o to chodzi?jak cos to zrobie znowu pierwszy raz robilem logi i o ile sa to logi,stycznosc z kablem i programem mam od wczoraj jak cos to prosze wytlumaczyc jak krowie na rowie![]()
o to chodzi?jak cos to zrobie znowu pierwszy raz robilem logi i o ile sa to logi,stycznosc z kablem i programem mam od wczoraj jak cos to prosze wytlumaczyc jak krowie na rowie![]()
Ostatnio edytowane przez dereza ; 01-03-2014 o 18:23
zaznacz
1.Napięcie sonda lambda
2.Lambda sensor integrator
wszystko zaznaczasz w zakładce F4(parametry) w tej liście
później przechodzisz do F5(Wykres) dajesz start
robisz print screen no i na forum.
w wersji free można zaznaczyć tylko 4 rzeczy,mam też wersję zarejestrowaną,ale parametry są po czesku i wtedy można wszystko zaznaczyć
Poszukać dobrze w necie.
Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 02-03-2014 o 00:00
przed chwilą zrobiłem wersja zarejestrowana jest po czesku czy nie wiem jaki to język może coś wywnioskujecie po tym![]()
Ostatnio edytowane przez dereza ; 02-03-2014 o 16:08
sonda lambda do wymiany jak nic
Mój problem został wyjaśniony,dziękuję wszystkim forumowiczom za chęć pomocy,a szczególnie sympatycznemu użytkownikowi e5nio.
1.U mnie winowajcą okazałą się sonda lambda,która padła.
2.Zrobiłem adaptację ecu i jak ręką odjął,auto ma moc nie szarpie nie dławi się itp.
Po zakupie nowej sondy lambda było dalej to samo,dlatego postanowiłem zrobić reset komputera,zrobiłem adaptację i to pomogło,dlatego winowajcą tych wszystkich moich objawów był śmietnik w komputerze,brak adaptacji po czyszczeniu przepustnic,zrobił się bałagan w ecu,w tym sonda lambda też popierdzieliła to wszystko i takie efekty.
Dopiero doceniłem jak ważny jest reset komputera i adaptacja.
Temat może przyda się dla potomnych
W szczególności pomógł
Reset Adaptacji Parametrów Programem FiatEcuScan
Poradnik napisał kolega e5nio któremu należy się flacha dobrej vodki
Czy nie dawno wymieniałeś u siebie podzespoły które wymagają przeprowadzenia adaptacji parametrów.
Proszę o to opis jak możesz przeprowadzić Reset adaptacji w samochodzie Alfa romeo 156
1.Rozgrzej przed adaptacją silnik (bo to resetuję nastawnik biegu jałowego czyli silnik krokowy) *mógł byś mieć problemy z ruszeniem. Bo po odpaleniu autko wariuje bo uczy się nowych parametrów
jazdy.
2.Włączony laptop wraz programem Fiatecuscan
3.zatrzymujesz się gdzieś na przystanku (najlepiej wieczorem robić i na drodzę szybkiego ruchu gdzie będzie długa prosta przez około 15 km) *info *Musisz przejechać 10km po kliknięciu w reset
4.Stoisz na przystanku wyłącz silnik wepnij się kabelkiem uruchom program i połącz się z ECU, wybierz zakładkę F7 i wybierz opcje reset adaptacji parametrów (w tym reset nastawnika wolnych obrotów). Musisz wykonać taką sekwencje (telefon włącz stoper), klikasz reset w tedy zapłon wyłączasz na 30 sekund, następnie włączasz na 30 znów.Po tym czasie odpalasz silnik i ruszasz
5.Przejedź 10km jest w instrukcji (nic się nie stanie jak przejedziesz więcej i nie będziesz miał gdzie się zatrzymać)
6.Po przejechaniu 10km zatrzymaj się na 10 minutowy albo 15 postoju (zostaw przez około 3 do 5 mint włączony silnik żeby pochodził sobie na biegu jałowym)
UWAGA: na postoju mogą chwilę wystąpić problemy z biegiem jałowym
ewentualne objawy to podwyższone obroty albo falujące. Ale to po około 10 minutach uspokaja się i komputer stabilizuję obroty do normalnych (Normalny Objaw)
7.Po 5 minutach wyłącz silnik i po chwili odpal i odczekaj okolo 10 do 15 minut a mędzy czasie możesz sprawdzić czy silnik zapisał reset
klikasz na funkcje w programie TRA,DTV,FRA i sprawdzasz jakie mają wartości
Jeżeli (nie pamiętam jaka kolejności które powinno mieć zero TRA,FRA czy DTV)
TRA 1
DTV 1
FRA 0
czynnik FRA (duże obciążenie 1 )
czynnik FRA (małe obciążenie 1 )
jest "OK" reset adaptacji został pomyślnie przeprowadzony
sprawdzaj te też parametry bo one mogą również mówić Ci o jakiś nieszczelnościach albo braku kompresji na tłokach i itp
Gdy wchodzi tu jak na zdjęciu na taki minus to ma się nieszczelny dolot (to moje zdjęcie z mojego auta)
Gdy wchodzi na większy minus to trzeba szukać problemów z wariatorem (kompresją,cewki,kable,świece,wariator)
Po przeprowadzeniu resetu adaptacji, fajnie by było przeczyścić zaworek odmy (odpowietrzenia korby), jak i przepustnicę środkiem w sprayu do czyszczenia przepustnic.
Dlaczego ? Alfa romeo z ECU wersji M1.1.5 ma taką dolegliwość że lubią falować obroty.
Między innymi ten zabieg zapobiega falowaniu.
Ostatnio edytowane przez dereza ; 04-03-2014 o 17:22
no i teraz sie zacznie,jaki cel ma adaptacja skoro po niej zalecasz czyszczenie przepustnicy? reset pomóglna walnieta sonde ? nie wymieniłes?
kolega wyżej wymienił sondę lambda. przy tym całkowicie miał ECU rozregulowane co przełożyło się na jego problem. GAZ/LPG, równa się większy problem i dbałość o szczegóły jest tu bardzo ważny. Jak wiemy użytkownicy Alf, że myśl techniczna włoska czasami nie jest perfekcyjna, i wystarczy 1 pierdoła żeby 5 innych pierdół się wysypały.
1.Reset nie zaszkodzi
2.Usunie te złe parametry które ECU nałapało na walniętych podzespołach i zacznie uczyć się od nowa.
3.Czyszczenie przepustnicy owszem powinno się wykonać przed resetem adaptacji.
4.Czyszczenie przepustnicy po wykonaniu adaptacji, też nie zaszkodzi, (profilaktyka,profilaktyka i jeszcze raz profilaktyka), lepiej jest zaglądnąć prze faktem niż po do tych podzespołów. i szukać dziury w całym.
Większość użytkowników samochodów bagatelizuję (albo nie wie), gdzie trzeba czasem włożyć swoje palce i zbadać sytuacje, przed ewentualną awarią.
Cześć takich profilaktycznych zabiegów mozna zrobić to u siebie na podjeździe pod domem.
Cubus00 bardzo dobrze ze zadajesz takie pytania, wątek który się rozwinie i będzie jak najwięcej szczegółów, pomoże przyszłemu nowemu użytkownikowi forum
nie musze zadawać takich pytan ,one byly zadawane tryliardy razy,i na wiekszosc byly podane odpowiedzi,wystarczy przejrzeć forum ,to standardowe problemy Ts-a,sam z nimi dawno temu walczylem, i reset i adaptacje przepustnicy robi sie po jej czyszczeniu, inaczej to nie ma sensu