu resetu adaptacji, fajnie by było przeczyścić zaworek odmy (odpowietrzenia korby ), jak i przepustnicę środkiem w sprayu do czyszczenia przepustnic.

Dlaczego ? Alfa romeo z ECU wersji M1.1.5 ma taką dolegliwość że lubią falować obroty.
    Między innymi ten zabieg zapobiega falowaniu.

Nazwa:	djh0.jpg
Wyświetleń:	434
Rozmiar:	33.9 KB
ID:	123347  
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 04-03-2014 o 17:22

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

no i teraz sie zacznie,jaki cel ma adaptacja skoro po niej zalecasz czyszczenie przepustnicy? reset pomóglna walnieta sonde ? nie wymieniłes?

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

kolega wyżej wymienił sondę lambda. przy tym całkowicie miał ECU rozregulowane co przełożyło się na jego problem. GAZ/LPG, równa się większy problem i dbałość o szczegóły jest tu bardzo ważny. Jak wiemy użytkownicy Alf, że myśl techniczna włoska czasami nie jest perfekcyjna, i wystarczy 1 pierdoła żeby 5 innych pierdół się wysypały.

1.Reset nie zaszkodzi
    2.Usunie te złe parametry które ECU nałapało na walniętych podzespołach i zacznie uczyć się od nowa.
    3.Czyszczenie przepustnicy owszem powinno się wykonać przed resetem adaptacji.
    4.Czyszczenie przepustnicy po wykonaniu adaptacji, też nie zaszkodzi, (profilaktyka,profilaktyka i jeszcze raz profilaktyka), lepiej jest zaglądnąć prze faktem niż po do tych podzespołów. i szukać dziury w całym.

Większość użytkowników samochodów bagatelizuję (albo nie wie), gdzie trzeba czasem włożyć swoje palce i zbadać sytuacje, przed ewentualną awarią.
    Cześć takich profilaktycznych zabiegów mozna zrobić to u siebie na podjeździe pod domem.

Cubus00 bardzo dobrze ze zadajesz takie pytania, wątek który się rozwinie i będzie jak najwięcej szczegółów, pomoże przyszłemu nowemu użytkownikowi forum

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

nie musze zadawać takich pytan ,one byly zadawane tryliardy razy,i na wiekszosc byly podane odpowiedzi,wystarczy przejrzeć forum ,to standardowe problemy Ts-a,sam z nimi dawno temu walczylem, i reset i adaptacje przepustnicy robi sie po jej czyszczeniu, inaczej to nie ma sensu